FMM bimbang pelan kerajaan hantar pekerja mahir ke Jepun

May 31, 2022 · Isu semasa

Persekutuan Pengilang-Pengilang Malaysia (FMM) menyatakan kebimbangan mengenai pelan kerajaan untuk menghantar pekerja mahir Malaysia ke Jepun, berpendapat bahawa tumpuan perlu diberikan kepada usaha untuk meningkatkan bekalan tempatan yang mencukupi.

Presidennya, Tan Sri Soh Thian Lai berkata memandangkan tiada rundingan atau butiran awal disediakan mengenai potensi eksport kemahiran ke Jepun, persekutuan berharap lebih banyak maklumat mengenai Memorandum Kerjasama (MoC) oleh Kementerian Sumber Manusia dapat dikongsi supaya industri jelas mengenai bagaimana kerjasama itu berfungsi, lapor Bernama.

“Malaysia kini menghadapi kekurangan tenaga kerja yang kritikal, terutamanya pekerja mahir, yang menjejaskan pemulihan ekonomi negara kita. Kekurangan buruh telah menyebabkan kerja terhenti dan kurang pengeluaran di seluruh industri.

“Pengeluaran telah mengalami kekangan yang teruk, menyebabkan kegagalan untuk memenuhi pesanan sedia ada dan menerima yang baharu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baru-baru ini, kerajaan berkata ia merancang untuk menghantar siswazah mahir tempatan dan/atau pekerja mahir yang layak untuk bekerja di Jepun di bawah MoC antara Malaysia dan Jepun.

Soh berkata kekangan bekalan barangan untuk memenuhi permintaan yang diperlukan akan menambah lagi tekanan inflasi walaupun kenaikan kadar faedah penanda aras baru-baru ini oleh Bank Negara Malaysia bertujuan untuk mengurangkan inflasi.

Pada masa ini, katanya Malaysia masih membuat persediaan untuk mendapatkan lebih ramai pekerja mahir melalui pelbagai program seperti Pendidikan Teknikal Dan Latihan Vokasional (TVET) serta promosi kursus Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) di pelbagai peringkat sistem pendidikan.

Beliau berkata institusi dan industri awam tempatan sedang meningkatkan inisiatif kerjasama dalam mempromosikan TVET dan STEM sebagai cara untuk meningkatkan minat dan penyertaan belia Malaysia yang lebih besar dalam pendidikan TVET dan STEM.

“Ini juga merupakan inisiatif untuk menyokong transformasi teknologi industri kita dan pada masa sama untuk mengurangkan pengambilan ekspatriat mahir.

“MoC dengan Jepun dilihat akan menjejaskan inisiatif itu dan kerja keras daripada semua pihak yang terlibat yang telah dijalankan sejak beberapa tahun lepas.

“Pandemik Covid-19 telah mempercepatkan transformasi industri dan teknologi, justeru, kekurangan pekerja mahir yang kritikal dijangka berterusan untuk tempoh beberapa tahun akan datang berikutan kita menghadapi perubahan transformasi dan peningkatan permintaan untuk tenaga kerja mahir,” katanya.

Selain itu, katanya Malaysia telah mengalami masalah penghijrahan tenaga mahir sejak beberapa tahun ini berikutan ramai rakyat Malaysia telah berhijrah ke luar negara untuk mencari pekerjaan yang lebih baik.

Malaysia telah berusaha keras untuk membawa pulang diaspora ini melalui pelbagai inisiatif, kata Soh, sambil menambah justeru, Malaysia perlu meneruskan program mampan dan melaksanakan semua yang perlu untuk memastikan industri tidak menghadapi kekurangan pekerja mahir.

“Negara perlu lebih prihatin dengan isu penghijrahan tenaga mahir dan memikirkan mengenai membawa pulang pendapatan dari luar negara melalui program pertukaran.

“Mendapat peluang peningkatan kemahiran di negara maju boleh menjadi sesuatu yang boleh dipertimbangkan oleh majikan Malaysia selepas atau sebagai sebahagian daripada latihan semasa bekerja.

“Daripada menghantar pekerja mahir, Malaysia perlu mempertimbangkan Memorandum Persefahaman (MoU) dengan syarikat di Malaysia untuk program perantisan formal dan peningkatan kemahiran yang akan dijalankan oleh syarikat induk global.

“Ini akan membantu mengurangkan kekurangan kemahiran yang dihadapi oleh industri kita,” katanya.

Dengan keadaan pekerjaan semasa iaitu nisbah 80:20 untuk pekerja tempatan kepada pekerja asing yang dikenakan oleh kerajaan, Soh berkata MoC akan menjejaskan keupayaan industri Malaysia untuk mendapatkan tenaga kerja mahir.

Berita berkaitan
Lapan peluru berpandu diuji Amerika, Korea Selatan
June 6, 2022· Dunia
499 perniagaan sokong jika GST diperkenalkan semula, kata FMM
June 2, 2022· Isu semasa
Perlu didik rakyat terima GST sebelum dilaksanakan: Ismail Sabri
June 1, 2022· Isu semasa
Syarikat Jepun bakal terjejas susulan sekatan terhadap Rusia
May 30, 2022· Dunia
Popular
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
July 3, 2022
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
July 3, 2022
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
July 3, 2022
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
July 3, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
10 jam lalu · Isu semasa
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
10 jam lalu · Isu semasa
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
11 jam lalu · Isu semasa
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
14 jam lalu · Isu semasa
Kompleks hiburan sukan konsep digital RM6 juta bakal dibina di Ketereh
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok