Dasar manifesto apa kerajaan sekarang nak laksanakan, PH atau BN?

January 28, 2023 · Isu semasa

Kerajaan tidak mempunyai hala tuju yang jelas dalam menangani isu kenaikan kos sara hidup yang meresahkan rakyat, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu berkata rakyat semakin resah melihat kegagalan kerajaan campuran sehingga hari ini tidak dapat mencari jalan untuk menyelesaikan isu ekonomi rakyat sehingga isu sekecil-kecil bekalan telur pun tidak dapat ditangani dengan berkesan.

“Ya,saya hanya menekankan ucapan saya tadi ialah keresahan rakyat jelata tentang langkah-langkah yang kerajaan campuran buat sekarang ini belum lagi dilihat berkesan untuk mengurangkan bebanan hidup kos sara hidup.

“Kenaikan harga barang, inflasi dan pemulihan ekonomi yang kalau mereka sedar dan faham itu adalah satu daripada perkara utama. 

“Tapi apa yang saya jelaskan tadi tak nampak langsung kesan-kesan apa hingga masalah-masalah sekecil-kecil soal telur tidak dapat diselesaikan… saya hanya suarakan suara rakyat,” katanya semasa sidang media hari ini.

Terdahulu, Muhyiddin menghadiri Majlis Sambutan Tahun Baharu Cina peringkat Parlimen Pagoh di Dewan Kompleks Sukan Pagoh.

Muhyiddin menggesa kerajaan supaya bertindak lebih pantas dan pembangkang akan sentiasa memainkan peranan dalam memberikan kritikan membina bagi memastikan isu kebajikan rakyat terbela.

“Jadi saya fikir mereka harus bertindak lebih pantas ya. Kami sebagai pembangkang yang bertanggungjawab kita hanya mengkritik secara membina,” ujarnya lagi.

Setakat hari ini, Muhyiddin tidak melihat dasar dan polisi untuk menangani kemiskinan yang jelas daripada kerajaan campuran, malah isu ekonomi Bumiputera juga tidak nampak hala tujunya lagi.

“Saya tak pernah dengar pun ada kenyataan kerajaan campuran bagaimana nak menangani masalah kemiskinan dan sebahagian besar itu melibatkan kaum Melayu, bumiputera. 

“Malahan tidak ada disebutkan soal usaha untuk membantu meningkat ekonomi Bumiputera. 

“Ya, walaupun tak ada satu polisi jelas tapi itu harus diberikan perhatian dan nampak tidak ada apa-apa dibuat,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Muhyiddin juga mempersoalkan manifesto mana satu yang akan dijadikan teras kepada kerajaan campuran ini, adakah manifesto Pakatan Harapan (PH) atau Barisan Nasional (BN).

“UMNO dah jadi sebahagian daripada mereka, apa dasar yang kerajaan ada pada hari ini laksanakan itu adakah bersandarkan kepada manifesto PH ataupun manifesto PH-BN. 

“Kita pun tak jelas sekarang ini tak ada ada kenyataan daripada Perdana Menteri atau macam mana nak melaksanakan janji-janji dalam manifesto,” soal Muhyiddin lagi.

Terdahulu, pengguna mengkritik kerajaan campuran susulan kenyataan Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli yang mendakwa harga bahan mentah sudah turun tetapi harga makanan di kedai runcit dan restoran tidak pula turun.

Berita berkaitan
Tengku Zafrul letak jawatan bendahari UMNO Selangor, tak sehaluan
April 1, 2024· Politik
DAP Johor bidas tindakan Akmal, boleh jadi benih ekstremisme
April 1, 2024· Politik
Saman fitnah: Rayuan Jamal ditolak, perlu bayar RM300 ribu kepada Kok
March 27, 2024· Isu semasa
Rafizi balas kecaman Puad, ‘dia saja seorang bising’
March 27, 2024· Politik
Popular
Ultraman pun takut Covid-19
July 24, 2021
Kenapa generasi muda semakin hilang adab?
February 14, 2023
Trauma melampau tanda gangguan mental
July 4, 2022
Pertuduhan tak dedah kesalahan Muhyiddin : peguam
July 11, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kesan hapus subsidi, Bank Dunia jangka inflasi Malaysia naik 2.5 peratus
April 1, 2024 · Isu semasa
Polis terima satu lagi laporan bom petrol dilempar ke KK Mart
March 30, 2024 · Isu semasa
Senjata api dimiliki warga Israel dibekal warga tempatan: Polis
March 30, 2024 · Isu semasa
Polis sedang kesan individu hina Sultan Selangor, dipercayai berada luar negara
March 27, 2024 · Isu semasa
Kata masuk pelaburan berbilion, Rafidah terkejut kilang tayar tutup
March 7, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok