Dr Mahathir saman Zahid berhubung kenyataan keturunan ‘kutty’

August 19, 2022 · Isu semasa

Tun Dr Mahathir Mohamad memfailkan saman fitnah terhadap Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, berhubung kenyataan beliau yang mempersoalkan keturunan “Kutty” bekas Perdana Menteri (PM) itu.

Mahathir, yang merupakan Ahli Parlimen Langkawi berkata Zahid telah membuat kenyataan “Kutty” dalam mempersoalkan keturunan bekas PM itu pada mesyuarat UMNO bahagian Kelana Jaya pada Julai 2017, dan sekali lagi pada Julai tahun lepas.

Bekas PM Malaysia dua kali itu memfailkan saman melalui Tetuan Haidir & Co pada 20 Julai lepas, di Mahkamah Tinggi di sini, di mana dokumen itu diperoleh melalui carian fail.

Dalam pernyataan tuntutan itu, Mahathir mendakwa kenyataan Zahid itu dibuat dengan niat jahat, fitnah dan bertujuan supaya rakyat membencinya.

Mahathir berkata arwah bapanya Mohamad Iskandar, adalah seorang Melayu yang berasal dari Pulau Pinang tetapi nenek moyangnya berasal dari Kerala, India manakala ibunya Wan Tempawan Wan Hanapi, adalah seorang berbangsa Melayu yang berasal dari Kedah.

Beliau berkata kenyataan fitnah Zahid dalam maksud semula jadi dan biasa bermakna beliau tidak dilahirkan sebagai orang Melayu dan nama asalnya ialah Mahathir a/l (anak lelaki) Iskandar Kutty.

“…dan bahawa beliau telah menggunakan orang Melayu ketika menjadi PM untuk mendapatkan keuntungan politik dan peribadi, dan bahawa dia malu bahawa nenek moyangnya mempunyai darah India selain dia mempunyai pandangan yang serong tentang masyarakat India.”

Mahathir juga mengadu kata-kata mempersoalkan keturunannya juga bermakna dia penipu, kepimpinannya untuk kemajuan orang Melayu dipersoalkan, tidak beretika ketika memegang jawatan awam, dan tidak mampu menjadi pemimpin.

Veteran politik berusia 97 tahun itu mengulangi bahawa niat Zahid adalah dengan niat jahat dan niatnya adalah untuk memburukkan reputasi Ahli Parlimen Langkawi itu, serta mengakibatkan serangan peribadi dibuat terhadapnya dan memberi gambaran bahawa beliau tidak jujur ​​dan tidak bertanggungjawab.

Beliau menambah bahawa peguamnya telah mengeluarkan notis tuntutan terhadap Zahid pada Jun lalu, tetapi dalam jawapannya Presiden UMNO itu telah menolak notis berkenaan secara terang-terangan dan merayu justifikasi dan ulasan yang adil.

“Pada pendapat saya, pembelaan justifikasi dan ulasan yang adil adalah tanpa merit dan akan gagal,” kata Dr Mahathir, sambil menambah bahawa beliau juga memfailkan dua rakaman pita yang mengandungi video peristiwa yang dikatakan itu.

Sehubungan itu, Dr Mahathir menuntut ganti rugi am, teladan dan teruk daripada Zahid dan injunksi yang melarang beliau atau ejennya mengulangi atau membuat tuntutan sedemikian.

Sementara itu, Zahid memfailkan pembelaannya pada Rabu (17 Ogos) melalui Tetuan Shahrul Hamidi & Haziq di mana beliau secara mutlak menafikan membuat kenyataan itu pada Julai 2017 dan meletakkan beban kepada Mahathir untuk membuktikannya.

Beliau menegaskan apa yang katakannya ialah “Mahathir anak lelaki Iskandar Kutty” adalah individu berdasarkan maklumat yang diperolehnya daripada kad pengenalan lama dan tidak merujuk kepada Dr Mahathir.

“Plaintif (Mahathir) bebas untuk meneruskan sebarang rungutan yang dia ada,” tambah Zahid lagi.

Beliau berkata jika Mahathir menganggap kata-kata itu merujuk kepada beliau (Mahathir) ia berpunca daripada tindakannya menyerang dan menjejaskan reputasi UMNO yang terdiri daripada orang Melayu.

Presiden UMNO itu mempersoalkan lagi sekiranya Mahathir terpengaruh dengan apa yang diperkatakan, bekas PM itu sepatutnya memfailkan saman itu lebih awal.

Beliau seterusnya menafikan bahawa komen yang dibuat adalah bersifat fitnah dan memohon pembelaan justifikasi dan komen yang adil.

Zahid juga merujuk kepada buku Mahathir “A doctor in the house : Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad” di mana bekas PM itu itu mengakui bahawa nenek moyangnya berasal dari Selatan India.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu seterusnya mendakwa Mahathir yang pertama menyerang, memburukkan dan merendahkan UMNO pada 2016, dan beliau hanya bertindak balas terhadap serangan itu sebagai naib presiden parti ketika itu.

Zahid menafikan kenyataan sedemikian menjejaskan reputasi Mahathir kerana bekas PM itu menang di Langkawi.

Beliau seterusnya menambah justeru, bekas PM itu tidak berhak mendapat ganti rugi am, teruk dan teladan dan injunksi yang diminta kerana ia bertentangan dengan kebebasan bersuara.

Zahid memohon mahkamah membatalkan saman Mahathir dengan kos.

Sebelum ini Zahid memfailkan saman fitnah terhadap Dr Mahathir kerana mendakwa beliau telah meminta bantuan bekas PM itu dalam kes mahkamah yang sedang dihadapinya.

Mei lalu, Mahathir berkata beliau sedang mempertimbangkan untuk menyaman Zahid berhubung kenyataan yang dibuat itu.

Susulan pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Nor Afidah Idris pada Jumaat (19 Ogos), mengarahkan Mahathir memfailkan jawapan kepada pembelaan Zahid selewat-lewatnya 8 September, dan menetapkan 13 September sebagai tarikh pengurusan kes seterusnya.

Beliau juga mengarahkan bahawa sebarang permohonan interlokutori perlu difailkan sebelum tarikh berikutnya.

Peguam Mior Nor Haidir Suhaimi mewakili Mahathir.

Berita berkaitan
UMNO sekat pertandingan jawatan Presiden, pecat calon mahu cabar Zahid: Afnan
2 jam lalu· Politik
Isteri saya bukan kerabat, Radzi nafi terlibat dalam projek cetak buku
September 23, 2023· Politik
Tun M komited bantu pembangunan ekonomi ‘SG4’
September 21, 2023· Isu semasa
Peliwat bergema di Dewan Rakyat, Radzi bidas ‘saya yakin kamu peliwat’ kepada PMX
September 19, 2023· Politik
Popular
Banjir: Mangsa di Kedah dan Perlis meningkat tapi kerajaan pusat seakan tak endah
September 29, 2023
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
September 29, 2023
Tiga PPS di Kedah ditutup, mangsa banjir menurun
September 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
2 jam lalu · Isu semasa
Stadium Shah Alam diroboh selewat-lewatnya pada November: Amirudin
2 jam lalu · Isu semasa
Tiga PPS di Kedah ditutup, mangsa banjir menurun
21 jam lalu · Isu semasa
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
22 jam lalu · Isu semasa
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
5 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok