Dr Mahathir mohon maaf langgar SOP, sedia dikenakan tindakan

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memohon maaf dan bersedia dikenakan tindakan kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) baru-baru ini.

Kejadian itu berlaku ketika beliau menghadiri satu majlis sumbangan Aidilfitri kepada penduduk Surau Raudhatul Jannah di Kuala Teriang, Langkawi 8 Mei lalu.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ahli Parlimen Langkawi itu berkata, beliau dimaklumkan pada acara itu, beliau telah melanggar SOP dengan tidak mengambil suhu badan apabila masuk ke dalam surau.

“Ini merupakan satu kesalahan. Perkara ini tidak harus berlaku. Saya minta maaf kerana tidak patuh SOP.

“Saya akan terima tindakan mengikut undang-undang berkaitan,” katanya.

Dr Mahathir berkata, Covid-19 adalah wabak yang serius dan penyakit ini tidak mengenali sesiapa mahupun sempadan kawasan.
“SOP harus dipatuhi tidak kira oleh sesiapa kerana ini dapat bantu bendung merebaknya penyakit ini. Kita tidak harus ambil ringan. Sekali lagi saya minta maaf kerana melanggar peraturan ini,” katanya.

Sebelum ini tular klip video yang menunjukkan bekas perdana menteri melanggar SOP ketika hadir pada satu majlis di Langkawi.

Video itu juga dikongsi oleh beberapa pemimpin UMNO termasuk bekas presidennya Datuk Seri Najib Razak yang baru-baru ini didenda RM3,000 kerana melanggar SOP tidak merekodkan kehadirannya di Restoran Nasi Ayam Hainan Chee Meng di Bukit Bintang selain tidak membuat pemeriksaan suhu badan ketika memasuki premis berkenaan pada 19 Mac lalu.

BERITA BERKAIT
POPULAR