Debat Perdana: Najib kekal gesa Sapura Energy diselamatkan, Anwar tolak

Petroliam Nasional Berhad (Petronas) boleh mengambil alih pengendali minyak dan gas Sapura Energy Bhd (Sapura Energy) untuk menyelamatkan firma itu tanpa membebankan wang pembayar cukai, kata bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak malam ini.

Dalam debat yang disiarkan secara langsung dengan pesaing politiknya Datuk Seri Anwar Ibrahim, Najib menegaskan bahawa kegagalan Sapura akan membahayakan ekonomi Malaysia, dan telah pun menyaksikan modal pasarannya jatuh daripada paras tertinggi lebih RM30 bilion kepada sekitar RM500 juta sekarang.

Debat itu menimbulkan kontroversi kerana Anwar dilihat memberi platform awam kepada Najib, yang telah disabitkan dengan pertuduhan berkaitan rasuah dikaitkan dengan dana negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Najib bebas dengan ikat jamin dan sedang menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Bagaimanapun, Najib sedang berusaha untuk menaikkan profilnya di luar persona media sosial ‘Bossku’, walaupun ketika beliau membuat penampilan biasa di mahkamah untuk menjawab tuduhan rasuah lain dengan pendedahan yang memalukannya.

Anwar, 74, pula adalah Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) yang sedang bergelut untuk mengekalkan keberadaan partinya serta gabungan itu, setelah kalah teruk dalam pilihan raya negeri di Melaka, Sarawak dan Johor.

Dalam bahagian pertama perbahasan yang tertumpu kepada isu Sapura Energy, Najib berkata Petronas boleh menyokong Sapura dengan mudah melalui pengambilalihan dan menjualnya kemudian untuk keuntungan apabila ia telah dipulihkan.

“Petronas mengambil alih, Petronas memberi jaminan bahawa RM7 bilion kontrak Sapuranya dapat diserahkan, diselesaikan dengan baik, dan Petronas boleh menjamin modal kerja yang mencukupi untuk Sapura.

“Dan apabila syarikat itu pulih, bahagiannya (harga) melonjak, Petronas boleh menjualnya di pasaran,” katanya.

Sebagai alternatif, Najib berkata kerajaan boleh menjamin sebarang pinjaman yang diambil oleh Sapura dengan bank untuk pemulihannya sendiri, sambil menambah bahawa penyelamatan firma Amerika Syarikat (AS) seperti AIG selepas krisis kewangan global 2008 menghasilkan keuntungan AS$22 bilion untuk kerajaan.

Bagaimanapun, Anwar tidak bersetuju dengan Najib, dan mengekalkan ketiga-tiga bahagian isu Sapura bahawa tiada penyelamat atau bantuan perlu dilanjutkan sehingga audit forensik dapat diselesaikan terlebih dahulu bagi menentukan punca masalah kewangannya.

Beliau juga menolak dakwaan Najib bahawa pengambilalihan Petronas Sapura tidak akan melibatkan dana awam.

“Begitu juga Petronas milik siapa? Ia milik kerajaan, milik rakyat! Ambil alih? Tetapi saya katakan, mulakan dengan audit forensik. Letakkan tanggungjawab kepada siapa yang terlibat. Jangan selamatkan sahaja!” katanya.

Anwar juga menyatakan bahawa ramai tokoh mendapat keuntungan besar daripada Sapura sebelum masalah semasanya, sambil menyatakan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Tan Sri Shahril Shamsuddin memperoleh lebih RM1 bilion semasa di firma itu.

Ketua Pembangkang itu berkata kerajaan akan bankrap jika terpaksa terus menyelamatkan syarikat yang bergelut dengan masalah kewangan.

Sapura Energy yang kekurangan tunai mencatatkan kerugian bersih berjumlah RM8.9 bilion – tertinggi pernah direkodkan – bagi tahun kewangan berakhir 31 Januari 2022 (FY22) daripada kerugian bersih RM160.87 juta bagi tahun kewangan sebelumnya, The Edge melaporkan.

Sapura Energy berkata ia kini sedang menjalankan penstrukturan semula hutang besar-besaran melibatkan bank, vendor dan kontraktor.

Najib mencadangkan komuniti Bumiputera akan berdepan kesan sekiranya Sapura Energy tumbang. Pemegang Amanah Saham Bumiputera (ASB) boleh kehilangan RM4 bilion, dan 10,000 pekerja akan kehilangan pekerjaan.

Selepas kerugian terbaru Sapura diterbitkan, Najib menggesa kerajaan melindungi syarikat itu daripada muflis.

BERITA BERKAIT
POPULAR