Gagal guna MySejahtera masuk premis kesalahan paling banyak

Kegagalan menggunakan aplikasi MySejahtera ketika memasuki premis adalah antara kesalahan lazim mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) dalam tempoh minggu epidemiologi ke-46 iaitu dari 14 hingga 20 November berbanding minggu sebelumnya.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, selain itu kesalahan lain yang dicatatkan ialah gagal memakai pelitup muka, tidak mengamalkan penjarakan fizikal, pemilik premis gagal menyediakan peralatan saringan suhu yang berfungsi, serta gagal menyediakan peralatan merekod butiran diri.

Beliau berkata setiap minggu KKM sentiasa giat melakukan aktiviti penguatkuasaan pematuhan SOP di seluruh negeri.

Menurutnya, kadar kompaun dikeluarkan Kementerian Kesihatan (KKM) di bawah akta itu dalam tempoh minggu epidemiologi berkenaan meningkat 37 peratus berbanding minggu sebelumnya.

“Sebanyak 344 kompaun dikeluarkan kepada individu pada minggu epidemiologi ke-46 berbanding 251 kompaun pada minggu ke-45.

“Peningkatan kompaun yang dikeluarkan ini menunjukkan masih ramai penduduk Malaysia yang alpa terhadap pengamalan prosedur operasi standard (SOP) sebagai pencegahan Covid-19 seterusnya berisiko tinggi untuk menyebarkan atau mendapat jangkitan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata indikator utama jangkitan Covid-19 menunjukkan trend penurunan kecuali purata kes aktif yang meningkat enam peratus dalam minggu epidemiologi ke-46 berbanding minggu sebelumnya.

Katanya purata kes aktif menunjukkan peningkatan daripada 62,224 kes pada minggu epidemiologi ke-45 kepada 65,722 kes dalam minggu epidemiologi ke-46.

Menurutnya, trend penurunan kes aktif yang dulunya konsisten selama 10 minggu kini menunjukkan peningkatan semula selepas lima minggu kebenaran rentas negeri diumumkan.

“Kesan peningkatan kes baharu dan kes aktif selama dua minggu berturut-turut ini dapat dilihat menerusi kemasukan kes ke fasiliti kesihatan terutama bagi pesakit kategori tiga hingga lima mulai meningkat,” katanya.

Bagaimanapun katanya, keberkesanan vaksin Covid-19 dalam mengurangkan kematian dapat dilihat dengan keseluruhannya terdapat penurunan kes kematian, kes yang memerlukan rawatan di unit rawatan rapi dan kes yang memerlukan alat bantuan pernafasan.

BERITA BERKAIT
POPULAR