Ekonomi Malaysia dijangka pulih susulan Pelan Pemulihan Negara

June 16, 2021 · Isu semasa

Firma penyelidik, Kenanga Research yakin ekonomi negara pulih beransur-ansur ketika negara mula beralih ke fasa kedua Pelan Pemulihan Negara (PPN) pada Julai dan Ogos dan fasa ketiga pada September dan Oktober.

Dengan keyakinan lebih banyak sektor dibenarkan menyambung semula operasi, firma penyelidikan itu berkata ekonomi dijangka terus disokong oleh industri pembuatan terutama daripada sektor eksport memandangkan permintaan luar yang berterusan.

Selain itu, kebanyakan subsektor utama (eletrik dan elektronik, sarung tangan getah) dibenarkan beroperasi walaupun pada kapasiti yang berkurangan.

“Walaupun sektor runcit kekal berada dalam tekanan dalam tempoh terdekat ini berikutan sekatan pergerakan dan penutupan operasi kedai-kedai bukan penting, impaknya dijangka tidaklah begitu teruk apabila pengguna dan perniagaan telahpun lebih bersiap sedia dengan peralihan kepada platform jualan dalam talian,” katanya dalam satu nota penyelidikan hari ini.

Memetik laporan Bernama, Kenanga Research juga berkata program vaksinasi Covid-19 yang semakin giat dijalankan sekarang juga merupakan faktor utama dalam pelan tindakan pembukaan semula ekonomi Malaysia.

Pada 15 Jun, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan PPN, strategi keluar daripada krisis Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara berfasa, yang akan dilaksanakan dari Jun hingga Disember 2021.

“Yang penting adalah hakikat ia mengambil kira purata kes harian jangkitan dan peratusan daripada penduduk yang telah menerima vaksin sebagai kayu pengukur untuk menilai kemajuan,” katanya.

Ini akan membantu memastikan pemulihan jangka panjang dengan memberi keutamaan untuk mencapai imuniti kelompok negara, di samping juga melindungi kesihatan awam.

“Bagaimanapun, impak ekonomi daripada sekatan pergerakan yang berterusan adalah besar dengan perdana menteri menyatakan bahawa PKP 3.0 sekarang menyebabkan negara kerugian RM1.0 bilion sehari.

“Namun begitu, pakej fiskal PEMERKASA Tambahan bernilai RM40 bilion dan sasaran untuk meluaskan pembukaan semula ekonomi seawal Julai sepatutnya membantu membendung impak negatif ke atas pemulihan ekonomi Malaysia,” katanya.

Kenanga Research berkata ia mengekalkan unjuran pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) antara 5-6 peratus meskipun pengumuman pelan pemulihan tersebut.

“Setakat ini, kerajaan telah mengumumkan suntikan fiskal langsung bernilai RM71 bilion (4.6 peratus daripada KDNK) daripada sejumlah RM368.6 bilion (25.7 peratus daripada KDNK) pakej rangsangan sejak pandemik itu melanda tahun lepas,” katanya.

Akhir sekali, ia berpandangan prospek pertumbuhan ekonomi Malaysia mungkin terjejas oleh kemungkinan pergolakan politik tempatan memandangkan parlimen mungkin bersidang semula pada September atau Oktober, sekiranya situasi Covid-19 terkawal.

“Seterusnya, sekiranya situasi politik memburuk ia mungkin akan menjejaskan pembentangan Belanjawan 2022 negara,” kata firma penyelidikan itu.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
BNM sukar elak kenaikan OPR kata penganalisis
October 25, 2022· Isu semasa
Selepas pengumuman tarikh PRU-15 semalam, ringgit jatuh lagi pada awal dagangan
October 21, 2022· Isu semasa
UMNO ghairah berkempen PRU-15, tapi pakar ramal ekonomi meleset tahun depan
October 17, 2022· Isu semasa
Bantuan makanan bawah program MPN libatkan hampir 15,000 golongan rentan
October 3, 2022· Isu semasa
Popular
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
December 1, 2022
UEC tak ikut Akta Pendidikan 1996, kenapa harus diiktiraf? Kok Seong
November 30, 2022
Polis siasat video tular lagu kebangsaan dikibar bersama bendera Israel
December 1, 2022
Barang mewah bernilai RM80 juta sah dipulangkan semula kepada Najib dan Rosmah
December 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
8 jam lalu · Isu semasa
Kes Rosmah gagal isytihar pendapatan kepada LHDN dibicara Mei tahun depan
13 jam lalu · Isu semasa
Polis siasat video tular lagu kebangsaan dikibar bersama bendera Israel
13 jam lalu · Isu semasa
Covid: Kematian semalam tertinggi sejak April, 1,737 kes baharu
16 jam lalu · Isu semasa
Barang mewah bernilai RM80 juta sah dipulangkan semula kepada Najib dan Rosmah
21 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
3 minit lalu
[VIDEO] Ceramah umum pertama BN-PH hambar, tiada sepatah ‘penyamun’ disebut Mat Sabu
24 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok