Dr Mahathir saman Zahid berhubung kenyataan keturunan ‘kutty’

August 19, 2022 · Isu semasa

Tun Dr Mahathir Mohamad memfailkan saman fitnah terhadap Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, berhubung kenyataan beliau yang mempersoalkan keturunan “Kutty” bekas Perdana Menteri (PM) itu.

Mahathir, yang merupakan Ahli Parlimen Langkawi berkata Zahid telah membuat kenyataan “Kutty” dalam mempersoalkan keturunan bekas PM itu pada mesyuarat UMNO bahagian Kelana Jaya pada Julai 2017, dan sekali lagi pada Julai tahun lepas.

Bekas PM Malaysia dua kali itu memfailkan saman melalui Tetuan Haidir & Co pada 20 Julai lepas, di Mahkamah Tinggi di sini, di mana dokumen itu diperoleh melalui carian fail.

Dalam pernyataan tuntutan itu, Mahathir mendakwa kenyataan Zahid itu dibuat dengan niat jahat, fitnah dan bertujuan supaya rakyat membencinya.

Mahathir berkata arwah bapanya Mohamad Iskandar, adalah seorang Melayu yang berasal dari Pulau Pinang tetapi nenek moyangnya berasal dari Kerala, India manakala ibunya Wan Tempawan Wan Hanapi, adalah seorang berbangsa Melayu yang berasal dari Kedah.

Beliau berkata kenyataan fitnah Zahid dalam maksud semula jadi dan biasa bermakna beliau tidak dilahirkan sebagai orang Melayu dan nama asalnya ialah Mahathir a/l (anak lelaki) Iskandar Kutty.

“…dan bahawa beliau telah menggunakan orang Melayu ketika menjadi PM untuk mendapatkan keuntungan politik dan peribadi, dan bahawa dia malu bahawa nenek moyangnya mempunyai darah India selain dia mempunyai pandangan yang serong tentang masyarakat India.”

Mahathir juga mengadu kata-kata mempersoalkan keturunannya juga bermakna dia penipu, kepimpinannya untuk kemajuan orang Melayu dipersoalkan, tidak beretika ketika memegang jawatan awam, dan tidak mampu menjadi pemimpin.

Veteran politik berusia 97 tahun itu mengulangi bahawa niat Zahid adalah dengan niat jahat dan niatnya adalah untuk memburukkan reputasi Ahli Parlimen Langkawi itu, serta mengakibatkan serangan peribadi dibuat terhadapnya dan memberi gambaran bahawa beliau tidak jujur ​​dan tidak bertanggungjawab.

Beliau menambah bahawa peguamnya telah mengeluarkan notis tuntutan terhadap Zahid pada Jun lalu, tetapi dalam jawapannya Presiden UMNO itu telah menolak notis berkenaan secara terang-terangan dan merayu justifikasi dan ulasan yang adil.

“Pada pendapat saya, pembelaan justifikasi dan ulasan yang adil adalah tanpa merit dan akan gagal,” kata Dr Mahathir, sambil menambah bahawa beliau juga memfailkan dua rakaman pita yang mengandungi video peristiwa yang dikatakan itu.

Sehubungan itu, Dr Mahathir menuntut ganti rugi am, teladan dan teruk daripada Zahid dan injunksi yang melarang beliau atau ejennya mengulangi atau membuat tuntutan sedemikian.

Sementara itu, Zahid memfailkan pembelaannya pada Rabu (17 Ogos) melalui Tetuan Shahrul Hamidi & Haziq di mana beliau secara mutlak menafikan membuat kenyataan itu pada Julai 2017 dan meletakkan beban kepada Mahathir untuk membuktikannya.

Beliau menegaskan apa yang katakannya ialah “Mahathir anak lelaki Iskandar Kutty” adalah individu berdasarkan maklumat yang diperolehnya daripada kad pengenalan lama dan tidak merujuk kepada Dr Mahathir.

“Plaintif (Mahathir) bebas untuk meneruskan sebarang rungutan yang dia ada,” tambah Zahid lagi.

Beliau berkata jika Mahathir menganggap kata-kata itu merujuk kepada beliau (Mahathir) ia berpunca daripada tindakannya menyerang dan menjejaskan reputasi UMNO yang terdiri daripada orang Melayu.

Presiden UMNO itu mempersoalkan lagi sekiranya Mahathir terpengaruh dengan apa yang diperkatakan, bekas PM itu sepatutnya memfailkan saman itu lebih awal.

Beliau seterusnya menafikan bahawa komen yang dibuat adalah bersifat fitnah dan memohon pembelaan justifikasi dan komen yang adil.

Zahid juga merujuk kepada buku Mahathir “A doctor in the house : Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad” di mana bekas PM itu itu mengakui bahawa nenek moyangnya berasal dari Selatan India.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu seterusnya mendakwa Mahathir yang pertama menyerang, memburukkan dan merendahkan UMNO pada 2016, dan beliau hanya bertindak balas terhadap serangan itu sebagai naib presiden parti ketika itu.

Zahid menafikan kenyataan sedemikian menjejaskan reputasi Mahathir kerana bekas PM itu menang di Langkawi.

Beliau seterusnya menambah justeru, bekas PM itu tidak berhak mendapat ganti rugi am, teruk dan teladan dan injunksi yang diminta kerana ia bertentangan dengan kebebasan bersuara.

Zahid memohon mahkamah membatalkan saman Mahathir dengan kos.

Sebelum ini Zahid memfailkan saman fitnah terhadap Dr Mahathir kerana mendakwa beliau telah meminta bantuan bekas PM itu dalam kes mahkamah yang sedang dihadapinya.

Mei lalu, Mahathir berkata beliau sedang mempertimbangkan untuk menyaman Zahid berhubung kenyataan yang dibuat itu.

Susulan pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Nor Afidah Idris pada Jumaat (19 Ogos), mengarahkan Mahathir memfailkan jawapan kepada pembelaan Zahid selewat-lewatnya 8 September, dan menetapkan 13 September sebagai tarikh pengurusan kes seterusnya.

Beliau juga mengarahkan bahawa sebarang permohonan interlokutori perlu difailkan sebelum tarikh berikutnya.

Peguam Mior Nor Haidir Suhaimi mewakili Mahathir.

Berita berkaitan
Ada usaha cuba pecah belah gabungan parti dalam PN, kata Muhyiddin
8 jam lalu· Politik
Andai bubar esok pun kita sudah bersedia, kata Hishammuddin
13 jam lalu· Politik
Dua tiga hari lagi PAS tentukan sama pilih BN atau PN, kata AJK Pusat
18 jam lalu· Politik
Ketika UMNO desak PRU-15, beberapa kawasan di Ipoh banjir selepas Johor
October 4, 2022· Isu semasa
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
PH terbit bajet bayangan 2023
October 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
10 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
12 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
14 jam lalu · Isu semasa
Najib mohon semakan kehakiman setelah dilarang hadir Parlimen
14 jam lalu · Isu semasa
249,646 murid dapat manfaat bekalan lokar di 626 sekolah: Radzi
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
11 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok