Dakwaan Nilai 3 dalam Selangor, admin N9 Radar sedia disoal siasat

Polis menyiasat dakwaan di dalam Facebook mendakwa Nilai 3 berada di dalam Selangor.

Pengasas laman Facebook N9 Radar bersedia tampil memberi keterangan kepada polis selepas didakwa menyebarkan berita palsu yang mengatakan Nilai 3 terletak dalam negeri Selangor.

“Pihak admin telah menerima banyak komen, PM dan DM sama ada di Whatsaap / Facebook berkaitan panggilan pihak IPD Nilai berhubung satu posting yang telah dimuatnaik di page kami hari ini.

“Sehubungan dengan itu, atas rasa tanggungjawab, esok, Pengasas Page N9Radar akan tampil memberi keterangan kepada pihak IPD Nilai berhubung isu ini,” kata kenyataan pengasas laman itu hari ini.

Terdahulu, polis Seremban membuka kertas siasatan berhubung kes pemilik akaun Facebook N9 Radar kerana disyaki menyebarkan berita palsu mendakwa Nilai 3 terletak di Selangor.

Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Mohd Fazley Ab Rahman, berkata pemilik akaun Facebook itu akan dipanggil memberi keterangan dalam masa terdekat bagi membantu siasatan.

“Kita menegaskan bahawa Nilai 3 adalah kawasan dalam pentadbiran IPD Nilai, Negeri Sembilan, dan bukan terletak di Selangor,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan kerana kenyataan yang menyebabkan kegentaran awam, dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana oenggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian perkhidmatan.

Beliau berkata, dakwaan yang tular dalam media sosial itu boleh menyebabkan kegentaran awam dan menimbulkan kekeliruan kepada orang ramai.

POPULAR
Cemas tertukar bayi di hospitalJune 13, 2021
Malaysia sedang bangunkan dua vaksin Covid-19 sendiriJune 12, 2021
Masjid tak ditutup, aktiviti hanya ditangguh, kata Mufti KelantanJune 13, 2021
Polis tahan lori bawa 48 pekerja kilang proses ayam positif Covid-19June 14, 2021
Tajuddin kena kompaun RM1,500 tak pakai pelitup mukaJune 9, 2021
PM yakin Kuala Lumpur capai imunisasi kelompok menjelang 31 OgosJune 13, 2021