Dua lagi vaksin Covid-19 dilulus untuk kegunaan di Malaysia

Kementerian Kesihatan (KKM) meluluskan dua lagi vaksin Covid-19 untuk kegunaan ketika bencana setelah perkara itu dibincangkan pada Mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) kali ke-361, hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan kedua-dua vaksin berkenaan ialah Covilo (Sinopharm) buatan China dan Janssen (J&J) yang dikeluarkan Belgium.

“Kelulusan pendaftaran bersyarat ini memerlukan maklumat kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk vaksin tersebut dipantau dan dinilai berdasarkan data-data terkini dari semasa ke semasa.

“Ia bagi memastikan perbandingan manfaat-risiko (benefit over risk) bagi produk-produk vaksin tersebut kekal positif,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Covilo adalah vaksin yang dibangunkan oleh China National Biotec Group Company Limited (CNBG), Sinopharm, yang juga dikenali sebagai vaksin Covid-19 Sinopharm.

Menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat Covilo adalah vaksin imunisasi untuk individu berusia 18 tahun ke atas bagi melawan virus Covid-19.

Pemberian vaksinasi Covilo terdiri daripada dua dos berasingan yang masing-masing sebanyak 0.5 ml di mana dos kedua perlu diberikan antara 21 hingga 28 hari selepas dos pertama.

Susulan risiko jangkitan dan kematian akibat Covid-19 terhadap individu berusia, kumpulan itu dikenal pasti untuk diberi keutamaan.

Berdasarkan data keberkesanan dan keselamatan yang sangat terhad pada individu berusia 60 tahun ke atas FDA menyarankan pemberian kepada individu usia berkenaan perlu dilakukan secara berhati-hati.

Sementara Janssen pula adalah vaksin dikeluarkan Johnson & Johnson yang menerima pengesahan sementara Kumpulan Pakar Penasihat Strategik WHO (SAGE) mengenai Imunisasi.

Vaksin J&J boleh diberikan kepada individu yang pernah dijangkiti Covid-19. Vaksin itu juga boleh diberikan kepada wanita yang menyusu bayi.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata KKM akan sentiasa mempertingkatkan tahap kesihatan awam dalam memerangi wabak Covid-19 melalui perolehan bekalan vaksin yang telah dinilai dari aspek kualiti, keselamatan dan keberkesanan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dan diluluskan oleh PBKD.

“Kerajaan juga komited untuk memastikan penduduk dewasa Malaysia mencapai imuniti kelompok (herd immunity) selaras dengan sasaran Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

BERITA BERKAIT
POPULAR