Dikritik isu Ivermectin, pembangkang akui ujian klinikal perlu dijalankan

July 29, 2021 · Isu semasa

Susulan kritikan pakar perubatan berhubung gesaan penggunaan ubat antiparasit haiwan terhadap pesakit Covid-19, blok pembangkang mengakui satu ujian klinikal perlu dijalankan terlebih dahulu sebelum penggunaannya diluluskan.

Pembangkang sebelum ini beria-ria mendesak Ivermectin digunakan bagi merawat pesakit Covid-19 walaupun tiada bukti keberkesanannya, ia termasuk Presiden AMANAH Mohamad Sabu dan bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad yang menyokong jika ubat itu digunakan untuk merawat pesakit.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini oleh tiga Ahli Parlimen (MP) pembangkang, Dr Dzulkefly (Kuala Selangor), Dr. Lee Boon Chye (Gopeng) dan Dr. Kelvin Yii Lee Wuen (Bandar Kuching) berkata ujian klinikal perlu dijalankan terlebih dahulu sebelum penggunaan Ivermectin diluluskan.

“Kami menegaskan bahawa penggunaan mana-mana jenis rawatan untuk Covid-19 haruslah berdasarkan data dan sains yang diperolehi melalui ujian klinikal yang dijalankan dalam prinsip ‘evidence-base medicine’.

“Ini termasuk kelulusan penggunaan Ivermectin untuk rawatan Covid-19 yang haruslah berdasarkan data-data yang yang dikumpul melalui ‘randomised clinical trials’ yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan juga di seluruh dunia,” kata kenyataan tersebut.

Bagaimanapun, kenyataan tersebut berkata setakat ini masih belum ada bukti kukuh yang sedia ada tidak menyokong penggunaan ivermectin untuk rawatan dan pencegahan Covid-19.

“Tinjauan sistematik yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan British yang menganalisis semua data sehingga 1 Mac mendapati bukti untuk faedah Ivermectin adalah “kepastian yang sangat rendah” kerana kekurangan metodologi dan ukuran kecil kajian yang terlibat.

“Oleh itu, kelulusan mana-mana rawatan Covid-19 termasuk Ivermectin haruslah melalui process ujian klinikal yang specifik dan sebarang keputusan haruslah berdasarkan data, science yang ada serta mengambil kira kesan sampingan terhadap pengguna,” katanya lagi.

Desakan supaya penggunaan ubat antiparasit haiwan itu digunakan untuk merawat pesakit Covid-19 itu dibangkitkan Mat Sabu ketika Sidang Khas Dewan Rakyat kelmarin, tanpa pengemukakan fakta kajian berasaskan saintifik.

Kemudian satu demi satu MP pambangkang dan sekutu mereka seperti MP Bagan Lim Guan Eng, MP Sungai Buloh R Sivarasah dan MP Shah Alam Khalid Samad, bangun memberi hujah kosong tanpa bukti kajian.

Sehingga satu tahap, Mat Sabu mencadangkan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menggunakan kuasanya sebagai menteri untuk mengetepikan peraturan Badan Regulatori Farmasi Kebangsaan (NPRA) dalam meluluskan penggunaan ubat haiwan itu.

Dalam kenyataan itu lagi, pembangkang menegaskan penggunaan Ivermectin perlu mengambil kira data-data menerusi ujian klinikal sebelum ia diluluskan untuk digunakan.

“Oleh itu, kelulusan mana-mana rawatan Covid-19 termasuk Ivermectin haruslah melalui process ujian klinikal yang specifik dan sebarang keputusan haruslah berdasarkan data, science yang ada serta mengambil kira kesan sampingan terhadap pengguna.

“Kita haruslah meneliti data-data yang keluar termasuk hasil ujian klinikal oleh KKM yang dijangka siap pada bulan September,” katanya lagi.

Berita berkaitan
Ku Li bidas keputusan UMNO mahu PRU-15 semasa banjir ikut nafsu semata-mata
6 jam lalu· Politik
PAS aktifkan jentera pilihan raya selepas UMNO desak PM bubar Parlimen
7 jam lalu· Politik
Bajet 2023 jadi tumpuan ketika inflasi meningkat dan nilai ringgit susut
September 30, 2022· Isu semasa
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
September 29, 2022· Isu semasa
Popular
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
September 30, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
28 minit lalu · Isu semasa
2,007 kes semalam, 5 kematian
6 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
6 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
9 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
20 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
16 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
17 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok