Elak stres akibat isolasi sosial

July 31, 2021 · Isu semasa

Covid-19 boleh menyebabkan individu mengalami stres secara berlebihan kerana berdepan dengan isolasi sosial.

Keadaan ini berlaku apabila seorang individu mengalami penurunan atau tidak mampu berinteraksi dengan orang lain di sekitarnya. Seseorang itu mungkin merasa ditolak, tidak diterima, kesepian dan tidak mampu membina hubungan dengan orang lain.

Jika golongan ini tidak dirawat, mereka cenderung cenderung mengalami stres tahap kronik yang mana ia boleh menjejaskan kesihatan, pada masa sama melemahkan sistem imun tubuh melawan penyakit.

Menurut Lembaga Penasihat Nutrisi Herbalife, Gary Small, orang ramai perlu mengenali i stres yang dialami dan pelajarilah teknik menanganinya.

“ Tidak ada jenis khusus kerana penerimaannya bergantung kepada individu. Kalau tidak sesuai cara A, pilih kaedah B. Yang penting berusaha redakan tekanan dialami,” katanya.

Tambah beliau terdapat beberapa cara mengenali gejala stres termasuk kenaikan berat badan, sakit kepala, perubahan mood, sakit belakang dan leher.

“Ada juga pesakit yang mengalami gangguan tidur pada waktu malam. Dengan mengenal pasti gejala ini, anda dapat mengetahui bila strategi tertentu boleh diamalkan untuk menangani stres yang sedang dialami.

“Sebagai contoh, ketika anda bekerja di rumah atau sedang menonton berita, lalu anda mula berasa cemas, jengkel atau mengalami sakit kepala atau sakit pada bahagian leher, maka anda perlu bergerak dan asingkan diri daripada sumber stres.

“Rehatkan minda dengan menghirup udara segar melalui jendela atau balkoni di rumah anda, mendengar muzik atau meluangkan masa di ruang yang senyap buat seketika untuk memperbetulkan semula keadaan mental anda dan kembali menjalankan tugas,” jelasnya.

Dalam pada itu, Gary turut menasihatkan orang ramai supaya mengasingkan diri daripada sumber media sosial. Ini kerana ketegangan mental dan kegelisahan akan bertunas jika anda berdamping dengan mana-mana media sosial 24 jam sehari.

“Ambil masa rehat dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang dapat menghilangkan rasa jemu dalam rutin harian. Hubungan yang dijalin dengan individu yang anda percayai untuk berkongsi tentang perasaan, dapat membantu memperbaiki mood.

“ Luangkan masa untuk menemukan semula hobi lama yang anda gemari, atau cari aktiviti baharu untuk dilakukan. Dengan mengalih fokus kepada sesuatu yang baharu, ia dapat membantu anda berasa lebih tenang dan bertenaga,” katanya.

Tidak ketinggalan, cari aktiviti rekreasi anda gemari seperti senaman yang dapat memperbaiki kesihatan secara menyeluruh dan ia merupakan kaedah efektif menangani stres.

“Apabila bersenam, tubuh akan membebaskan endorfin, iaitu hormon di dalam otak yang membantu mengurangkan persepsi kesakitan serta memperbaiki mood. Senaman berkala dapat menaik taraf kualiti tidur, lalu mengurangkan stres dan keletihan. Jika anda memiliki peranti kecergasan, terapkan aktiviti berjalan dengan menyasarkan 10,000 langkah setiap hari. Matlamat yang disasarkan dapat memberikan anda motivasi serta merasai kepuasan,” katanya.

Tambah beliau, kekalkan konsistensi dengan aktiviti yang anda boleh kawal.

“Jika anda bekerja dari rumah, maka anda boleh membentuk sebuah rutin harian. Bertindak seolah-olah anda akan pergi bekerja seperti sedia kala. Bangun pada waktu yang biasa dan bersiap. Tidak perlu memakai sut profesional, pakaian kasual sudah memadai. Sediakan ruang pejabat khas yang bebas daripada gangguan supaya anda fokus. Amalkan waktu rehat secara berkala untuk mengurangkan tekanan,” ujarnya.

Berita berkaitan
Tuaran dikategori zon merah Covid-19 selepas kes meningkat
May 16, 2023· Isu semasa
Cuaca panas, KKM jangka kes strok haba meningkat
May 13, 2023· Isu semasa
Penduduk Malaysia dianggar 33.2 juta : Jabatan Perangkaan
May 11, 2023· Isu semasa
Cegah risiko buruk cuaca panas
May 9, 2023· Isu semasa
Popular
Tiada nama taikun Melayu dalam senarai individu terkaya Forbes di Malaysia
June 1, 2023
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
June 1, 2023
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
June 1, 2023
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
June 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kerajaan perlu dedah semua laporan dalam skandal projek LCS, gesa C4
9 jam lalu · Isu semasa
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
9 jam lalu · Isu semasa
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
10 jam lalu · Isu semasa
Anwar nafi jadi punca kejatuhan nilai ringgit
10 jam lalu · Isu semasa
Tiada nama taikun Melayu dalam senarai individu terkaya Forbes di Malaysia
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan Nasional tak serang peribadi saya macam PH-UMNO
6 jam lalu
[VIDEO] Khairy akan bertemu Muhyiddin dalam masa terdekat
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok