Elak jadi mangsa penipuan scammer

June 13, 2022 · Isu semasa

Kejadian penipuan atau scammer semakin merisaukan kerana ada sahaja yang menjadi mangsa tanpa mengira latar belakang seseorang itu.

Antara yang menjadi mangsa termasuk mereka yang berpendidikan tinggi seperti guru, pensyarah dan bermacam lagi bekerjaya profesional.

Kebanyakan mangsa tertipu dengan taktik penyamaran scammer yang menggunakan jawatan penguatkuasa seperti polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pelbagai lagi agensi kerajaan.

Taktik ini dilihat bertujuan menakut-nakutkan mangsa menyebabkan ada yang kerugian sehingga ratusan ribu ringgit.

Terbaharu, seorang warga emas yang juga jurujual kenderaan mendakwa kerugian RM697,000 akibat diperdaya sindiket Macau Scam yang menyamar kononnya Pengarah di Bukit Aman dikenali sebagai ‘Datuk Suhaimi’.

Pemerhati isu jenayah, Emad Nurdin Morshidi berkata, faktor seseorang itu boleh menjadi mangsa scammer adalah keadaan terdesak yang menyelebungi dirinya terutama sejak penularan Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pun bermula.

Menurutnya, ekoran penularan Covid-19 itu, ramai yang kehilangan kerja dan keadaan itu memaksa mereka untuk mencari duit sehingga melibatkan diri mereka dalam skim cepat kaya yang sememangnya semakin popular dan berleluasa.

Hakikatnya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) bertungkus-lumus melakukan kempen tidak kira menerusi laman sosial mahu pun secara fizikal, kes tetap berlaku. Kerugian bukannya kecil, ada yang hingga berjuta ringgit.

Segala wang simpanan termasuklah di Tabung Haji dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) habis licin diperah scammer.

Ini modus operandi jenayah penipuan yang dikesan bagi mengaut untung memperdaya mangsa.

Jenayah penipuan online hari ini meliputi pelbagai antaranya African Scam, Love Scam, Parcel Scam, pembelian online, pinjaman tidak wujud (PTW) dan yang paling popular iaitu Macau Scam.

Ambil contoh Macau Scam, modus operandi jenayah ini adalah sama dan kerap kali diulas oleh Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) PDRM.

Scammer ini akan memperkenalkan diri sebagai pihak berkuasa misalnya polis, kastam, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), mahkamah mahu pun perkhidmatan penghantaran. Mangsa akan ditakutkan kononnya mempunyai tunggakan saman, barang yang tidak lulus atau rekod jenayah.

Suspek akan berhubung melalui WhatsApp. Bagi memastikan bukti penipuan itu mudah dikesan, suspek mengarahkan mangsa untuk memadamkan perbualan telefon (WhatsApp) dan menghapuskan slip bank yang berkaitan bagi menghilangkan bukti dan keterangan.

Tidak cukup dengan itu, mangsa juga diarahkan untuk merahsiakan perkara itu daripada keluarga dan kawan-kawan.

Mengapa kes ini masih berlaku?

Mereka sebenarnya hanya ‘mencuba nasib’ dengan menghubungi bakal mangsa secara rawak. Jika mengetahui modus operandi atau taktik yang sering digunakan oleh sindiket tersebut, risiko anda menjadi mangsa dapat dikurangkan.

Rahsianya ialah jangan cepat teruja jika menerima berita gembira seperti memenangi hadiah lumayan atau sejumlah wang yang banyak. Pada masa sama, tidak panik atau takut apabila diberitahu perkara seperti akan ditangkap pihak berkuasa kerana terbabit dalam kegiatan yang menyalahi undang-undang.

Malah dengan pengetahuan mengenai scammer, anda boleh boleh menghiburkan diri dengan mengenakan semula scammer seperti `hai, rajinnya awak. Hari Ahad pun kerja’ (bagi negeri yang cuti pada Sabtu dan Ahad) apabila menerima panggilan dari mahkamah pada hari Ahad yang memberitahu ada waran tangkap terhadap anda.

Petua paling mudah mengelakkan menjadi mangsa ialah bertenang sahaja. Kadang-kadang scammer yang lebih terdesak untuk membuat kerja dengan cepat. Elakkan membuat sebarang keputusan atau tindakan melalui telefon, mesej atau e-mel.

Jika scammer memberitahu anda terbabit dalam sesuatu kesalahan berkaitan mana-mana agensi kerajaan pun seperti PDRM atau LHDN, pergi sendiri ke agensi berkenaan untuk mendapatkan makluman sahih.

Kerajaan sebenarnya tidak berdiam diri dan telah mengambil tindakan terhadap scammer. Setakat ini, lebih 1.6 bilion panggilan telefon dan 1,500 laman sesawang mencurigakan disekat oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Malah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil PDRM atau Commercial Crime Investigation Department (CCID) telah membangunkan sistem dan aplikasi yang membolehkan orang ramai menyemak mana-mana akaun bank dan nombor telefon yang diragui.

Melalui semakmule.rmp.gov.my atau menggunakan aplikasi Check Scammers CCID, jika individu tersebut mempunyai rekod jenayah, maklumat mengenai nombor akaun bank dan nombor telefon itu akan terpapar.

Berita berkaitan
Kerugian berkaitan jenayah komersial cecah RM5.2 bilion: Acryl Sani
June 25, 2022· Isu semasa
Beriadah boleh,  tetapi biarlah selamat
June 25, 2022· Isu semasa
Kanak-kanak tertelan dadah semakin stabil, sudah bernafas: PDRM
June 22, 2022· Isu semasa
Seorang lelaki ditahan selepas cederakan EXCO DAP di Pulau Pinang
June 19, 2022· Isu semasa
Popular
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
July 4, 2022
Shafee hidap laringitis: Kes Najib, laporan audit didengar 12 Ogos
July 4, 2022
Mahkamah tolak permohonan Zahid tangguh prosiding kes rasuah
July 4, 2022
Perbicaraan pengesahan lafaz cerai MB Perlis ditetapkan 25 Ogos
July 4, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Syed Saddiq arah keluar tunai RM1 juta dari bank: Saksi pendakwaan
5 jam lalu · Isu semasa
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
5 jam lalu · Isu semasa
Gempur kilang, sempadan sekat seleweng minyak masak subsidi: PM
5 jam lalu · Isu semasa
Maybank IB pula unjur OPR naik 100 bps untuk 12 bulan akan datang
6 jam lalu · Isu semasa
Aidiladha: Lebih 2.3 juta kenderaan bakal guna KLK, LPT pada 8-11 Julai
7 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok