Gagal rekod butiran diri masuk premis masih kesalahan tertinggi

Kegagalan merekodkan butiran diri sebelum masuk ke dalam premis terus menjadi kesalahan tertinggi direkodkan semalam, dengan 185 individu dikenakan tindakan.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, dalam penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) semalam, 440 individu ditahan kerana ingkar prosedur operasi standard (SOP), 435 dikompaun dan lima ditahan reman.

“Kegagalan merekod butiran diri sebelum masuk ke premis merupakan kesalahan tertinggi yang direkodkan melibatkan 185 individu.

“Ini diikuti dengan tidak memakai pelitup muka seramai 138, tiada penjarakan fizikal (15) dan 102 lagi atas lain-lain kesalahan,” katanya dalam kenyataan mengenai PKP dan PKP Bersyarat (PKPB) hari ini.

Beliau juga memaklumkan 514 individu tiba di semua pintu masuk antarabangsa semalam dengan kesemuanya telah dikuarantin di stesen-stesen kuarantin di seluruh negara.

Sementara itu di Johor Bahru, Bernama melaporkan polis mengeluarkan 3,885 kompaun berkaitan kesalahan pelanggaran SOP Covid-19, dalam tempoh bermula 13 Januari lalu hingga semalam.

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay dilaporkan berkata, kawasan pentadbiran Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan adalah yang paling tinggi mencatatkan jumlah kompaun, iaitu dengan sebanyak 702, diikuti kawasan IPD Segamat (677), IPD Kulai (530) dan IPD Iskandar Puteri (516).

“Bagi Segamat contohnya, ia merupakan daerah kecil tapi jumlah kompaun tinggi. Oleh itu, kita akan menumpukan jalan dan laluan yang bersempadan dengan negeri lain di kawasan berkenaan, bagi memastikan tiada individu cuba merentas sempadan untuk balik beraya.

“… lebih lagi Segamat mempunyai lima jalan tikus di kawasan Felda, tetapi sekarang semuanya sudah kita tutup cuma mungkin ada individu tidak bertanggungjawab menggunakan jalan itu,” katanya dalam sidang media selepas melawat ke lokasi sekatan jalan raya (SJR) di Jalan Gemas Baru, Segamat, hari ini.

Beliau memberitahu setakat hari pertama Aidilfitri, kadar pematuhan SOP dalam kalangan penduduk negeri ini juga secara puratanya pada tahap 98 peratus.

BERITA BERKAIT
POPULAR