Deutsche Bank hanya tahu ‘penipuan’ lepas pindah AS$1 bilion wang 1MDB

June 21, 2022 · Isu semasa

Syarikat milik Kementerian Kewangan (MoF), 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah memetik perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak apabila menggesa Deutsche Bank membantu syarikat itu mempercepatkan pemindahan AS$1 bilion kepada dua akaun luar negara pada September 2009, malah telah memberikan masa tertentu dengan mahu ia dilakukan sebelum jam 4 petang pada hari itu.

Jacqueline Ho, bekas pengarah urusan (ketua jualan korporat pasaran global) Deutsche Bank (M) Berhad berkata demikian semasa memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-30 dalam perbicaraan Najib berhubung penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1MDB di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Menurutnya 1MDB pada 29 September 2009 telah memberikan dua dokumen kepada Deutsche Bank, termasuk kelulusan bertulis Bank Negara Malaysia pada 29 September kepada 1MDB, untuk memindahkan AS$1 bilion dana syarikat ke akaun bank BSI 1MDB-PetroSaudi bagi tujuan memperoleh 40 peratus saham dalam firma usahasama 1MDB PetroSaudi Limited di Kepulauan British Virgin.

Dokumen lain ialah minit mesyuarat lembaga pengarah 1MDB pada 26 September 2009 di mana lembaga pengarah meluluskan pengarah eksekutif 1MDB ketika itu, Casey Tang sebagai pegawai diberi kuasa untuk meluluskan dan melaksanakan transaksi AS$1 bilion itu.

Bagaimanapun, pada pagi 30 September, pegawai 1MDB memaklumkan Deutsche Bank untuk memindah keluar AS$1 bilion dana 1MDB ke dua akaun bank.

Memetik laporan MalayMail, Ho memberitahu tentang pelbagai usaha dan langkah yang diambil oleh Deutsche Bank untuk menyemak perubahan mendadak dalam arahan terhadap AS$1 bilion sebelum ia membuat pemindahan, termasuk mendapatkan pengesahan bahawa Bank Negara Malaysia telah meluluskan perubahan itu.

Ho berkata Tang telah meminta Deutsche Bank untuk melaksanakan pemindahan AS$1 bilion itu secepat mungkin kerana ia didakwa transaksi kerajaan kepada kerajaan.

“Kemudian, Casey Tang terus mendesak DBMB sekali lagi, bahawa DBMB perlu mempercepatkan proses pemindahan wang kerana Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak, mahu membuat kenyataan akhbar mengenai projek usahasama 1MDB dengan PetroSaudi International Ltd oleh itu, kami digesa untuk mempercepatkan proses pengiriman wang AS$1 bilion ke dalam kedua-dua akaun tersebut,” katanya hari ini.

Peguam Najib, Wan Aizuddin Wan Mohammed membantah bahagian keterangan Ho mengenai kenyataan akhbar Najib yang didakwa sebagai khabar angin, tetapi terus bertanya bagaimana ini berlaku.

Ho berkata Tang telah datang ke pejabat Deutsche Bank – yang berada di bangunan yang sama dengan pejabat 1MDB – dan membuat permintaan untuk segera melaksanakan transaksi itu.

“Beliau kata bolehkah anda semua memproses transaksi ini dengan cepat, kami akan duduk di sini dan tunggu dan berikan kami pengesahan, bolehkah anda lakukan sebelum empat, kerana kenyataan akhbar oleh perdana menteri, beliau akan mengumumkannya, kami memerlukan transaksi untuk dilakukan sebelum itu,” katanya.

Aizuddin: Perwakilan yang dikatakan oleh Casey ini mendorong anda untuk melakukan transaksi ini secepat mungkin?

Ho: Saya tidak fikir – saya rasa ya dan tidak. Dalam erti kata yang kami akan melakukannya pada hari itu pula, ia akan melalui giliran, untuk urus niaga dolar AS kami mungkin akan menyelesaikannya sekitar lima atau enam petang, tetapi kerana dia mahu ia dilakukan sebelum empat, saya telah meminta operasi saya mengutamakan kiriman wang, sebelum pelanggan lain.

Aizuddin bertanya sama ada Deutsche Bank akan menangguhkan urus niaga AS$1 bilion sehingga tarikh berikutnya atau jika tindakannya berbeza daripada proses biasa, jika Tang tidak menyebut perdana menteri mahu membuat kenyataan akhbar.

Ho kemudian berkata Deutsche Bank pastinya tidak akan menangguhkannya ke hari berikutnya, kerana 1MDB melalui pegawainya Tang telah “memberi arahan yang sangat ketat untuk menghantarnya pada 30hb” September dan bahawa tidak mungkin bank itu akan menangguhkannya.

Ho berkata: “Pada masa itu, kami diberitahu ini adalah transaksi G2G (kerajaan-ke-kerajaan) yang penting, bank itu berada di bawah tanggapan bahawa 1MDB akan menjadi seperti Khazanah Nasional dalam erti kata ia akan menjadi kenderaan pelaburan kerajaan.

“Jadi sejak itu, jelas sekali ia dimiliki oleh Kementerian Kewangan dan Datuk Seri Najib juga menteri kewangan, jadi wajarlah beliau mahu memberikan kenyataan akhbar mengenai pelaburan yang besar,” katanya.

Selepas urus niaga AS$1 bilion selesai dan dana dihantar ke dua akaun bank pada kira-kira jam 3 petang hari itu, Ho berkata dia telah menyemak dan mendapati kenyataan akhbar itu memang dibuat sekitar jam 4 petang hari yang sama berdasarkan artikel berita versi dalam talian.

Menurutnya beliau telah menyerahkan artikel berita itu kepada jabatan pematuhan Deutsche Bank melalui rangkaian e-mel sebagai sebahagian daripada dokumentasi mengenai 1MDB bahawa mereka mempunyai usahasama dan pelaburan dan bahawa pengumuman awam mengenainya.

Apabila dilihat semula, Ho berkata dia kini tahu bahawa urusniaga AS$1 bilion itu adalah untuk tujuan penipuan.

Ditanya sama ada dia kini tahu sama ada status pelaburan AS$1 bilion itu adalah pelaburan benar serta berdasarkan apa yang dia baca dalam berita tentang 1MDB dan apa yang pihak berkuasa telah bayangkan atau memberitahunya semasa siasatan 1MDB, Ho berkata:

“Saya teka apa yang dibayangkan atau tersirat, ia pada dasarnya adalah penipuan, ya.” Beliau bersetuju wang AS$1 bilion yang sepatutnya dihantar kepada firma usahasama yang dikatakan 1MDB-PetroSaudi sebaliknya telah pergi ke tempat lain.

Hanya beberapa hari selepas AS$1 bilion dihantar, Deutsche Bank telah mengetahui bahawa salah satu akaun – yang menerima AS$700 juta – sebenarnya adalah Good Star Limited, bukannya PetroSaudi International seperti yang didakwa oleh 1MDB pada mulanya ketika hari urus niaga.

Pada masa itu, Deutsche Bank telah bertanya 1MDB tetapi 1MDB mendakwa Good Star adalah anak syarikat kepada rakan usaha sama 1MDB yang dikatakan PetroSaudi International Limited.

Aizuddin: Sekarang saya kembali kepada perkara yang difikirkan semula ini, jadi anda kini tahu betul bahawa AS$700 juta telah tersilap dihantar dan Good Star adalah entiti yang dimiliki oleh Low Taek Jho?

Ho: Ya, betul.

Pada hari pertama perbicaraan, pihak pendakwaan berkata ia akan menunjukkan bahawa AS$24.5 juta daripada AS$700 juta kepada Good Star telah berakhir dengan seorang “Putera Faisal”, yang kemudiannya didakwa telah memindahkan AS$20 juta (bersamaan dengan RM60,629,839.43) ke akaun bank peribadi Najib dalam dua transaksi bernilai AS$10 juta setiap satu pada Februari 2011 dan Jun 2011.

Najib, 67, menghadapi empat tuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB.

Ahli Parlimen Pekan itu juga didakwa atas 16 tuduhan menerima wang hasil aktiviti haram daripada akaun Tanore Finance Corporation di Falcon Private Bank, Singapura ke akaun AmIslamic Bank Berhad miliknya sebelum memindahkannya semula ke akaun milik Tanore berjumlah RM2,196,786,711.87.

Dia turut didakwa dengan lima tuduhan, menggunakan hasil daripada aktiviti haram untuk disalurkan kepada lima pihak.

Ia membabitkan RM20,000,000 kepada Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO); UMNO Bahagian Batu Kawan (RM100,000); ahli perniagaan, Lim Soon Peng (RM246,000); ORB Solutions Sdn. Bhd (RM2,000,000) dan Semarak Konsortium Satu Sdn Bhd (RM303,000).

Berita berkaitan
PH tak desak PRU-15 disegerakan walaupun tamat MoU 31 Julai
July 2, 2022· Politik
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
July 1, 2022· Isu semasa
Permohonan Rosmah cuba singkir lagi Sri Ram didengar 6 Julai
June 30, 2022· Isu semasa
Kes Guan Eng, saksi tak tahu berapa kali rasuah dibayar
June 28, 2022· Isu semasa
Popular
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
July 3, 2022
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
July 3, 2022
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
Kerajaan ambil tindakan ketirisan minyak masak ke negara jiran
July 3, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
9 jam lalu · Isu semasa
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
9 jam lalu · Isu semasa
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
10 jam lalu · Isu semasa
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
12 jam lalu · Isu semasa
Kompleks hiburan sukan konsep digital RM6 juta bakal dibina di Ketereh
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok