Dakwaan Nilai 3 dalam Selangor, admin N9 Radar sedia disoal siasat

Pengasas laman Facebook N9 Radar bersedia tampil memberi keterangan kepada polis selepas didakwa menyebarkan berita palsu yang mengatakan Nilai 3 terletak dalam negeri Selangor.

“Pihak admin telah menerima banyak komen, PM dan DM sama ada di Whatsaap / Facebook berkaitan panggilan pihak IPD Nilai berhubung satu posting yang telah dimuatnaik di page kami hari ini.

“Sehubungan dengan itu, atas rasa tanggungjawab, esok, Pengasas Page N9Radar akan tampil memberi keterangan kepada pihak IPD Nilai berhubung isu ini,” kata kenyataan pengasas laman itu hari ini.

Terdahulu, polis Seremban membuka kertas siasatan berhubung kes pemilik akaun Facebook N9 Radar kerana disyaki menyebarkan berita palsu mendakwa Nilai 3 terletak di Selangor.

Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Mohd Fazley Ab Rahman, berkata pemilik akaun Facebook itu akan dipanggil memberi keterangan dalam masa terdekat bagi membantu siasatan.

“Kita menegaskan bahawa Nilai 3 adalah kawasan dalam pentadbiran IPD Nilai, Negeri Sembilan, dan bukan terletak di Selangor,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan kerana kenyataan yang menyebabkan kegentaran awam, dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana oenggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian perkhidmatan.

Beliau berkata, dakwaan yang tular dalam media sosial itu boleh menyebabkan kegentaran awam dan menimbulkan kekeliruan kepada orang ramai.

BERITA BERKAIT
POPULAR