Dana RM32.9 juta sudah disalur kepada waris mangsa Covid-19

Sebanyak RM32.9 juta dana kerajaan menerusi Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) sudah disalurkan kepada waris mangsa yang meninggal dunia akibat Covid-19.

Bantuan bernilai RM32.9 juta itu sudah diterima seramai 6,584 waris memohon bantuan secara sekali bayar RM5,000, di bawah Bantuan Khas Pengurusan Kematian Covid-19 setakat 1 November lalu.

“Sebanyak RM32.9 juta dibelanjakan bagi waris yang memohon. Walaupun kita maklum jangkaan kematian ini akan terus berlaku, setakat ini kira-kira 30,000 sudah meninggal dunia yang dikaitkan dengan Covid-19.

“Waris perlu memohon dengan dokumen yang lengkap dan saya sendiri pergi ke pejabat yang menguruskan proses serta berpuas hati dengan proses berkenaan,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas), Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad di Dewan Rakyat hari ini.

Waris kepada individu yang meninggal dunia akibat Covid-19 boleh membuat permohonan Bantuan Khas Pengurusan Kematian Covid-19 sebanyak RM5,000.

NADMA memaklumkan bantuan wang tunai secara sekali bayaran itu akan diberikan kepada waris yang memenuhi syarat ditetapkan.

Bagaimanapun, NADMA berkata bantuan itu hanya layak kepada warganegara Malaysia yang menetap di negara ini.

Sebelum ini, Tabung Covid-19 NADMA diwujudkan pada 11 Mac tahun lalu bagi memberi bantuan khas sebanyak RM100 sehari.

Bantuan khas berkenaan diberikan kepada rakyat Malaysia yang bekerja atau berniaga di negara ini namun kehilangan pendapatan atau tidak dibayar gaji berikutan dikenakan Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 Di Bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) atau menjalani rawatan di wad hospital yang dibenarkan KKM untuk merawat Covid-19.

BERITA BERKAIT
POPULAR