Dua bekas pegawai kanan imigresen dihukum penjara tiga tahun terlibat rasuah

September 23, 2022 · Isu semasa

Bekas Pengarah Imigresen Perak dan bekas Ketua Unit Pendakwaan Imigresen Perak, masing-masing dihukum penjara tiga tahun dan denda RM85,000 di Mahkamah Sesyen Ipoh hari ini, selepas didapati bersalah meminta dan menerima rasuah tujuh tahun lepas.

Hakim S. Indra Nehru menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun dan denda RM50,000 terhadap Zulhairin Yahya, 50, dan Zaidi Dali, 54, bermula hari ini dan dipenjara 10 bulan lagi sekiranya gagal menjelaskan denda berkenaan atas kesalahan meminta suapan RM10,000 setiap bulan supaya tiada pemeriksaan dijalankan ke atas sebuah pusat hiburan di Manjung, lapor Bernama.

Indra Nehru turut menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun bermula hari ini dan denda RM35,000 serta lapan bulan penjara, jika gagal membayar denda itu ke atas kedua-dua mereka, masing-masing bagi dua kesalahan memperoleh suapan sebanyak RM7,000.

Hakim bagaimanapun membenarkan permohonan kedua-dua tertuduh untuk penangguhan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu proses rayuan di Mahkamah Tinggi.

Zulhairin dan Zaidi didakwa dengan niat bersama meminta suapan RM10,000 setiap bulan daripada Nga Chee Jiek, sebagai dorongan untuk memastikan tiada pemeriksaan dan serbuan dijalankan ke atas sebuah pusat hiburan di Pusat Bandar Seri Manjung.

Kesalahan itu dilakukan di Club House Meru Valley Golf & Country Club di sini pada kira-kira pukul 9 malam 5 Nov 2015.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Zulhairin juga didakwa sebagai Pengarah Jabatan Imigresen Negeri Perak memperoleh suapan berjumlah RM7,000 daripada Nga menerusi Zaidi, sebagai dorongan memastikan tiada pemeriksaan dan serbuan dijalankan ke atas pusat hiburan sama di Restoran Knock Knock Meru Jaya di sini, pada kira-kira pukul 12.05 tengah malam 12 Nov 2015.

Zaidi turut didakwa sebagai Ketua Unit Pendakwaan Jabatan Imigresen Negeri Perak memperoleh suapan untuk dirinya dan Pengarah Jabatan Imigresen Negeri Perak berjumlah RM7,000 daripada Nga, sebagai dorongan memastikan tiada pemeriksaan dan serbuan dijalankan ke atas pusat hiburan sama di tempat letak kereta Meru Valley Golf & Country Club di sini, pada kira-kira pukul 9.55 malam 11 Nov 2015.

Kedua-dua pertuduhan itu dikemukakan mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 (Akta 694) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Maziyah Mansor manakala Zulhairin diwakili peguam Mohd Baharuddin Ahmad Kassim dan Zaidi diwakili peguam Zamri Idrus dan Mohd Fadly Hashim.

Terdahulu, pihak pembelaan merayu supaya anak guam mereka dikenakan hukuman rendah atas alasan ia adalah kesalahan pertama dan telah memberi kerjasama baik sepanjang tempoh perbicaraan, selain perlu menanggung keluarga.

Bagaimanapun Maziyah memohon supaya mahkamah mengenakan hukuman yang berat supaya menjadi pengajaran kepada orang ramai dan penjawat awam, terutama agensi penguatkuasaan, bagi membendung amalan rasuah daripada menjadi barah dalam masyarakat dan sistem pentadbiran kerajaan.

Berita berkaitan
SPRM sudah rekod kenyataan saya minggu lepas, Sanusi sahkan
8 jam lalu· Politik
Peguam Bersatu dakwa PMX sasarkan MP Putrajaya secara sistematik selepas dikecam
8 jam lalu· Politik
Mahkamah kembalikan perintah pengharaman buku Gay is Okay! A Christian Perspective”
8 jam lalu· Isu semasa
Isteri saya bukan kerabat, Radzi nafi terlibat dalam projek cetak buku
September 23, 2023· Politik
Popular
Hina Sultan Selangor: Hukuman penjara pendakwah bekas penasihat agama Guan Eng kekal
September 25, 2023
Gaduh kumpulan motosikal besar, seorang ditahan positif dadah
September 25, 2023
Dia juga membantu orang miskin, kata PMX semasa pertemuan dengan Syed Mokhtar
June 2, 2023
Seorang lelaki warga Indonesia ditahan dengan nilai dadah RM1.9 juta dirampas
September 25, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Anggota pukul wanita dalam video tular sedang disiasat polis
4 jam lalu · Isu semasa
Penyusutan nilai sektor komoditi punca perdagangan negara susut: Liew
5 jam lalu · Isu semasa
Seorang lelaki warga Indonesia ditahan dengan nilai dadah RM1.9 juta dirampas
6 jam lalu · Isu semasa
Gaduh kumpulan motosikal besar, seorang ditahan positif dadah
6 jam lalu · Isu semasa
Ramalan kaji cuaca ramal ribut petir dan angin kencang di utara semenanjung
8 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Saya bukan orang jahat, SPRM tanya empat soalan REE, kata Sanusi
7 jam lalu
[VIDEO] Untuk menang PRK Pelangai, jentera PN bersemangat bila pemimpin ada keyakinan
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok