Guan Eng senyum terima sampul wang tunai RM100,000: Saksi

June 23, 2022 · Isu semasa

Seorang saksi utama pendakwaan dalam perbicaraan kes rasuah Lim Guan Eng menceritakan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini bagaimana dia memberi rasuah RM200,000 kepada bekas ketua menteri Pulau Pinang itu.

Pengarah Eksekutif Kanan Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (CZCSB) Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli berkata wang itu adalah untuk ‘memenuhi’ ikrar 2011 yang dibuatnya untuk memberikan 10 peratus keuntungan masa depan bagi pembinaan tiga jalan dan terowong dasar laut di Pulau Pinang.

Saksi pendakwaan itu memberi keterangan bahawa wang tunai RM200,000 diberikan dua kali secara berasingan antara Ogos 2013 dan Januari 2014.

“Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, YB Lim tidak meminta wang daripada saya tetapi saya cuba menunaikan janji saya atas permintaannya untuk 10 peratus daripada keuntungan bersih yang dibuat pada Mac 2011,” katanya.

Memetik laporan MalayMail, Zarul Ahmad memberitahu bahawa Guan Eng adalah Ketua Menteri Pulau Pinang ketika itu.

Beliau menambah bahawa Guan Eng mempunyai kata putus berhubung projek itu dalam mesyuarat Exco kerajaan negeri memandangkan syarikatnya telah dianugerahkan Letter Of Award untuk melaksanakan projek itu.

Pada kedua-dua kesempatan itu, Zarul Ahmad berkata beliau bertemu Guan Eng di Pejabat Ketua Menteri di Komtar, George Town untuk menyerahkan wang tunai – sebahagian daripada keuntungan 10 peratus yang akan diperoleh syarikat untuk projek terowong dasar laut – disimpan di dalam sampul surat.

Memberi keterangannya di mahkamah beliau “terkejut” apabila Guan Eng meminta 10 peratus daripada keuntungan daripada projek itu sebagai pertukaran untuk diberikan kontrak melalui tender terbuka.

Dalam contoh pertama sebelum Hari Raya Puasa pada 2013, Zarul Ahmad berkata beliau mendapat temu janji untuk memberi taklimat kepada Guan Eng mengenai kemajuan projek itu melalui pembantunya.

“Saya kemudian menyediakan RM100,000 dalam sampul surat bersaiz A4 dan meletakkannya di dalam beg komputer riba saya.

“Selepas perbincangan kami di pejabat Lim di Komtar. Saya mengeluarkan sampul yang mengandungi wang tunai dan menyerahkannya kepada Lim sendiri,” katanya.

Semasa penyerahan itu, Zarul Ahmad berkata beliau tidak mendedahkan jumlah itu kepada Guan Eng, tetapi memberitahu “ini untuk anda, tuan”.

“Dia hanya tersenyum apabila menerima sampul surat itu,” kata Zarul Ahmad dalam kenyataan saksinya, menerangkan secara terperinci bagaimana pembayaran tunai kepada Guan Eng dihantar.

Dalam contoh kedua menjelang sambutan Tahun Baharu Cina pada 2014, Zarul Ahmad berkata beliau sekali lagi mendapat temu janji dengan Guan Eng dengan cara yang sama sebelum menyerahkan RM100,000 yang disimpan dalam sampul surat.

“Saya serahkan sampul surat itu kepada YB Lim dan dia segera mengambilnya daripada saya. Dia tidak bertanya tentang kandungannya dan tidak juga menolak.

“YB kelihatan gembira selepas menerima sampul surat itu,” kata Zarul Ahmad.

Guan Eng berdepan pertuduhan pindaan menggunakan kedudukan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang untuk menerima rasuah RM3.3 juta, dalam membantu Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd, iaitu syarikat milik Zarul Ahmad Mohd Zulkifli mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702 di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Tingkat 28, Komtar, Georgetown antara Januari 2011 hingga Ogos 2017.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, Guan Eng didakwa meminta suapan daripada Zarul Ahmad sebanyak 10 peratus daripada keuntungan diperoleh syarikat itu, sebagai penghargaan mendapatkan projek itu dan dituduh melakukan perbuatan itu berhampiran The Garden Hotels, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City, di sini pada Mac 2011.

Guan Eng yang juga bekas Setiausaha Agung DAP itu turut berdepan dua pertuduhan menyebabkan dua lot tanah bernilai RM208.8 juta milik Kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang didakwa mempunyai kaitan dengan projek terowong dasar laut itu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Tanah dan Galian Pulau Pinang, Tingkat 21, Komtar pada 17 Februari 2015 dan 22 Mac 2017.

Perbicaraan di hadapan Hakim Azura Alwi bersambung 23 Jun ini.

Berita berkaitan
Arahan keluar RM1 juta tak ikut prosedur, kata saksi kes Syed Saddiq
4 jam lalu· Isu semasa
Selepas penafian Mat Hasan, Asia Times dedah rakaman asal audio wawancara
22 jam lalu· Politik
Wanita didakwa buat hantaran gambar lucah di Twitter
July 5, 2022· Isu semasa
Pesuruhjaya Kehakiman larang pihak luar buat kenyataan kes rasuah Syed Saddiq
July 4, 2022· Isu semasa
Popular
Ia berlaku seperti jangkaan, kata pendakwaan bantah permohonan Najib
July 6, 2022
Rumah saya lebih besar: Zahid beritahu mahkamah isu dua banglo
July 6, 2022
Youtuber tarik tudung dua wanita Islam didakwa di mahkamah
July 6, 2022
Hakim setuju lawat 2 banglo disebut dalam kes rasuah Presiden UMNO
July 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Maybank naikkan kadar pinjaman asas 25 mata mulai Jumaat
2 minit lalu · Isu semasa
Nilai ringgit jatuh lagi, Bursa Malaysia pula menjunam
8 minit lalu · Isu semasa
4 Ogos keputusan permohonan Rosmah ketepi Sri Ram
19 minit lalu · Isu semasa
Gempa di Laut Andaman tak cetus tsunami di Malaysia
27 minit lalu · Isu semasa
21 Julai keputusan Najib boleh atau tidak dapat khidmat QC Britain
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir wakaf tapak perkuburan Islam di Kepala Batas
1 jam lalu
[VIDEO] Asia Times sangkal penafian Mat Hasan, kongsi rakaman audio
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok