Dakwaan konspirasi menteri, Rumah Bonda berunsur fitnah: KPWKM

June 18, 2022 · Isu semasa

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan berbincang dengan Jabatan Peguam Negara, polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) susulan tuduhan bahawa menterinya Datuk Seri Rina Mohd Harun bersubahat melindungi Pusat Jagaan Pertubuhan Kebajikan Rumah Bonda (Rumah Bonda).

“Tindakan mengeluarkan kenyataan berunsurkan fitnah dengan tujuan menjatuhkan reputasi dan menangguk di air yang keruh adalah tidak wajar pada waktu perbicaraan kes Bella masih lagi berjalan di mahkamah.

“Perbincangan lanjut bersama pihak Jabatan Peguam Negara akan dilaksanakan dan laporan kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) akan dibuat bagi memastikan tuduhan seperti ini tidak berulang lagi,” menurut kenyataan KPWKM.

Kenyataan itu merujuk kepada satu hantaran dimuat naik dalam laman Instagram pada 12 Jun lalu yang mempertikaikan nilai kompaun penguatkuasaan ke atas Rumah Bonda hanya RM5,000 dan menuduh Rina bersubahat melindungi pusat jagaan berkenaan.

Menurut hantaran Instagram yang menggunakan nama ‘firdausashaj’, pada 14 April bertempat di menara KPWKM, pihak Rina bersetuju mengenakan kompaun RM5,000 sahaja dari jumlah keseluruhan kompaun RM10,000 terhadap Rumah Bonda.

Menurut laman itu hampir dua bulan selepas pertemuan di menara KPWKM, akhirnya terbongkar juga rahsia Rina bersubahat melindungi Rumah Bonda.

Mengulas lanjut berhubung dakwaan itu, KPWKM berkata tuduhan mengatakan menteri bersubahat melindungi Rumah Bonda adalah tidak berasas dan berunsur fitnah, kata KPWKM.

KPWKM memaklumkan segala tindakan yang diambil oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sejak Julai 2021 ke atas pusat itu adalah berdasarkan peruntukan undang-undang.

“Tindakan penguatkuasaan ke atas Rumah Bonda telah dimulakan sejak Julai tahun lalu dan berdasarkan siasatan didapati ia tidak berdaftar dengan JKM di bawah Akta Pusat Jagaan 1993 (Akta 506) yang merupakan satu kesalahan di bawah akta sama.

“Susulan itu, tindakan lak (seal) terhadap premis berkenaan telah diambil pada 12 Julai selaras dengan Seksyen 16A Akta 506. Kertas siasatan juga telah dibuka dan tindakan kompaun telah diambil selaras dengan Seksyen 21A Akta 506 dan Peraturan-Peraturan Pusat Jagaan (Pengkompaunan Kesalahan) 2011 serta dibuat dengan keizinan Pendakwa Raya berdasarkan fakta-fakta kes yang jelas,” menurut kenyataan itu lagi.

KPWKM berkata amaun kompaun RM5,000 yang telah dikenakan terhadap pengendali Rumah Bonda adalah amaun kompaun maksimum yang boleh dikenakan di bawah Akta 506 dan sekiranya tidak dibayar dalam tempoh ditetapkan, pendakwaan di mahkamah boleh dibuat.

Berita berkaitan
Rakaman video Bella cedera, diselamatkan saksi ditayang di mahkamah
June 17, 2022· Isu semasa
Pengasas Rumah Bonda menangis ketika sesi pengecaman Bella
June 17, 2022· Isu semasa
Saksi tak pernah nampak Siti Bainun urus bayi jagaannya
June 16, 2022· Isu semasa
Ramai pelapis boleh ambil tempat Zuraida, kata Srikandi Bersatu
June 11, 2022· Politik
Popular
Bank saman bekas presiden, 17 lagi isu pinjaman RM400 juta: Laporan
June 29, 2022
Zahid sakit pula, perbicaraan petang ini disambung esok
June 29, 2022
Zahid setuju dia diberi ruang luas bela diri di mahkamah
June 29, 2022
Mustapa nafi seleweng dana UMNO, tak terima tekanan sertai Bersatu
June 29, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Laidlaw tak layak wakili Najib, kata peguam KL kepada mahkamah
2 jam lalu · Isu semasa
Wan Fayhsal sahut cadangan potong gaji Menteri untuk bantu rakyat
2 jam lalu · Isu semasa
PM umum pasukan petugas khas tangani inflasi
3 jam lalu · Isu semasa
Pendakwaan kata hakim kes SRC Najib tiada konflik kepentingan
3 jam lalu · Isu semasa
Mustapa nafi seleweng dana UMNO, tak terima tekanan sertai Bersatu
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tajuddin sedia jadi calon Bebas atau Pas jika UMNO ‘main kasar’
June 27, 2022
[VIDEO] Zahid wajar fokus kes mahkamah, mudah-mudahan selamat, sindir Tajuddin
June 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok