Fasiliti saringan Covid-19 swasta akan dibuka di KLIA

Pusata fasiliti saringan Covid-19 swasta akan dibuka di lapan lokasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mulai Julai ini, kata Malaysia Airports Holdings Bhd.

Dalam satu kenyataan, pengendali lapangan terbang negara itu memaklumkan lima daripada fasiliti berkenaan terletak di terminal utama KLIA manakala tiga lagi di terminal KLIA2, dan ia akan dilengkapi dengan ruang rehat serta tempat duduk yang selesa untuk penumpang sementara menunggu keputusan ujian saringan masing-masing.

“Fasiliti baharu ini adalah antara beberapa penambahbaikan yang dilaksanakan oleh MAHB dalam usaha meningkatkan keselesaan dan kemudahan selain memastikan pelaksanaan protokol keselamatan perjalanan di lapangan terbang,” menurut kenyataan itu lapor Bernama.

Ketua Pegawai Eksekutif MAHB Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh berkata pihaknya telah bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk memastikan penyedia perkhidmatan yang dilantik mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan (KKM) untuk menjalankan perkhidmatan saringan itu.

“Kami yakin kemudahan baharu ini akan memberi kesan positif kepada kepada permintaan pelancongan apabila sempadan dibuka kembali. Kemudahan ini juga dijangka memenuhi keperluan kira-kira 40,000 penumpang setiap hari yang cukup untuk menampung kemasukan antarabangsa di kedua-dua terminal setelah keadaan pulih,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR