Empat KSU ditukar: Adakah tindakan ini desakan PH-UMNO?

January 18, 2023 · Isu semasa

Satu rombakan dalam pentadbiran awam melibatkan Ketua Setiausaha (KSU) beberapa kementerian, selain pelantikan ketua pengarah baharu, dilaporkan berkuat kuasa semalam.

Tindakan itu menimbulkan persoalan kebenaran isu pertukaran yang pernah didedahkan Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, ketika parti itu bersama Pakatan Harapan (PH) membentuk kerajaan setelah Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu.

Ia juga menjadi punca Bersatu bertindak menarik diri daripada kerajaan PH pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad, setelah 22 bulan mentadbir negara.

Ketika kempen PRU-15 lalu, Azmin menyifatkan pentadbiran 22 bulan PH sudah cukup untuk membuktikan watak PH yang sentiasa bersikap angkuh dan sombong.

“Ketika PH membentuk kerajaan dalam mesyuarat Jemaah Menteri saya ada dalam itu, mereka mendesak Perdana Menteri untuk menukar lapan ketua setiausaha,” kata Azmin.

Memetik laporan BH hari ini (18 Januari 2023) pertukaran ipengurusan tertinggi kerajaan itu membabitkan beberapa kementerian dengan pelantikan berkenaan berkuat kuasa 17 Januari.

Laporan itu menyatakan, KSU Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Lokman Hakim Ali bertukar ke Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) dengan jawatan sama.

Jawatan KSU MITI pula diisi Datuk Isham Ishak yang sebelum ini KSU Kementerian Pengangkutan (MOT) dengan kekosongan ditinggalkannya diisi KSU Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Datuk M Jana Santhiran.

KSU Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA), Datuk Rosli Isa pula bertukar ke Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim dengan jawatan sama.

Sementara itu, bekas KSU Kementerian Pendidikan (KPM), Datuk Yusran Shah Mohd Yusof bertukar ke Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sebagai Timbalan Ketua Pengarah (Operasi).

Datuk Hishamuddin Mohd Sujak pula yang sebelum ini Ketua Pengarah Jabatan Perpaduan, dilantik sebagai Ketua Pengarah Bahagian Penyelidikan, Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Sementara itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Aziz menerusi perkongsian di Facebook, merakamkan penghargaan di atas sumbangan Lokman Hakim sepanjang menjadi KSU kementeriannya.

“Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu sangat bertuah menerima kehadiran seorang KSU yang hebat seperti Lokman Hakim. Selamat kembali juga saya ucapkan kepada Datuk Isham Ishak, KSU baharu MITI.

Sebagai orang yang sudah berpengalaman menerajui MITI dahulu, saya percaya beliau dapat melaksanakan tugas dalam memastikan MITI terus kekal sebagai enjin utama ekonomi negara,” katanya.

Berita berkaitan
UMNO tak tolak letak calon di Kemaman, tak beri PH laluan: Zahid
10 jam lalu· Politik
Jumlah hasil petroleum dibayar kepada Terengganu rendah, tak sampai RM1 bilion
18 jam lalu· Isu semasa
Nilai ringgit jatuh, jangan salahkan rakyat kalau dilabel kerajaan gagal
October 1, 2023· Isu semasa
Mahkamah kembalikan perintah pengharaman buku Gay is Okay! A Christian Perspectiveā€¯
September 25, 2023· Isu semasa
Popular
Jumlah hasil petroleum dibayar kepada Terengganu rendah, tak sampai RM1 bilion
October 3, 2023
Penolong pengurus hotel didakwa cabul kehormatan bekas pembaca berita
October 3, 2023
Orang PJ dan Shah Alam makan beras import, tak mahal sangat: Mat Sabu
October 2, 2023
Yasin diperintah bela diri tiga pertuduhan kes dadah
October 3, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Yasin diperintah bela diri tiga pertuduhan kes dadah
9 jam lalu · Isu semasa
Penolong pengurus hotel didakwa cabul kehormatan bekas pembaca berita
18 jam lalu · Isu semasa
PAS tak fail rayuan keputusan Parlimen Kemaman, sedia hadapi PRK
18 jam lalu · Isu semasa
PMX kata akan umum berita baik pada Khamis selepas lawatan ke UAE
23 jam lalu · Isu semasa
Kos tunai haji dijangka naik 11 peratus tahun depan: TH
October 2, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Anwar kena tenang tak perlu agresif, Pelangai tetap pilih PN
5 jam lalu
[VIDEO] Malaysia macam negara miskin sejak Anwar Ibrahim jadi PM
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok