Gembira dikompaun tak sedar kes Covid-19 meningkat

Gembira dikenakan kompaun kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) tetapi tidak memahami bahawa perbuatan itu boleh menjadikan jumlah jangkitan Covid-19 semakin meningkat di Kelantan.

Tindakan beberapa individu dalam satu klip video yang ketawa ramai-ramai sambil menunjukkan surat kompaun RM1,500 yang dikenakan ke atas mereka, di Pasir Mas, bukan sesuatu yang lucu.

Sebaliknya, jangkitan positif Covid-19 di daerah Pasir Mas hari ini dicatatkan sebanyak 52 kes iaitu tempat keempat tertinggi di seluruh Kelantan yang merekodkan 531 kes baharu.

Mengikut rekod daerah Pasir Mas mencatatkan 64 kes positif Covid-19 pada Isnin, Ahad (65 kes), dan Sabtu (85 kes).

Ahad lalu, polis mengenakan kompaun terhadap 37 jemaah masjid dan surau kerana melanggar SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Chetok, Pasir Mas.

Ketua Polis Daerah Pasir Mas Asisten Komisioner Mohd Nasaruddin M Nasir berkata, dalam pemeriksaan yang dilakukan jam 9 malam, semua jemaah berusia antara 20 hingga 70 tahun yang tidak menyembunyikan aktiviti mereka.

“Pada Jumaat 28 Mei polis mendapat maklumat awam mengenai aktiviti solat berjemaah di kedua-dua lokasi tersebut. Sepasukan anggota dari Balai Polis Tok Uban telah pergi untuk menasihati mereka supaya mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

“Namun pada Ahad (30 Mei), polis masih mengesan aktiviti solat Isyak berjemaah. Berikutan itu sembilan orang dikenakan kompaun selepas didapati melakukan solat berjemaah di sebuah surau manakala 28 orang lagi di masjid, kedua-duanya di Chetok, Pasir Mas,” katanya.

Beliau berkata kesemua mereka dikompaun kerana didapati tidak memakai pelitup muka dan melanggar Peraturan 17 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021.

Mengulas lanjut, Mohd Nasaruddin berkata, penduduk di kawasan kampung sepatutnya mengambil iktibar daripada penularan Covid-19 yang kini melanda Kelantan sekarang ini.

Beliau berkata tindakan tidak bertanggungjawab seperti itu boleh menyebabkan berlakunya jangkitan dan tindakan kompaun adalah jalan terakhir yang dilakukan pihak berkuasa selepas sudah acap kali nasihat diberikan tidak dipatuhi.

BERITA BERKAIT
POPULAR