Dr M kata pembelaan Zahid dalam saman fitnah isu ‘kutty’ tak logik

September 13, 2022 · Isu semasa

Tun Dr Mahathir Mohamad, yang memfailkan saman fitnah terhadap Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung kenyataan Presiden UMNO itu yang didakwa mempersoalkan keturunannya, menyifatkan pembelaan Zahid adalah tidak logik.

Perdana menteri dua kali itu juga mengulangi bahawa Presiden UMNO itu bertindak dengan niat jahat kerana menimbulkan persoalan mengenai warisannya.

Zahid dalam ucapannya merujuk Dr Mahathir sebagai “anak lelaki Iskandar Kutty” yang membayangkan bahawa beliau (Dr Mahathir) dilahirkan sebagai bukan Islam, katanya dalam jawapan kepada pembelaan yang difailkan pada 8 September.

Walaupun Zahid, dalam pembelaannya, menafikan merujuk kepada Dr Mahathir, bekas perdana menteri itu berkata ucapan Zahid – di mana beliau menyebut seseorang yang menjadi Presiden UMNO selama 22 tahun dan memimpin negara selama 22 tahun – hanya boleh merujuk kepada Ahli Parlimen Langkawi itu.

“Kata-kata fitnah itu jelas dan nyata merujuk kepada saya,” kata negarawan berusia 97 tahun itu sambil menambah Zahid, yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk, hanya cuba memutar belit fakta dalam pembelaannya, menurut TheEdge.

Dr Mahathir juga berkata kenyataan lain yang diucapkan oleh Zahid merujuk kepada seorang pemimpin yang memimpin UMNO selama 22 tahun adalah sindiran yang dimaksudkan dan ditujukan kepadanya.

“Mana-mana orang biasa yang membaca kenyataan itu akan memahami bahawa asas ia dibuat adalah untuk mengakibatkan kebencian, mala fide (dengan niat jahat) dan dendam yang ditujukan untuk menjejaskan reputasi saya sebagai seorang negarawan dan juga seorang pemimpin politik yang berpengaruh,” kata Dr Mahathir.

Dr Mahathir, memfailkan saman fitnah itu pada 20 Julai lalu berdasarkan apa yang dikatakan Zahid pada 2017, yang diulangi sekali lagi pada Julai tahun lalu. Zahid, dalam pembelaannya yang difailkan pada 17 Ogos, menafikan orang dalam kenyataan yang diucapkannya merujuk kepada bekas perdana menteri itu.

Dr Mahathir menambah, di sebalik penafian Zahid, saman itu berjaya menunjukkan kaitan dengan dakwaan bahawa kenyataan yang dibuat oleh Presiden UMNO itu merujuk kepadanya (Mahathir), dan ini benar-benar menggambarkan bahawa pembelaan penafian Zahid sebagai tidak logik.

Dr Mahathir menambah bahawa pembelaan Zahid hanyalah penafian kosong. Bekas perdana menteri itu menegaskan bahawa akibat daripada kenyataan itu, terdapat orang yang mempersoalkan keturunannya.

Walaupun Zahid turut merayu pembelaan terhadap keistimewaan dan justifikasi yang layak, Dr Mahathir menegaskan bahawa kenyataan fitnah itu gagal menafikan fakta bahawa apa yang dilafazkan sememangnya memfitnah.

“Jika seseorang menumpukan perhatian dan memahami dalam membaca perkataan fitnah, seseorang akan menyedari bahawa apa yang diperkatakan itu memfitnah saya,” kata Dr Mahathir, sambil menambah bahawa tiada merit dalam pembelaan Zahid terhadap keistimewaan dan justifikasi yang layak.

Atas sebab-sebab di atas, Dr Mahathir, yang memfailkan jawapan melalui Tetuan Haidir & Co, berusaha untuk membatalkan pembelaan.

Pengurusan kes saman itu telah dilakukan di hadapan Timbalan Pendaftar Nor Afidah Idris hari ini (13 September). Nor Afidah kemudiannya mengarahkan satu lagi pengurusan kes dibuat pada 7 November, di mana pihak berkenaan diarah memfailkan dokumen sebagai persediaan menghadapi perbicaraan.

Peguam Dr Mahathir, Mior Nor Haidir Suhaimi memberitahu bahawa mereka tidak akan memfailkan sebarang permohonan interlokutori.

Selain itu, Zahid juga telah memfailkan saman terhadap Dr Mahathir kerana memfitnah, selepas bekas PM itu berkata Zahid telah meminta bantuannya supaya tuduhan rasuah digugurkan.

Berita berkaitan
Hanya ada 38 kerusi, Anwar bidas UMNO tiada majoriti putuskan bubar Parlimen
51 minit lalu· Politik
PH pertimbang tolak Bajet 2023 jika tiada jaminan PRU tahun depan: Anwar
1 jam lalu· Politik
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
2 jam lalu· Isu semasa
Pemimpin UMNO tak percaya dakwaan Rafizi sokongan Melayu jatuh
6 jam lalu· Politik
Popular
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
October 2, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
October 2, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pakar tempatan juga ada keupayaan urus ekonomi negara, kata Menteri Ekonomi
2 jam lalu · Isu semasa
KDN komited selesaikan isu sejuta penduduk tanpa dokumen di Sabah
8 jam lalu · Isu semasa
Rugi jika bubar MPN
8 jam lalu · Isu semasa
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
9 jam lalu · Isu semasa
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sekolah jadi pusat mengundi atau penempatan mangsa banjir, soal Rina Harun
40 minit lalu
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok