Dua bekas pegawai kanan Mara Corp didakwa dapatkan suapan

July 21, 2022 · Isu semasa

Dua bekas pegawai kanan MARA Corporation Sdn Bhd (MARA Corp) didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini, masing-masing atas lima pertuduhan menyalahgunakan jawatan bagi mendapatkan suapan dengan meluluskan bayaran elaun memangku untuk diri mereka tanpa kelulusan ahli lembaga pengarah.

Mengikut kelima-lima pertuduhan, Noor Irwan Marmi, 44, sebagai seorang pegawai badan awam iaitu Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (memangku) MARA Corp didakwa menggunakan jawatannya untuk mendapatkan suapan dengan meluluskan Internal Memo MARA Corp bertarikh 15 Sept 2021 hingga 20 Jan lepas.

Dokumen itu berhubung perkara yang dia mempunyai kepentingan iaitu bayaran elaun memangku berjumlah RM46,281.75 untuk dirinya tanpa kelulusan Ahli Lembaga Pengarah MARA Corp.

Seorang lagi tertuduh Rizal Abdul Gani, 44 tahun, juga berdepan lima pertuduhan iaitu sebagai seorang pegawai badan awam iaitu Pengarah Kewangan Korporat Kumpulan (memangku), MARA Corp telah menggunakan jawatannya untuk mendapatkan suapan dengan mengambil tindakan meluluskan Internal Memo MARA Corp bertarikh 15 Sept 2021 hingga 20 Jan lepas.

Ia berhubung perkara yang dia mempunyai kepentingan iaitu bayaran elaun memangku berjumlah RM40,875 untuk dirinya tanpa kelulusan Ahli Lembaga Pengarah MARA Corp.

Pertuduhan terhadap mereka dibacakan di mahkamah sama secara berasingan di hadapan Hakim Suzana Hussin.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di tingkat 20, Menara MARA, 232 Jalan Tuanku Abdul Rahman, antara 17 Sept 2021 hingga 21 Jan 2022, mengikut Seksyen 23 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (1) akta sama.

Seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan yang menjadi hal perkara kesalahan itu jika suapan itu dapat dinilai atau berbentuk wang atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Kes itu dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM A. Kala Vani dan Nurul Atiqah Mohamad Alias manakala Noor Irwan diwakili peguam Mohd Ozier Farhan Mohd Khanafeh sementara Rizal tidak diwakili peguam.

Nurul Atiqah mencadangkan jaminan berjumlah RM50,000 dengan seorang penjamin warganegara Malaysia bagi setiap tertuduh selain syarat tambahan kedua-dua tertuduh perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah dan melaporkan diri di pejabat SPRM terdekat sebulan sekali.

Bagaimanapun, Mohd Ozier Farhan memohon jaminan RM10,000 kerana anak guamnya perlu menanggung dua anak berumur 16 dan tujuh tahun serta ibu bapanya.

“Penjamin adalah abangnya yang bekerja sebagai pemandu Grab dan hanya berpendapatan RM2,000. Oleh itu tidak wajar untuk jumlah jaminan yang tinggi. Anak guam saya juga tidak berisiko untuk melarikan diri selain bersedia menyerahkan pasport kepada mahkamah dan melaporkan diri di pejabat SPRM,” katanya.

Rizal pula merayu jaminan bawah RM10,000 kerana beliau perlu menanggung empat anak selain memberikan kerjasama yang baik sepanjang siasatan dijalankan terhadapnya.

Mahkamah membenarkan Noor Irwan diikat jamin RM45,000 manakala Rizal RM40,000 dan mereka perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah serta melaporkan diri di pejabat SPRM berhampiran sebulan sekali selain menetapkan 23 Ogos ini untuk sebutan semula bagi kedua-dua kes. – Bernama

Berita berkaitan
Rehatkan Zahid sebagai TPM untuk fokus kes mahkamah, kata Peja
9 jam lalu· Politik
Tanpa peguam, Siti Bainun diarah beri keterangan
19 jam lalu· Isu semasa
Zahid mohon pasport dikembalikan, kata PM beri mandat dalam urusan pentadbiran
19 jam lalu· Isu semasa
Seorang Hakim Mahkamah Rayuan jadi sasaran peguam Najib, buat bantahan
January 19, 2023· Isu semasa
Popular
Dakwa PAS lambat bantah, PM kena kecam dalam media sosial
January 26, 2023
Menteri KPKT kata pakar Singapura hanya untuk kongsi pengetahuan
January 26, 2023
Lesap wang pencen RM233,480 selepas ditipu Macau Scam
January 26, 2023
Zahid mohon pasport dikembalikan, kata PM beri mandat dalam urusan pentadbiran
January 26, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Menteri KPKT kata pakar Singapura hanya untuk kongsi pengetahuan
11 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan tak tegas dalam tangani Islamofobia, NGO gesa ambil tindakan diplomatik
16 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan DAP P. Pinang harap kerajaan lulus projek banyak dalam Bajet 2023
16 jam lalu · Isu semasa
Lesap wang pencen RM233,480 selepas ditipu Macau Scam
16 jam lalu · Isu semasa
Dakwa PAS lambat bantah, PM kena kecam dalam media sosial
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] KJ pilih bersama UMNO, tolak pelawaan sertai Perikatan Nasional
14 jam lalu
[VIDEO] Tak sedar formula gagal, Rafizi tuduh Perikatan akan main isu harga barang
January 26, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok