DAP dakwa MP UMNO enggan undi SOSMA dibawa menteri Bersatu: Laporan

Seorang Ahli Parlimen (MP) DAP mendakwa tindakan MP UMNO tidak hadir untuk mengundi usul melanjutkan tempoh penguatkuasaan Subseksyen 4(5) Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) di Dewan Rakyat baru-baru ini kerana enggan menyokong undang-undang berkenaan.

MP Bukit Bendera Wong Hon Wai dipetik sebagai berkata MP UMNO yang enggan hadir menyokong usul SOSMA itu adalah pemimpin tertinggi parti yang berpengaruh dan mengambil jalan selamat dengan ponteng ketika proses undian.

MP UMNO terbabit enggan mengundi kerana usul berkenaan dibawa oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin daripada Bersatu.

Wong mendakwa beliau sempat berbual dengan MP UMNO itu di Parlimen sambil meminta penjelasan sebab tidak hadir ketika sesi pengundian.

Tanpa berdolak dalih, pemimpin itu memberitahu beliau enggan bersetuju dengan usul tersebut, dan satu-satunya pendekatan diambil daripada mengelakkan undi memihak kepada kerajaan adalah dengan ‘tidak hadir’ ke dalam Dewan, lapor Utusan hari ini.

“Ya, memang ada ahli Parlimen kerajaan tidak menyokong usul ini. Saya sendiri bersembang dengan beliau di koridor Parlimen dan memberitahu saya, dia tidak menyokong usul kerajaan itu,” katanya.

Wong berkata, keputusan tidak hadir juga bukanlah dibuat pada saat akhir kerana MP kerajaan sudah mendapat makluman dua jam lebih awal berkenaan undi belah bahagian yang akan dilakukan.

“Sebenarnya, wakil-wakil rakyat kerajaan tahu ada undi belah bahagian. Tidak mungkinlah seorang Ahli Parlimen sahaja tahu dan yang lain tidak tahu.

“Jadi, mereka Ahli Parlimen kerajaan bergegas pulang selepas mengetahui undi belah bahagian akan diadakan. Mereka memang tahu kami pembangkang membantah usul tersebut,” katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Rasah, Cha Kee Chin pula berkata, beliau sendiri mendengar pengakuan jujur daripada pemimpin UMNO berkenaan.

Katanya, ia berlaku pada waktu petang selepas sahaja Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang (Pindaan) 2022 bacaan kali ketiga melibatkan pengecualian pendaftaran pemilih secara automatik kepada kerabat diraja.

“Saya tidak mahu sebut siapa pemimpin ini, tetapi pastinya dia adalah pemimpin UMNO. Saya juga sendiri tanya kenapa tidak hadir, alasannya kerana tidak mahu sokong usul kerajaan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR