Cuaca, kekurangan pekerja punca harga ikan tempatan naik: NEKMAT

May 31, 2022 · Isu semasa

Pemain industri perikanan negara membeli alasan kenaikan harga ikan di pasaran Malaysia sekarang ini tidak dapat dielakkan berikutan beberapa isu yang mengganggu rantaian bekalan.

Ini termasuk keadaan cuaca yang tidak menentu dan kekurangan pekerja asing, menurut mereka.

Pengerusi Persatuan Nelayan Kebangsaan (NEKMAT) Abdul Hamid Bahari dilaporkan berkata keadaan cuaca sejak beberapa bulan kebelakangan ini tidak dapat diramalkan, terutama di Utara Semenanjung.

“Cuaca baru-baru ini boleh menjadi melampau. Satu ketika ia panas dan dingin dan kemudian ada ribut dengan angin kencang.

“Bot tidak boleh beroperasi dan oleh itu jumlah tangkapan ikan menjadi rendah,” katanya yang juga Pengerusi Persatuan Nelayan Kuala Kedah.

“Selain itu, kami masih belum keluar daripada pandemik Covid-19 dan oleh itu kami tidak mempunyai pekerja asing yang mencukupi untuk membantu nelayan,” katanya.

Presiden Persatuan Industri Ikan, Chia Tian Hee pula memberitahu bahawa ramai nelayan tidak sanggup mempertaruhkan bot mereka dalam cuaca yang tidak menentu.

Menurutnya adalah amat berbahaya untuk kapal nelayan yang lebih kecil menangkap ikan di tempat terbuka kerana ribut boleh tiba-tiba terbentuk tanpa amaran.

“Sesetengah bot mungkin tidak dapat kembali ke pantai tepat pada masanya.

“Yang saya tahu, sekurang-kurangnya enam bot karam pada awal Mei – empat bot dari Tanjung Karang, dua lagi dari Sekinchan – akibat ombak besar,” Nelayan itu diselamatkan oleh bot berhampiran,” katanya.

Mengulas lanjut, Abdul Hamid menambah bahawa isu bekalan ini menjejaskan ramai nelayan di seluruh Malaysia, yang membawa kepada kenaikan harga ikan di pasaran.

“Harga ikan pasti akan naik. Ia tidak dapat dielakkan kerana permintaan kekal tinggi tetapi isu bekalan ini berterusan,” katanya.

Pandangan ini turut disuarakan Chia, yang berkata bahawa kekurangan buruh sejak 2020 apabila Malaysia melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP) pertamanya telah menjejaskan bekalan pekerja asing dan keupayaan bot nelayan untuk turun ke laut.

Beliau berkata simpanan sejuk mereka, yang digunakan untuk menyimpan tangkapan, penuh atau hampir penuh apabila PKP bermula, tetapi stok mula berkurangan pada separuh akhir 2020.

“Sekarang anda berdepan cuaca buruk dan simpanan sejuk beku semakin berkurangan, jadi harga akan meningkat,” kata Chia.

Abdul Hamid juga berkata tangkapan ikan oleh nelayan tempata mencatat penurunan, terutama di Utara Semenanjung sehingga 30 peratus.

Pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abu Fasal juga mengakui memang terdapat penurunan kira-kira 15 peratus pendaratan ikan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Beliau memetik angka LKIM yang menunjukkan sebelum ini, pendaratan ikan adalah kira-kira 4,000 tan metrik sehari tetapi sejak tujuh hari lepas, pendaratan hanya pada 3,250 tan metrik.

Akibat daripada kekurangan itu, harga pasaran untuk ikan akan “meningkat secara semula jadi”, tambahnya.

“Disebabkan musim perayaan, dan cuti umum baru-baru ini termasuk Aidilfitri, Hari Pekerja dan Hari Wesak, permintaan terhadap ikan amat tinggi,” katanya.

“Terdapat juga cuaca ekstrem, dengan angin kencang menyukarkan nelayan menangkap ikan,” kata Syed Abu Hussin.

Secara keseluruhan, harga telah meningkat daripada 10 hingga 30 peratus untuk tangkapan yang berbeza, daripada ikan kembung kepada sotong.

“Ini berbeza dari satu tempat ke satu tempat, tetapi apa yang saya dapat lihat di bandar saya sendiri (Sekinchan), itulah harga yang meningkat kerana tidak dapat diramalkan,” jelas Chia.

Sementara itu, Abdul Hamid berharap kerajaan akan meningkatkan lagi subsidi diesel kepada nelayan.

Harga diesel telah dihadkan pada RM2.15 seliter sejak Februari 2021, dan nelayan membeli diesel bersubsidi pada RM1.65 seliter daripada kerajaan, dengan kuota bulanan bergantung kepada saiz bot.

“(Peningkatan subsidi) mengurangkan kos keluar menangkap ikan dan akan menjadi insentif yang baik kepada nelayan untuk keluar mencari wang,” katanya. – CNA

Berita berkaitan
Bekas menteri DAP tegur Menteri DAP dalam isu pegawai terlibat kes rasuah
May 28, 2023· Politik
MetMalaysia keluar senarai lapan kawasan kategori amaran cuaca panas
May 16, 2023· Isu semasa
SAM gesa batalkan terus PSI, kecilkan pun tetap jejas alam
May 11, 2023· Isu semasa
NGO Pulau Pinang tolak cadangan PMX supaya projek tambak dikecilkan
May 7, 2023· Isu semasa
Popular
Terima ugutan sindiket along, Ketua Polis Pulau Pinang tak akan tunduk
June 3, 2023
Dakwaan P.Pinang milik Kedah, tak perlu takut kata Samsuri
June 3, 2023
Wanita cemas kereta terperangkap dalam banjir kilat di Klang
June 4, 2023
China mungkin tidak benarkan Jho Low balik Malaysia, kata Justo
June 4, 2023
Lagi Isu semasa terkini
China mungkin tidak benarkan Jho Low balik Malaysia, kata Justo
4 jam lalu · Isu semasa
Suri rumah hangus RM110,556 terperdaya sindiket penipuan
6 jam lalu · Isu semasa
Wanita cemas kereta terperangkap dalam banjir kilat di Klang
6 jam lalu · Isu semasa
Terima ugutan sindiket along, Ketua Polis Pulau Pinang tak akan tunduk
20 jam lalu · Isu semasa
Radzi berharap Dr Noor Hisham terus menyumbang kepada negara
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan jentera PB Best Pulau Pinang
13 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Dominic di himpunan jentera PN Pulau Pinang
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok