Cuaca, kekurangan pekerja punca harga ikan tempatan naik: NEKMAT

May 31, 2022 · Isu semasa

Pemain industri perikanan negara membeli alasan kenaikan harga ikan di pasaran Malaysia sekarang ini tidak dapat dielakkan berikutan beberapa isu yang mengganggu rantaian bekalan.

Ini termasuk keadaan cuaca yang tidak menentu dan kekurangan pekerja asing, menurut mereka.

Pengerusi Persatuan Nelayan Kebangsaan (NEKMAT) Abdul Hamid Bahari dilaporkan berkata keadaan cuaca sejak beberapa bulan kebelakangan ini tidak dapat diramalkan, terutama di Utara Semenanjung.

“Cuaca baru-baru ini boleh menjadi melampau. Satu ketika ia panas dan dingin dan kemudian ada ribut dengan angin kencang.

“Bot tidak boleh beroperasi dan oleh itu jumlah tangkapan ikan menjadi rendah,” katanya yang juga Pengerusi Persatuan Nelayan Kuala Kedah.

“Selain itu, kami masih belum keluar daripada pandemik Covid-19 dan oleh itu kami tidak mempunyai pekerja asing yang mencukupi untuk membantu nelayan,” katanya.

Presiden Persatuan Industri Ikan, Chia Tian Hee pula memberitahu bahawa ramai nelayan tidak sanggup mempertaruhkan bot mereka dalam cuaca yang tidak menentu.

Menurutnya adalah amat berbahaya untuk kapal nelayan yang lebih kecil menangkap ikan di tempat terbuka kerana ribut boleh tiba-tiba terbentuk tanpa amaran.

“Sesetengah bot mungkin tidak dapat kembali ke pantai tepat pada masanya.

“Yang saya tahu, sekurang-kurangnya enam bot karam pada awal Mei – empat bot dari Tanjung Karang, dua lagi dari Sekinchan – akibat ombak besar,” Nelayan itu diselamatkan oleh bot berhampiran,” katanya.

Mengulas lanjut, Abdul Hamid menambah bahawa isu bekalan ini menjejaskan ramai nelayan di seluruh Malaysia, yang membawa kepada kenaikan harga ikan di pasaran.

“Harga ikan pasti akan naik. Ia tidak dapat dielakkan kerana permintaan kekal tinggi tetapi isu bekalan ini berterusan,” katanya.

Pandangan ini turut disuarakan Chia, yang berkata bahawa kekurangan buruh sejak 2020 apabila Malaysia melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP) pertamanya telah menjejaskan bekalan pekerja asing dan keupayaan bot nelayan untuk turun ke laut.

Beliau berkata simpanan sejuk mereka, yang digunakan untuk menyimpan tangkapan, penuh atau hampir penuh apabila PKP bermula, tetapi stok mula berkurangan pada separuh akhir 2020.

“Sekarang anda berdepan cuaca buruk dan simpanan sejuk beku semakin berkurangan, jadi harga akan meningkat,” kata Chia.

Abdul Hamid juga berkata tangkapan ikan oleh nelayan tempata mencatat penurunan, terutama di Utara Semenanjung sehingga 30 peratus.

Pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abu Fasal juga mengakui memang terdapat penurunan kira-kira 15 peratus pendaratan ikan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Beliau memetik angka LKIM yang menunjukkan sebelum ini, pendaratan ikan adalah kira-kira 4,000 tan metrik sehari tetapi sejak tujuh hari lepas, pendaratan hanya pada 3,250 tan metrik.

Akibat daripada kekurangan itu, harga pasaran untuk ikan akan “meningkat secara semula jadi”, tambahnya.

“Disebabkan musim perayaan, dan cuti umum baru-baru ini termasuk Aidilfitri, Hari Pekerja dan Hari Wesak, permintaan terhadap ikan amat tinggi,” katanya.

“Terdapat juga cuaca ekstrem, dengan angin kencang menyukarkan nelayan menangkap ikan,” kata Syed Abu Hussin.

Secara keseluruhan, harga telah meningkat daripada 10 hingga 30 peratus untuk tangkapan yang berbeza, daripada ikan kembung kepada sotong.

“Ini berbeza dari satu tempat ke satu tempat, tetapi apa yang saya dapat lihat di bandar saya sendiri (Sekinchan), itulah harga yang meningkat kerana tidak dapat diramalkan,” jelas Chia.

Sementara itu, Abdul Hamid berharap kerajaan akan meningkatkan lagi subsidi diesel kepada nelayan.

Harga diesel telah dihadkan pada RM2.15 seliter sejak Februari 2021, dan nelayan membeli diesel bersubsidi pada RM1.65 seliter daripada kerajaan, dengan kuota bulanan bergantung kepada saiz bot.

“(Peningkatan subsidi) mengurangkan kos keluar menangkap ikan dan akan menjadi insentif yang baik kepada nelayan untuk keluar mencari wang,” katanya. – CNA

Berita berkaitan
Orang ramai disaran berjaga-jaga berikutan cuaca semakin panas
May 16, 2022· Isu semasa
Kuota khas pengambilan pekerja asing dibatalkan: KDN
January 22, 2022· Isu semasa
Malaysia bincang bawa masuk pekerja India, Bangla dan Thailand: Zuraida
January 13, 2022· Isu semasa
Kemasukan pekerja asing, pembantu rumah dihentikan hingga 31 Dis
September 19, 2021· Isu semasa
Popular
Bank saman bekas presiden, 17 lagi isu pinjaman RM400 juta: Laporan
June 29, 2022
Zahid sakit pula, perbicaraan petang ini disambung esok
June 29, 2022
Zahid setuju dia diberi ruang luas bela diri di mahkamah
June 29, 2022
Polis rampas senjata api tempur, tahan adik ketua geng Tiger
June 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Laidlaw tak layak wakili Najib, kata peguam KL kepada mahkamah
1 jam lalu · Isu semasa
Wan Fayhsal sahut cadangan potong gaji Menteri untuk bantu rakyat
2 jam lalu · Isu semasa
PM umum pasukan petugas khas tangani inflasi
2 jam lalu · Isu semasa
Pendakwaan kata hakim kes SRC Najib tiada konflik kepentingan
2 jam lalu · Isu semasa
Mustapa nafi seleweng dana UMNO, tak terima tekanan sertai Bersatu
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tajuddin sedia jadi calon Bebas atau Pas jika UMNO ‘main kasar’
June 27, 2022
[VIDEO] Zahid wajar fokus kes mahkamah, mudah-mudahan selamat, sindir Tajuddin
June 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok