Gelombang kedua banjir di Hulu Langat, Bomba tempatkan aset bersiap-sedia

Aset Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) ditempatkan di Sungai Gabai dan Sungai Lui sebagai langkah bersiap-sedia menghadapi sebarang kemungkinan gelombang kedua banjir di kawasan tersebut.

Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) meramalkan kemungkinan berlakunya gelombang kedua banjir di kawasan Hulu Langat, Selangor dengan menjangkakan berlaku hujan lebat di daerah itu hingga 29 Disember ini.

Ketua Bomba Zon Hulu Langat, Shahrin Yusmar Mat Yusof berkata aset pasukan sudah digerakkan ke kawasan terbabit dan sudah bersiap-sedia sekiranya berlaku bencana banjir sekali lagi.

“Kita sudah bersiap siaga untuk menggerakkan pasukan dan aset pada bila-bila masa. Kita membuat persediaan di Bilik Gerakan Operasi Bencana Daerah bersama pasukan pengurusan bencana daerah,” katanya lapor BH.

Mengulas mengenai dakwaan kenaikan air sungai di lokasi itu semalam, beliau berkata, berlaku aliran air yang banyak disebabkan hujan di Genting Peras.

Bagaimanapun, katanya, air sungai berkenaan sudah pun surut.

“Semalam kita bertindak terhadap satu video yang tular, mengatakan berlaku kenaikan air Sungai Tuntung. Kita ke lokasi untuk mengenal pasti keadaan sebenar.

“Apabila tiba di lokasi, memang terdapat peningkatan sedikit tetapi ia kembali surut. Namun, pasukan bomba ditempatkan di Batu 20 dan Batu 21, berhampiran sungai itu untuk memantau keadaan.

“Operasi pemantauan ditamatkan awal pagi tadi selepas mendapati air sungai di paras normal,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR