Exco Selangor minta maaf kepada Khairy selepas buat tuduhan palsu

Exco Kesihatan Selangor Dr Siti Mariah Mahmud meminta maaf kepada Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar berhubung tuduhan bekalan vaksin yang tidak mencukupi ke negeri itu.

Terdahulu, Siti Mariah menghadiri mesyuarat Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF) pagi tadi dan mendengar sendiri taklimat dan diberitahu Selangor akan menerima sejumlah 4,008,710 dos vaksin Covid-19 pada Julai, iaitu jumlah tertinggi berbanding negeri-negeri lain.

CITF merupakan pasukan petugas khas untuk menguruskan pelaksanaan PICK diketuai Khairy Jamaluddin.

“Selangor akan dapat 4,008,710 dos vaksin untuk Julai. Bekalan yang tertinggi. Terima kasih Yang Berhormat Menteri (Khairy). I will be in your meeting Insya-Allah without fail (saya akan sentiasa hadir dalam mesyuarat anda, Insya-Allah).

Siti Mariah turut bergurau dalam ciapan Twitternya itu berkata: “Alhamdulillah, your nose tak panjang tadi (dengan emoji senyum) Normal. Mohon maaf dunia akhirat @Khairykj”.

Beliau turut berkongsi gambar berkenaan peruntukan bekalan dan pengedaran vaksin pada Julai bagi semua negeri yang menunjukkan Selangor menerima jumlah vaksin tertinggi diikuti Sarawak yang akan menerima 2,389,582 juta dos vaksin, Kuala Lumpur dan Putrajaya 1,614,421 dan Johor 950,618.

Sebelum ini, Siti Mariah membidas Khairy dengan mendakwa Selangor mungkin berdepan masalah bekalan vaksin.

Siti Mariah berkata beberapa PPV di negeri itu mungkin terpaksa ditutup tidak lama lagi sekiranya Selangor tidak mendapat bekalan baru secepat mungkin.

Bagaimanapun, Khairy menafikan dakwaan dilemparkan Siti Mariah Mahmud berhubung isu bekalan vaksin baru-baru ini, walhal realitinya hanya Selangor sahaja masih di tahap bawah 80% dalam penggunaan vaksin ketika ini.

“Saya minta Selangor cepatkan kadar penggunaan vaksin, jadi tuduhan vaksin tidak dihantar tidak betul,” katanya dipetik semasa sidang media hari ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR