Dunia iktiraf makanan haiwan ilham murid Tahun Lima dari Kuantan

September 26, 2021 · Isu semasa

Maryam Muzamir, murid Tahun Lima Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist, Kuantan, tidak menyangka akan mengharumkan nama negara pada peringkat dunia seawal usia 11 tahun.

Bersaing dengan 600 peserta dari 70 negara, termasuk dari negara maju, ‘Yam’ meraih tiga pingat emas pada Pertandingan Ciptaan, Inovasi Antarabangsa Keenam (iCAN) 2021 di Toronto, Kanada bulan lalu.

Apa yang membuatkan beliau berjaya menjadi peserta termuda memenangi anugerah global sempena kempen perubahan iklam dunia mengalahkan semua peserta dunia itu?

Di negara kita terdapat banyak kulit udang dan siput sedut yang setiap hari dibuang begitu sahaja. Namun, Maryam memperoleh ilham mengumpul semua sisa itu, merumuskannya menjadi makanan haiwan dan menamakannya YAM 2.0.

Kini, YAM 2.0 bukan sahaja dikenali di Malaysia sebagai produk makanan haiwan, malah namanya mengundang populariti apabila Yam merangkul Pingat Emas iCAN 2021, Anugerah Khas Kanada, dan Anugerah Pereka Muda Terbaik iCAN 2021.

Kejayaan Yam juga mendapat ucapan tahniah daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, serta rakyat Malaysia.

Yam banyak mendapat galakan daripada bapanya Pensyarah di Fakulti Kejuruteraan Awam, Universiti Malaysia Pahang (UMP), Prof Madya Dr Muzamir Hasan dan ibunya Noor Nazihah Ma’amor.

Contohnya, Yam meraih kejayaan sejak di Tahun Empat dan sudah memenangi tiga emas dalam pertandingan inovasi dan rekacipta peringkat kebangsaan hasil kesungguhannya.

Inovasi YAM 2.0 diketengahkan pada anugerah iCAN 2021 bermula apabila dia melihat banyak bahan buangan dari restoran yang terdiri daripada cengkerang dan kulit makanan laut.

Maryam yang mempunyai minat untuk mengkaji dan banyak melihat di Youtube kemudiannya merancang inovasi dengan mencipta ramuan sendiri daripada bahan buangan itu kepada makanan haiwan kos rendah sehingga usahanya membuahkan hasil.

Rekaan tersebut secara tidak langsung boleh mengawal harga makanan pembekal untuk haiwan ternakan.

Kejayaan Yam mengundang ulasan dalam rancangan bual bicara ‘The Late Late Show with James Corden’. Dalam episod yang disiarkan pada 23 September dan difokuskan kepada isu perubahan iklim dan kelestarian, James Corden, memuji Maryam dan memuat naik klip dari episod tersebut di Twitter.

Klip itu menjadi viral dengan lebih daripada 752,800 tontonan dan lebih daripada 20,800 ciapan semula.

Dimulakan dengan Corden yang memperingati usia muda Maryam dan memuji penemuannya.

“Maryam Muzamir – gadis muda berusia 11 tahun dari Malaysia. Dia mendapati penggunaan sisa makanan biasa … makanan laut, kerang dan dia mengubah cengkerang itu menjadi makanan ternakan baru yang sihat dan lestari. Dia berumur 11 tahun! Ya, di Malaysia,” kata Corden ketika penonton studio mula bertepuk tangan.

Corden kemudian mengetengahkan lebih lanjut bagaimana Maryam telah memenangi tiga anugerah antarabangsa.

Diilhamkan oleh aktivis iklim muda Greta Thunberg, Maryam ingin menyelesaikan masalah 15,000 tan sisa makanan yang dilaporkan dihasilkan di seluruh negara setiap hari.

Idea itu datang daripada salah satu lawatan keluarganya ke restoran makanan laut tepi pantai. Maryam melihat betapa banyak sisa yang dihasilkan dari restoran-restoran ini, khususnya jumlah cengkerang yang dibuang.

Setelah membaca sebuah artikel yang mengatakan bahawa kerang mengandung sebatian Chitin, dan manfaatnya terhadap ternakan, Yam mula mengusahakan inovasi mengejutkan itu, hingga akhirnya menjadikan YAM 2.0 terkenal sebagai produk makanan haiwan.

Selain itu, kesungguhan yang ada pada Maryam dalam mengkaji dan berusaha untuk menghasilkan rekaannya adalah sesuatu yang sangat dipuji.

Maryam banyak merujuk kepada internet untuk mencari maklumat sekali gus menunjukkan bahawa masa sekiranya digunakan dengan sebaik akan menghasilkan kejayaan.

Di sebalik kejayaan Maryam, dapat kita simpulkan bahawa berkat kesungguhan dan ketabahan dalam melakukan sesuatu perkara pastinya akan mendatangkan kejayaan. Di samping itu, peranan keluarga terutama ibu bapa adalah faktor terbesar kejayaan bagi seseorang individu.

Kesimpulannya, kejayaan Yam menunjukkan bahawa rakyat Malaysia sebenarnya berbakat dan kita perlu bangga menjadi sebahagian daripada warga negara ini.

Bakat remaja mengubah suai motosikal keluaran Jepun sehingga menambah kelajuannya juga perlu dipuji. Tetapi mereka harus dikenakan tindakan jika menyalahgunakannya dengan lumba haram.

Berita berkaitan
58 kes cacar monyet baharu disahkan di Kanada, Perancis rekod 51 kes
June 4, 2022· Dunia
Jangkitan cacar monyet di Sepanyol, Kanada meningkat
May 27, 2022· Dunia
Kanada haramkan Huawei dan ZTE daripada rangkaian 5G
May 20, 2022· Dunia
Warga Rusia dikenakan sekatan Australia dan Kanada
May 18, 2022· Dunia
Popular
Perlis juga mahu tutup premis judi
February 1, 2023
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
February 1, 2023
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
February 1, 2023
Fahmi beritahu dirinya sudah dilantik sebagai jurucakap kerajaan
January 31, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sabah catat peningkatan mangsa banjir, Johor turun
4 jam lalu · Isu semasa
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
4 jam lalu · Isu semasa
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
7 jam lalu · Isu semasa
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
7 jam lalu · Isu semasa
Perlis juga mahu tutup premis judi
8 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kerajaan negeri perlu tegas, bukan takut dengan pembela peneroka haram
3 jam lalu
[VIDEO] Anwar dalam diam ‘sedekah’ jawatan pada anak sendiri
17 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok