Datuk ceroboh pangkalan data imigresen ditangkap

Lima individu, diketuai seorang lelaki bergelar datuk ditahan selepas disyaki terbabit dalam pengeluaran Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) palsu.

Datuk terbabit dipercayai memperoleh maklumat ‘orang dalam’ untuk mengakses sistem komputer Jabatan Imigresen dan mencetak PLKS palsu.

Memetik laporan Astro Awani hari ini, sindiket terbabit menjual PLKS palsu itu kepada warga asing yang bekerja secara haram di negara ini dengan bayaran antara RM6,000 dan RM8,000 bagi setiap satu.

Lebih menggerunkan sindiket ini juga berupaya membuka dan menutup semula status senarai hitam atau ‘red alert’ seseorang individu untuk membolehkan mereka melepasi sekatan imigresen di lapangan terbang dengan bayaran tertentu, kata sumber itu.

Sumber berkata, anggota sindiket itu berumur antara 33 tahun dan 43 tahun ditahan di beberapa lokasi berasingan di ibu negara, sejak awal pagi tadi.

Katanya, mereka ditahan hasil risikan yang dijalankan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jabatan Imigresen sejak setahun lalu.

“Ini merupakan suatu pencerobohan ke dalam pangkalan data agensi kerajaan dan merupakan isu kebocoran keselamatan yang sangat serius.

“Keupayaan ahli-ahli sindiket menggodam sistem komputer Jabatan Imigresen membolehkan mereka mencetak PLKS dan menjualnya kepada warga asing yang bekerja secara haram di negara ini,” katanya.

Isu ini pernah dibangkitkan dalam Laporan Audit dan dibincangkan di Parlimen mengenai ketirisan hasil kerajaan dan kebocoran sistem keselamatan negara.

Menjelaskannya, modus operandi sindiket ialah menggodam sistem imigresen dengan memasang transmiter di bilik komputer Jabatan Inigresen hasil kerjasama orang dalam.

“Sindiket ini berupaya menggodam, menukar dan menggunakan kata laluan pegawai-pegawai imigresen untuk memasukkan nama-nama serta butiran peribadi pekerja asing seolah-olah mereka mendapatkan PLKS secara sah. Walhal ianya hasil tindakan penggodaman sistem Jabatan Imigresen,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki yang mengesahkan tangkapan tersebut berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 17 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

POPULAR