‘Dine in’ bahaya jika dibenarkan juga semasa PKP, kata Annuar

Kementerian Wilayah Persekutuan memutuskan tidak membenarkan sebarang aktiviti ‘dine-in’ (makan dalam restoran) di Kuala Lumpur sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berjalan memandangkan ia berisiko tinggi dan boleh menjadi punca kepada penularan Covid-19.

Menterinya, Tan Sri Annuar Musa berkata, keputusan itu dibuat setelah mendapat nasihat daripada Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Noor Hisham Abdullah.

“Kita dapat banyak permohonan untuk mengekalkan ‘dine in’ tetapi setelah berbincang panjang lebar dengan laporan termasuk yang dibentangkan oleh ketua pengarah kesihatan, di mana antara insiden jangkitan paling banyak berlaku adalah di restoran melalui amalan dine in jadi untuk tujuan PKP selama dua minggu ini tidak dibenarkan bermula esok sehingga 20 Mei,” katanya dalam satu sidang media hari ini.

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur serta beberapa daerah dan mukim di Terengganu, Johor dan Perak akan diletakkan di bawah PKP bermula esok hingga 20 Mei.

Katanya lagi, perniagaan restoran, kedai, gerai makan , peniaga kendera saji (food truck), penjaja di tepi jalan, penjaja yang beredar, medan selera, pusat penjaja, gerai-gerai makan di tepi jalan serta kiosk dibenarkan untuk terus beroperasi di Kuala Lumpur.

“Mereka ini boleh berniaga dalam tempoh antara jam 6 pagi sehingga 12 malam dalam tempoh bulan Ramadan ini,” jelasnya.

Dalam pada itu bazar Ramadan katanya, dibenarkan untuk terus beroperasi cuma hanya dalam tempoh lima jam iaitu dari pukul 3 petang sehingga 8 malam.

“Sementara bazar Aidilfitri boleh dibuka selama 12 jam bermula jam 10 pagi sampai 10 malam,” katanya.

Selain Kuala Lumpur dine in juga tidak dibenarkan di Selangor.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata dine in tidak dibenarkan kerana pemantauan mendapati lokasi-lokasi itu menjadi punca perkumpulan.

BERITA BERKAIT
POPULAR