Gaji minimum: Kesatuan kecewa Menteri DAP tak peka pekerja B40

December 27, 2022 · Isu semasa

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) kecewa susulan keputusan kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) menangguhkan pelaksanaan dan penguatkuasaan gaji minimum (PGM) RM1,500 bagi majikan yang mempunyai kurang daripada lima pekerja sehingga 1 Julai 2023.

Presidennya, Mohd Effendy Abdul Ghani berkata, pihak majikan telah diberi ruang dan peluang kira-kira selama lapan bulan untuk bersedia melaksanakan gaji minimum baharu itu.

“Bagi pihak MTUC, kita ingin melahirkan rasa dukacita atas penantian hampir lapan bulan untuk dilaksanakan pelaksanaan gaji minimum kepada pekerja terutama pekerja perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang akhirnya tertangguh kali kedua.

“Apa yang mengecewakan adalah pekerja dalam sektor PKS ini kebanyakan golongan B40 yang mana sewajarnya pihak kerajaan perlu peka bagaimana untuk membantu mereka,” katanya kepada Buletin TV3 hari ini (27 Disember 2022).

Terdahulu, Menteri Sumber Manusia (DAP-Batu Gajah), V Sivakumar dalam satu kenyataan hari ini berkata, kerajaan menangguhkan pelaksanaan itu bagi semua majikan yang menggajikan kurang lima pekerja dari 1 Januari depan kepada 1 Julai 2023.

Menurut Sivakumar, keputusan itu dibuat setelah kerajaan mengambil kira kesediaan majikan dan pandangan pelbagai pihak berkepentingan yang dijangka menghadapi cabaran ekonomi serta kewangan pada tahun depan.

PGM 2022 mula berkuat kuasa sejak 1 Mei lalu dengan kadar gaji sebanyak RM1,500 sebulan untuk semua sektor tanpa mengira wilayah bagi majikan yang menggajikan lima pekerja atau lebih.

Melalui peraturan sebelum ini, semua majikan yang menggajikan kurang daripada lima pekerja, diberi pengecualian dan pelaksanaan PGM 2022 sebanyak RM1,500 sebulan berkuat kuasa pada 1 Januari 2023.

Mengulas lanjut, Mohd Effendy berkata, antara yang paling dikesali adalah keputusan penangguhan tersebut dibuat tanpa sebarang perbincangan dengan pihak pekerja, seolah-olah mereka tidak mempunyai kepentingan untuk menyuarakan pandangan kepada kerajaan.

Sementara itu, memetik Mkini pula, Parti Sosialis Malaysia (PSM) dalam kenyataan berasingan turut senada dengan MTUC dan menyifatkan kerajaan sebagai pengecut apabila bertindak sedemikian.

Timbalan Pengerusi PSM, S Arutchelvan, berkata keputusan tersebut jelas tidak boleh diterima kerana majikan telah diberikan tempoh yang cukup bagi melaksanakan PGM.

“Sebelum ini kumpulan pekerja telah dijanjikan gaji minimum pada Jan 2023 dan majikan diberi kelonggaran yang cukup supaya mereka boleh mematuhinya. Kini janji (Perdana Menteri) Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membantu B40 gagal,” katanya.

Berita berkaitan
DAP semakin berani disebabkan UMNO hanya ‘penumpang’ dalam kerajaan
February 13, 2024· Politik
Isu RM750 juta, PAS minta PMX beri penjelasan jangan melulu buat tuduhan
January 10, 2024· Politik
PN tiada dana untuk mulakan langkah tukar kerajaan, kata Hadi
January 5, 2024· Politik
Saksi kes 1MDB Najib positif Covid-19, perbicaraan disingkatkan
December 15, 2023· Isu semasa
Popular
KDN bentang usul lanjutkan tempoh tahanan SOSMA, siasatan kes rumit
March 23, 2022
Selepas disaman Rafizi kata hanya mahu penjelasan Tuan Ibrahim
January 25, 2023
56 kematian semalam, 11 kes BID
April 3, 2022
Jangan sewa akaun bank kepada scammer, elak jadi mangsa penipuan
September 20, 2021
Lagi Isu semasa terkini
KWSP jual pegangan saham terbesar dalam Affin Bank
April 18, 2024 · Isu semasa
Ringgit ditutup paras RM4.79 berbanding dolar, hampir cecah rekod 1997
April 18, 2024 · Isu semasa
Kesan hapus subsidi, Bank Dunia jangka inflasi Malaysia naik 2.5 peratus
April 1, 2024 · Isu semasa
Polis terima satu lagi laporan bom petrol dilempar ke KK Mart
March 30, 2024 · Isu semasa
Senjata api dimiliki warga Israel dibekal warga tempatan: Polis
March 30, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok