Faizal mohon maaf, batalkan percutian di luar negara

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu membuat permohonan maaf kerana tidak berada di tanahair semasa bencana banjir besar melanda dan sudah membatalkan percutiannya bagi membantu rakyat yang terjejas.

Faizal berkata terpaksa membatalkan percutiannya sebelum arahan dikeluarkan Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang meminta semua Menteri Kabinetnya yang berada di luar negara pulang bagi menumpukan misi bantuan banjir kepada rakyat yang terjejas.

“Saya tahu saya penjawat awam, saya sedar kepentingan rakyat lebih didahulukan. Itu pengorbanan yang perlu dibuat.

“Saya minta maaf, saya mengaku ada banyak kelemahan. Walaupun saya Menteri dan tidak sempurna tetapi tidak sampai tahap mahu menyisihkan rakyat.

“Saya faham semua penderitaan kerana saya juga pernah berada dalam situasi sukar. Tiada kerja dan sebagainya,” katanya dipetik dalam Utusan TV hari ini.

Jelasnya lagi, beliau ke Dubai pada Rabu lalu untuk bertemu anak-anaknya dan membuat keputusan untuk pulang selepas tidak tenteram melihat keadaan banjir melanda negara.

“Memang saya ada mohon cuti dan bila diluluskan, saya ke Dubai pada hari Rabu lalu untuk bertemu anak-anak. Namun begitu, melihatkan kepada keadaan banjir yang melanda negara, hati saya jadi tak tenteram.

“Jadi, saya buat keputusan untuk beli tiket pulang hanya selepas kira-kira 12 jam berada di sana.

“Saya sempat duduk berbual seketika dengan anak-anak sebelum berlepas pulang pada pukul 8 pagi Khamis, sebelum arahan pulang dibuat Perdana Menteri,” katanya lagi.

Untuk rekod, Faizal kini sedang menjalani kuarantin di rumah selepas pulang dari luar negara.

Pada 24 Disember lalu, Ismail Sabri mengarahkan semua Menteri Kabinet diarahkan pulang segera ke tanahair dan membatalkan percutian mereka jika berada di luar negara.

Arahan tersebut diberikan supaya semua Menteri dalam pentadbirannya dapat membantu rakyat yang sedang berdepan bencana banjir besar melanda negara dan sudah mengakibatkan banyak kematian ketika ini.

“Saya sudah arahkan semua menteri yang rancang percutian masing-masing untuk batalkan percutian mereka, mereka yang berada di luar negara yang boleh balik, balik segera.

“Supaya kita boleh bersama rakyat yang sedang kesusahan ini,” katanya sebelum ini.

Gesaan Ismail Sabri itu tampil selepas kematian mangsa akibat banjir yang memusnahkan bandar-bandar utama di Lembah Klang dan negeri-negeri lain semakin meningkat.

Pemimpin politik sama ada Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) menerima kecaman awam susulan kegagalan menggerakkan usaha pemindahan dan menyelamat di Selangor yang paling terjejas akibat banjir yang berlaku.

BERITA BERKAIT
POPULAR