Dana 1MDB: Bukit Aman sahkan ambil keterangan suami, anak Zeti

PDRM mengesahkan mengambil keterangan suami bekas Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

Polis mengesahkan mengambil keterangan daripada suami bekas Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, semalam bagi membantu siasatan berhubung dakwaan penerimaan dana dikaitkan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJN) Bukit Aman Datuk Zainuddin Yaacob berkata, Datuk Dr Tawfiq Ayman dan anak lelakinya hadir memberi keterangan kepada polis.

Dalam satu kenyataan malam tadi, beliau berkata, berikutan laporan beberapa media elektronik pada Khamis, JSJN mengesahkan kedua-duanya hadir memberi keterangan kepada polis.

“Rakaman percakapan telah diambil di Menara KPJ, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur bagi membantu siasatan yang sedang dijalankan di bawah Seksyen 4(1) Akta Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001,” katanya.

Zainuddin berkata, polis menasihatkan masyarakat untuk tidak membuat sebarang spekulasi melalui mana-mana platform sehingga siasatan selesai dijalankan dan seterusnya dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara untuk keputusan.

Pada bulan lepas, media melaporkan PDRM mengesahkan bahawa siasatan terhadap Tawfiq berhubung dakwaan penerimaan dana yang dikaitkan dengan 1MDB dalam akaun bank miliknya di Singapura masih berjalan.

Sebelum ini, Zeti dilaporkan menafikan dakwaan bahawa keluarganya terbabit dalam skandal 1MDB.

Zainuddin dilaporkan berkata memandangkan siasatan kes ini melibatkan keterangan di Malaysia dan juga di luar negara, PDRM mengambil tindakan susulan mengikut Akta Bantuan Bersama Dalam Perkara Jenayah 2002 bagi mendapatkan keterangan di luar negara.

POPULAR