Fahmi! Jangan jadi bacul, tutup ruang kebebasan rakyat bersuara

December 15, 2022 · Isu semasa

Kami Anak Muda Independent (KAMI) membantah sekeras-kerasnya kenyataan dan tindakan Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil yang seakan-akan menutup ruang hak demokrasi dan kebebasan bersuara.

Presiden KAMI, Syafiq Aziz berkata tindakan menyekat kandungan video di media sosial seperti di aplikasi TikTok telah menggugat kebebasan bersuara rakyat sekali gus bertentangan dengan nada beliau ketika pembangkang.

“Menteri Komunikasi dan Digital seharusnya menyekat terlebih dahulu kandungan video yang secara jelas telah menipu rakyat sewaktu berkempen pada pilihan raya lalu, melibatkan pemimpin dalam kerajaan pada hari ini.

“Rakyat khususnya anak muda tidak akan pernah menyerah dan berdiam diri, malah akan terus bersemangat untuk bersuara serta menjadi ‘semak dan imbang’ kepada kerajaan neokleptokrasi ini.

“Sebagai gerakan anak muda yang celik politik, KAMI turut menolak budaya fitnah serta sebarang kenyataan mengandungi unsur negatif dan tidak menghormati sensitiviti.

“Maka, adalah tidak wajar untuk hak kebebasan bersuara yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan disekat atau dihadkan oleh pemerintah,” katanya dalam kenyataan semalam.

Syafiq berkata sebagai negara yang menuju ke hadapan, kerajaan tidak boleh lari daripada menerima kritikan sama ada daripada blok pembangkang mahupun rakyat.

“Janganlah bersikap angkuh dan bacul dalam mendepani cabaran kebebasan bersuara pada masa kini, sebaliknya lihat dari sudut positif iaitu penyuburan demokrasi di negara ini.

“Suara rakyat termasuklah daripada anak muda merupakan suara keramat untuk meluruskan perkara-perkara yang bengkok dilakukan oleh kerajaan,” katanya.

Tambahnya, beliau berasa kecewa apabila ahli-ahli parlimen kerajaan yang dahulunya merupakan pejuang hak kebebasan bersuara kini menjadi penakut demi tembolok kuasa masing-masing.

Jika keadaan ini berterusan, katanya, KAMI akan menggerakkan rakyat khususnya anak muda untuk berhimpun di Parlimen bagi menyerahkan memorandum kepada Menteri berkaitan.

Menurutnya suara yang dizahirkan sama ada dalam bentuk kritikan tidak wajar untuk disekat selagi mana ia tidak bertentangan dengan undang-undang, Perlembagaan Negara dan prinsip Rukun Negara.

“Akhir sekali, KAMI ingin mengingatkan kerajaan campuran yang memerintah pada hari ini, agar proaktif dalam mendepani isu-isu kritikal dan penting secara serius yang dihadapi oleh rakyat.

“Bertindaklah sebagai kerajaan dan janganlah berlagak seumpama pembangkang. Hentikan berdrama di hadapan media serta usahlah sibuk menukar nama kementerian sahaja. Bersikap prihatin dan dahulukan kemaslahatan rakyat,” ujarnya. – BeritaBersatu

Berita berkaitan
NGO bidas kerajaan perkenal kod etika, dakwa cuba sekat media
February 21, 2024· Politik
Kementerian nafi SKMM digunakan untuk sekat kebebasan media
November 27, 2023· Isu semasa
Agus tiada kaitan dengan J-KOM atau kerajaan lagi: Fahmi
November 17, 2023· Politik
Mereka berjaya turunkan logo PKR, tapi sejarah tidak menipu: Wan Fayhsal
November 5, 2023· Politik
Popular
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
February 24, 2024
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Derita kanser hati, bekas ketua perisik Hasanah meninggal dunia
May 5, 2023
Kes kalimah Allah untuk Sarawak sahaja, Anwar silap: Baru Bian
May 17, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
22 jam lalu · Isu semasa
Pelarasan tarif air baharu, pengguna dijangka merasai kenaikan bermula 1 Feb
January 17, 2024 · Isu semasa
Ringgit menyusut dibuka paras RM4.70 berbanding dolar
January 17, 2024 · Isu semasa
278 mangsa banjir di tiga negeri masih ditempatkan di PPS
January 17, 2024 · Isu semasa
Gangguan bekalan air bermula esok di Pulau Pinang
January 9, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok