Dewan Rakyat luluskan dua RUU berkaitan mahkamah

July 25, 2022 · Isu semasa

Dewan Rakyat hari ini meluluskan Rang Undang-undang Mahkamah Kehakiman (Pindaan) 2022 dan Rang Undang-undang Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) 2022.

Rang Undang-undang Mahkamah Kehakiman (Pindaan) 2022 diluluskan selepas dibahas tujuh Ahli Parlimen, manakala Rang Undang-undang Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) 2022 diluluskan selepas lapan Ahli Parlimen berbahas, lapor Bernama.

Kedua-dua rang undang-undang itu dibentang Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Parlimen) Datuk Mas Ermieyati Samsudin.

Berdasarkan rang undang-undang itu, pindaan pada Akta Mahkamah Kehakiman 1964 (Akta 91) melibatkan penyediaan dokumen dan rekod rayuan bebas kertas dalam prosiding perbicaraan rayuan jenayah, serta mengehadkan rayuan untuk kes-kes interlokutori sivil.

Mas Ermieyati ketika membentangkan rang undang-undang bagi bacaan kali kedua berkata cadangan pindaan itu, tidak melupuskan hak pihak-pihak untuk merayu dan didengar.

“Ini kerana mereka masih mempunyai ruang menghujahkan kes dalam perbicaraan penuh dan mahkamah akan memberikan penghakiman berdasarkan merit sesuatu kes. Akses kepada keadilan masih kekal dan tidak terjejas.

“Pindaan ini memperlihatkan hanya kes yang mempunyai merit akan didengar di Mahkamah Rayuan, dan menjadikan pentadbiran kehakiman lebih efektif dan masa serta kos pihak terlibat dapat dijimatkan tanpa menjejaskan keadilan dan hak mana-mana pihak,” katanya.

Rang undang-undang itu juga membolehkan cara alternatif kepada pihak terlibat berkaitan serahan rekod dan dokumen berkaitan rayuan jenayah secara dalam talian, termasuk serahan Notis Rayuan dan dokumen lain berkaitan prosiding rayuan.

Bagi Rang Undang-undang Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) 2022, Mas Ermieyati berkata pindaan dibuat susulan daripada pindaan Rang Undang-undang Mahkamah Kehakiman (Pindaan) 2022, yang melibatkan penyediaan dokumen dan rekod rayuan bebas kertas dalam prosiding perbicaraan rayuan jenayah.

Katanya pindaan itu bertujuan memperluas cara penyampaian suatu salinan bertandatangan alasan keputusan dengan menghantar salinan itu ke alamat elektronik perayu atau peguam perayu, sebagai tambahan kepada amalan sedia ada.

“Bagi Orang Kena Tuduh (OKT) yang tidak diwakili peguam, perayu di penjara atau tiada kemudahan internet, tidak terjejas kerana pindaan itu hanya menambah cara penyerahan secara elektronik dan cara sedia ada (serahan fizikal) masih dilaksanakan,” katanya ketika menggulung perbahasan rang undang-undang itu.

Persidangan dewan bersambung esok.

Berita berkaitan
Dalam wawancara media antarabangsa, Anwar disoal berhubung isu kes rasuah Zahid
5 jam lalu· Politik
Jika orang lain lantik anak sendiri, mahunya hari-hari disuruh letak jawatan
January 31, 2023· Politik
Kes berprofil tinggi dikendalikan Sri Ram yang terkenal
January 29, 2023· Isu semasa
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
January 27, 2023· Isu semasa
Popular
Perlis juga mahu tutup premis judi
February 1, 2023
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
February 1, 2023
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
February 1, 2023
Fahmi beritahu dirinya sudah dilantik sebagai jurucakap kerajaan
January 31, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sabah catat peningkatan mangsa banjir, Johor turun
4 jam lalu · Isu semasa
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
4 jam lalu · Isu semasa
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
6 jam lalu · Isu semasa
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
7 jam lalu · Isu semasa
Perlis juga mahu tutup premis judi
8 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kerajaan negeri perlu tegas, bukan takut dengan pembela peneroka haram
2 jam lalu
[VIDEO] Anwar dalam diam ‘sedekah’ jawatan pada anak sendiri
17 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok