Gaji minimum: Kesatuan kecewa Menteri DAP tak peka pekerja B40

December 27, 2022 · Isu semasa

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) kecewa susulan keputusan kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) menangguhkan pelaksanaan dan penguatkuasaan gaji minimum (PGM) RM1,500 bagi majikan yang mempunyai kurang daripada lima pekerja sehingga 1 Julai 2023.

Presidennya, Mohd Effendy Abdul Ghani berkata, pihak majikan telah diberi ruang dan peluang kira-kira selama lapan bulan untuk bersedia melaksanakan gaji minimum baharu itu.

“Bagi pihak MTUC, kita ingin melahirkan rasa dukacita atas penantian hampir lapan bulan untuk dilaksanakan pelaksanaan gaji minimum kepada pekerja terutama pekerja perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang akhirnya tertangguh kali kedua.

“Apa yang mengecewakan adalah pekerja dalam sektor PKS ini kebanyakan golongan B40 yang mana sewajarnya pihak kerajaan perlu peka bagaimana untuk membantu mereka,” katanya kepada Buletin TV3 hari ini (27 Disember 2022).

Terdahulu, Menteri Sumber Manusia (DAP-Batu Gajah), V Sivakumar dalam satu kenyataan hari ini berkata, kerajaan menangguhkan pelaksanaan itu bagi semua majikan yang menggajikan kurang lima pekerja dari 1 Januari depan kepada 1 Julai 2023.

Menurut Sivakumar, keputusan itu dibuat setelah kerajaan mengambil kira kesediaan majikan dan pandangan pelbagai pihak berkepentingan yang dijangka menghadapi cabaran ekonomi serta kewangan pada tahun depan.

PGM 2022 mula berkuat kuasa sejak 1 Mei lalu dengan kadar gaji sebanyak RM1,500 sebulan untuk semua sektor tanpa mengira wilayah bagi majikan yang menggajikan lima pekerja atau lebih.

Melalui peraturan sebelum ini, semua majikan yang menggajikan kurang daripada lima pekerja, diberi pengecualian dan pelaksanaan PGM 2022 sebanyak RM1,500 sebulan berkuat kuasa pada 1 Januari 2023.

Mengulas lanjut, Mohd Effendy berkata, antara yang paling dikesali adalah keputusan penangguhan tersebut dibuat tanpa sebarang perbincangan dengan pihak pekerja, seolah-olah mereka tidak mempunyai kepentingan untuk menyuarakan pandangan kepada kerajaan.

Sementara itu, memetik Mkini pula, Parti Sosialis Malaysia (PSM) dalam kenyataan berasingan turut senada dengan MTUC dan menyifatkan kerajaan sebagai pengecut apabila bertindak sedemikian.

Timbalan Pengerusi PSM, S Arutchelvan, berkata keputusan tersebut jelas tidak boleh diterima kerana majikan telah diberikan tempoh yang cukup bagi melaksanakan PGM.

“Sebelum ini kumpulan pekerja telah dijanjikan gaji minimum pada Jan 2023 dan majikan diberi kelonggaran yang cukup supaya mereka boleh mematuhinya. Kini janji (Perdana Menteri) Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membantu B40 gagal,” katanya.

Berita berkaitan
Orang Melayu sudah hilang kuasa, UMNO hanya menumpang dalam kerajaan
November 24, 2023· Politik
Kajian Merdeka Center bukti rakyat marah kepada PMX, tahap terburuk: Idris
November 23, 2023· Politik
Kerajaan dan NFCorp tak rayu keputusan Mahkamah Tinggi
November 23, 2023· Isu semasa
Rakyat bimbang keadaan ekonomi, tahap kepuasan terhadap PMX merosot: Merdeka Center
November 22, 2023· Politik
Popular
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
November 29, 2023
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
November 29, 2023
Kes empat beradik ditinggalkan, dua individu ditahan dipercaya ibu bapa
November 29, 2023
Mahkamah tolak permohonan penghakiman terus syarikat barang kemas terhadap Rosmah
November 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
5 jam lalu · Isu semasa
Mangsa banjir di Terengganu, Kelantan kekal setakat pagi ini
5 jam lalu · Isu semasa
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
5 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan penghakiman terus syarikat barang kemas terhadap Rosmah
5 jam lalu · Isu semasa
Kes empat beradik ditinggalkan, dua individu ditahan dipercaya ibu bapa
6 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Rakyat Terengganu bersama PN walaupun dizalim peruntukan, royalti minyak
7 jam lalu
[VIDEO] Sokongan pengundi bukan Melayu terhadap Dr Sam meningkat
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok