Data dagangan bukti PN semakin berjaya pulihkan ekonomi

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang melihat negara di bawah pentadbiran Kerajaan Perikatan Nasional (PN) semakin berjaya memulihkan ekonomi walaupun berdepan pandemik Covid-19.

Ini katanya adalah berdasarkan kepada statistik dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia berkaitan nilai eksport, import dan dagangan.

“Alhamdulilah negara kita semakin memulih daripada krisis ekonomi ekoran daripada wabak pandemik Covid-19 dengan pertumbuhan tertinggi eksport dalam tempoh 44 bulan dengan nilai RM104.9 billion pada bulan Mac.

“Turut catat nilai tertinggi adalah import pada bulan Mac dengan nilai RM80.8 bilion,” kata Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah itu.

Abdul Hadi berkata, laporan jabatan berkenaan bahawa Malaysia mencatatkan lebihan dagangan berjumlah RM24.2 billion yang memberi isyarat bahawa Malaysia berada pada landasan yang betul dalam fasa pemulihan ekonomi.

“Eksport Malaysia pada Mac 2021 menunjukkan perkembangan dengan merekodkan pertumbuhan dua digit 31% kepada RM104.9 billion dari setahun yang lalu dan merupakan pertumbuhan tahun ke tahun tertinggi dalam 44 bulan.

“Kerajaan Malaysia di bawah kendalian Perikatan Nasional akan terus komited dalam melaksanakan agenda pembangunan negara seperti mana yang disebutkan di dalam Wawasan Kemakmuran Bersama 2030,” katanya.

Beliau memberi jaminan kerajaan PN akan terus membangunkan Malaysia secara mampan seiring dengan pengagihan ekonomi yang adil, saksama dan inklusif pada semua peringkat kumpulan pendapatan, etnik, wilayah dan rantaian bekalan.

BERITA BERKAIT
POPULAR