Empat negeri catat penurunan mangsa banjir

Jumlah mangsa banjir terus mencatatkan penurunan dengan 21,846 orang daripada 6,650 keluarga dilapor masih berada di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di empat negeri petang ini manakala jumlah mangsa di Melaka kekal, menurut laporan Bernama.

Menurut aplikasi Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), kesemua mangsa ditempatkan di 152 PPS di Kelantan, Selangor, Pahang, Melaka dan Negeri Sembilan.

Di SELANGOR, aplikasi itu memaklumkan jumlah mangsa terus menurun kepada 8,715 orang daripada 2,458 keluarga di 46 PPS berbanding 8,821 orang di 56 PPS tengah hari tadi.

Sungai Bernam di Rimba KDR, Sabak Bernam kini di paras normal iaitu 0.97 meter berbanding 2.36 meter pada 11.30 pagi.

Majlis Bandaraya Shah Alam menerusi Twitter rasminya memaklumkan sesi taklimat diadakan setiap pagi untuk menyelaras tugasan di lapangan termasuk penyelarasan agensi, pihak berkuasa tempatan dan sukarelawan yang membantu kerja-kerja pembersihan.

Di PAHANG, jumlah mangsa petang ini ialah 13,315 orang daripada 4,247 keluarga dengan jumlah PPS yang masih beroperasi ialah 97, menurut aplikasi Info Bencana JKM.

Enam daerah yang mencatatkan jumlah mangsa paling ramai ialah Temerloh diikuti Bentong, Pekan, Maran, Bera dan Kuantan.

Laman sesawang publicinfobanjir.water.gov.my melaporkan hanya dua sungai yang berada di paras amaran dengan trend menurun petang ini iaitu Sungai Kundang dan Sungai Pahang di Lubuk Paku, kedua-duanya di Maran.

Setakat ini, hampir semua laluan sudah dibuka kecuali di sembilan lokasi antaranya Jalan Kuantan-Segamat di Pekan, Jalan Kuala Lipis-Jerantut (Jerantut), Jalan Kuala Lumpur-Maran (Maran), Jalan Ulu Dong (Raub) dan Jalan Bentong-Gua Musang (Lipis).

Jumlah mangsa banjir di KELANTAN pula mencatatkan penurunan setakat 6 petang iaitu seramai 218 orang daripada 69 keluarga berbanding 347 orang daripada 117 keluarga tengah hari tadi melibatkan dua PPS yang dibuka di jajahan Pasir Mas.

Kedua-dua PPS itu ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Deh dan SK Gual Periok.

Portal rasmi info banjir Jabatan Pengairan dan Saliran melalui https://publicinfobanjir.water.gov.my, melaporkan tiada sungai utama di Kelantan berada pada paras bahaya.

Di NEGERI SEMBILAN pula, Pengarah Angkatan Pertahanan Awam (APM) negeri Leftenan Kolonel (PA) Mohd Syukri Madnor berkata mangsa banjir menurun kepada 82 orang daripada 26 keluarga berbanding pagi tadi iaitu 128 orang daripada 37 keluarga dan mereka ditempatkan di tiga PPS yang masih dibuka di Jelebu.

Di MELAKA, jumlah mangsa banjir masih kekal 26 orang daripada lapan keluarga setakat petang ini.

Pengarah APM negeri Leftenan Kolonel (PA) Cuthbert John Martin Quadra berkata hanya PPS Sekolah Kebangsaan Penghulu Benteng di Jasin dibuka bagi menempatkan semua mangsa.

BERITA BERKAIT
POPULAR