Dua bekas pegawai kanan imigresen dihukum penjara tiga tahun terlibat rasuah

September 23, 2022 · Isu semasa

Bekas Pengarah Imigresen Perak dan bekas Ketua Unit Pendakwaan Imigresen Perak, masing-masing dihukum penjara tiga tahun dan denda RM85,000 di Mahkamah Sesyen Ipoh hari ini, selepas didapati bersalah meminta dan menerima rasuah tujuh tahun lepas.

Hakim S. Indra Nehru menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun dan denda RM50,000 terhadap Zulhairin Yahya, 50, dan Zaidi Dali, 54, bermula hari ini dan dipenjara 10 bulan lagi sekiranya gagal menjelaskan denda berkenaan atas kesalahan meminta suapan RM10,000 setiap bulan supaya tiada pemeriksaan dijalankan ke atas sebuah pusat hiburan di Manjung, lapor Bernama.

Indra Nehru turut menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun bermula hari ini dan denda RM35,000 serta lapan bulan penjara, jika gagal membayar denda itu ke atas kedua-dua mereka, masing-masing bagi dua kesalahan memperoleh suapan sebanyak RM7,000.

Hakim bagaimanapun membenarkan permohonan kedua-dua tertuduh untuk penangguhan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu proses rayuan di Mahkamah Tinggi.

Zulhairin dan Zaidi didakwa dengan niat bersama meminta suapan RM10,000 setiap bulan daripada Nga Chee Jiek, sebagai dorongan untuk memastikan tiada pemeriksaan dan serbuan dijalankan ke atas sebuah pusat hiburan di Pusat Bandar Seri Manjung.

Kesalahan itu dilakukan di Club House Meru Valley Golf & Country Club di sini pada kira-kira pukul 9 malam 5 Nov 2015.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Zulhairin juga didakwa sebagai Pengarah Jabatan Imigresen Negeri Perak memperoleh suapan berjumlah RM7,000 daripada Nga menerusi Zaidi, sebagai dorongan memastikan tiada pemeriksaan dan serbuan dijalankan ke atas pusat hiburan sama di Restoran Knock Knock Meru Jaya di sini, pada kira-kira pukul 12.05 tengah malam 12 Nov 2015.

Zaidi turut didakwa sebagai Ketua Unit Pendakwaan Jabatan Imigresen Negeri Perak memperoleh suapan untuk dirinya dan Pengarah Jabatan Imigresen Negeri Perak berjumlah RM7,000 daripada Nga, sebagai dorongan memastikan tiada pemeriksaan dan serbuan dijalankan ke atas pusat hiburan sama di tempat letak kereta Meru Valley Golf & Country Club di sini, pada kira-kira pukul 9.55 malam 11 Nov 2015.

Kedua-dua pertuduhan itu dikemukakan mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 (Akta 694) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Maziyah Mansor manakala Zulhairin diwakili peguam Mohd Baharuddin Ahmad Kassim dan Zaidi diwakili peguam Zamri Idrus dan Mohd Fadly Hashim.

Terdahulu, pihak pembelaan merayu supaya anak guam mereka dikenakan hukuman rendah atas alasan ia adalah kesalahan pertama dan telah memberi kerjasama baik sepanjang tempoh perbicaraan, selain perlu menanggung keluarga.

Bagaimanapun Maziyah memohon supaya mahkamah mengenakan hukuman yang berat supaya menjadi pengajaran kepada orang ramai dan penjawat awam, terutama agensi penguatkuasaan, bagi membendung amalan rasuah daripada menjadi barah dalam masyarakat dan sistem pentadbiran kerajaan.

Berita berkaitan
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
September 30, 2022· Isu semasa
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai: SPRM
September 30, 2022· Isu semasa
MBSA nafi Datuk Bandar Shah Alam ditahan SPRM
September 30, 2022· Isu semasa
Popular
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
October 2, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
October 2, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pakar tempatan juga ada keupayaan urus ekonomi negara, kata Menteri Ekonomi
2 jam lalu · Isu semasa
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
2 jam lalu · Isu semasa
KDN komited selesaikan isu sejuta penduduk tanpa dokumen di Sabah
8 jam lalu · Isu semasa
Rugi jika bubar MPN
9 jam lalu · Isu semasa
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sekolah jadi pusat mengundi atau penempatan mangsa banjir, soal Rina Harun
1 jam lalu
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok