Cukai lebih seimbang akan diperkenal jika ekonomi pulih

October 14, 2021 · Isu semasa

Kerajaan akan memperkenalkan satu sistem percukaian yang lebih seimbang dan saksama sekiranya ekonomi negara berada dalam keadaan yang lebih baik, kata Timbalan Menteri Kewangan I Mohd Shahar Abdullah.

Beliau berkata sebarang langkah cukai yang akan dilaksanakan kelak sudah pasti mengambil kira libat urus bersama pihak berkepentingan.

“Kita akui sebagaimana yang telah kerajaan nyatakan bahawa sistem percukaian ini mestilah bersifat lebih seimbang, adil dan saksama dalam kita mengaut hasil negara untuk kita pulangkan kepada rakyat.

“Kerajaan hari ini adalah kerajaan yang amat prihatin. Ia tidak akan memperkenalkan langkah-langkah cukai tanpa mengambil kira faktor kebajikan rakyat, kemantapan dan kelangsungan ekonomi negara khususnya kepada peniaga,” katanya lapor Bernama semasa sidang Dewan Negara hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Senator Robert Lau Hui Yew yang ingin tahu sama ada kerajaan akan melaksanakan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dan tempoh pelaksanaannya.

Terdahulu, menjawab soalan asal Senator N. Balasubramanian sama ada kerajaan berjaya melaksanakan kaedah percukaian alternatif seperti cukai keuntungan luar biasa dan cukai keuntungan, Mohd Shahar berkata setakat ini kerajaan belum melaksanakan cukai keuntungan modal (CGT) sepenuhnya.

Bagaimanapun, beliau berkata inisiatif dan kajian yang berterusan sedang dijalankan untuk menstruktur suatu sistem percukaian yang lebih seimbang, adil dan saksama supaya dapat menyokong serta meningkatkan hasil negara.

“Kerajaan perlu memastikan langkah-langkah cukai yang akan dilaksanakan tidak membebankan rakyat, tidak menjejaskan kedudukan ekonomi dan dapat mempertingkatkan daya saing negara selaras dengan Pelan Pemulihan Negara,” katanya.

Mohd Shahar berkata sejak 1999, kerajaan telah melaksanakan Akta Levi Keuntungan Luar Biasa (Akta 592) yang dikenakan ke atas amaun untung yang melebihi paras nilai ambang harga pasaran minyak sawit mentah iaitu RM2,500 satu tan bagi Semenanjung dan RM3,000 satu tan bagi Sabah dan Sarawak.

Beliau berkata pengenaan levi ke atas sawit telah berjaya memberi hasil tambahan kepada kerajaan sebanyak RM4.1 bilion sejak diperkenalkan sehingga September lepas.

“Kerajaan mengambil maklum pandangan pelbagai pihak supaya levi keuntungan luar biasa dikenakan kepada perniagaan tertentu yang menjana keuntungan yang berlipat ganda semasa krisis pandemik Covid-19,” katanya.

Berita berkaitan
RM145 bilion dikeluarkan pencarum sejak pandemik Covid-19: MOF
August 8, 2022· Isu semasa
Rakyat merungut harga barang naik, Zahid pula cadang perkenal GST semula
August 1, 2022· Isu semasa
RUU kawal produk tembakau tak jejas ekonomi negara: Khairy
July 30, 2022· Isu semasa
KSN jumpa Cuepacs bincang desakan naik gaji penjawat awam
July 30, 2022· Isu semasa
Popular
RM93,300 untuk belanja sambutan hari jadi isteri Zahid, kata saksi
August 10, 2022
Model pakai seksi: Kerajaan PAS panggil penganjur minggu fesyen
August 10, 2022
Peguam baharu Najib tarik diri jika kes rayuan diteruskan: Laporan
August 10, 2022
Ada peraturan larang buat kenyataan awam: KP JPA
August 10, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Hishammuddin perlu jawab tiga persoalan isu kapal tempur TLDM
2 jam lalu · Isu semasa
Bot karam di Pulau Redang: Tiga nelayan lemas, dua masih hilang
2 jam lalu · Isu semasa
RON97 turun lagi 10 sen
2 jam lalu · Isu semasa
Hishammuddin sokong dedah laporan audit forensik kapal LCS
5 jam lalu · Isu semasa
Saksi beritahu tak siasat VIP lain didakwa terima wang UKSB
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
7 jam lalu
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok