Dakwaan Hamid tidak boleh dipandang ringan kerajaan PN

Dakwaan Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berhubung wujudnya campur tangan politik dalam pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM), sekiranya tidak ditangani dengan baik akan menyebabkan kepercayaan terhadap institusi kepolisan terhakis, selain akan menjejaskan populariti kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Penganalisis politik Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, dakwaan Hamid itu tidak boleh dipandang ringan oleh kerajaan, lebih-lebih lagi isu ini merupakan isu yang serius dan perlu segera ditangani.

“Implikasi kenyataan Tan Sri Hamid semalam terhadap kerajaan dalam isu Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin campur tangan dalam pengurusan Polis Diraja Malaysia merupakan isu besar yang datang daripada ketua polis nombor satu negara.

“Kenyataan ini memberi impak besar kerana ia mengejutkan negara kerana selama ini isu campur tangan dalam pengurusan PDRM tidak pernah dibangkitkan oleh ketua polis negara,” katanya kepada Agenda Daily.

Beliau berkata demikian mengulas sama ada pendedahan Hamid tersebut mampu memberi implikasi kepada pemerintahan kerajaan PN ketika ini.

Dalam pada itu, menyentuh ‘kegagalan’Hamid untuk membawa pulang ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low seperti mana yang dijanjikan olehnya sebelum ini, serta ‘kehilangan’ usahawan kosmetik kontroversi Muhammad Sajjad atau lebih dikenali sebagai Sajat, beliau berkata, Hamid tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya.

“Kalau kita gagal bawa balik Jho Low misalnya ia merupakan masalah kerjasama di antara beberapa negara dan di sinilah peranan menteri luar negara perlu ambil langkah pro aktif dilakukan.

“Hal ini kerana batasan kuasa Polis Malaysia di negara asing sangat terbatas dan manakala kuasa menteri luar negeri berperanan penting bagi menggunakan saluran diplomatik bagi memastikan yang didakwa di luar negara dapat dibawa balik ke Malaysia,” katanya.

Jelasnya lagi, hal ini sama juga dengan isu Sajat yang dikatakan berada di luar negara semasa beliau menjawat jawatan IGP yang saluran diplomatik melalui peranan menteri luar perlu dilakukan selepas saluran interpol masih tak berjaya.

Jumaat lalu, Hamid semasa sidang media terakhirnya sebelum bersara menghentam cukup-cukup Menteri Dalam Negeri susulan dakwaan campur tangan dalam pengurusan PDRM.

Bercakap kepada pemberita di Bukit Aman hari ini, Abdul Hamid turut mendakwa Suruhanjaya Pasukan Polis (SPP) yang dipengerusikan Hamzah dicemari ‘unsur politik’.

BERITA BERKAIT
POPULAR