Covid-19 tinggi di Selangor, Mat Sabu anjur pertandingan menyanyi dalam Page FB

August 3, 2021 · Isu semasa

Ketika rakyat berdepan tekanan ekoran krisis pandemik Covid-19, Presiden Amanah Mohamad Sabu atau Mat Sabu nampaknya mempunyai idea luar kotak dengan menganjurkan pertandingan menyanyi dalam laman rasmi Facebooknya.

Pertandingan Menyanyi Lagu Tamat Darurat itu menampilkan pengacara program yang terkenal dengan jeritannya di Parlimen, Khalid Samad yang juga Ahli Parlimen Shah Alam.

Pertandingan tersebut dianjurkan oleh Jawatankuasa Rayuan Penamatan Proklamasi Darurat, gerakan pembangkang yang menuntut dibatalkan segera tempoh Darurat yang sudah berakhir pada 1 Ogos.

Para peserta perlu menyanyikan dua buah lagu yang disediakan penganjur berjudul ‘Hentikan Darurat’ dan ‘Hentikanlah’, ia kemudiaan akan diadili oleh seorang juri.

Para penyanyi tersebut diadili oleh seorang juri bernama Othman Mohamed yang tidak diketahui latar belakangnya sama ada pernah menjadi artis atau komposer, ia tidak dapat disahkan.

Dalam video berdurasi 23 minit tersebut, Khalid berkata pihak penganjur menerima sebanyak 22 penyertaan dan tiga daripadanya ditolak kerana tidak cukup syarat yang ditetapkan oleh para juri pertandingan tersebut.

Juara pertandingan tersebut dimenangi oleh seorang individu bernama Nur Aiman Ridwan Norazmi.

Bagaimanapun di ruang komen dalam Facebook, warganet mengkritik penganjuran program tersebut yang disifatkan tidak mencerminkan tahap pemikiran seorang pemimpin negara yang diharapkan dapat menguruskan urus tadbir negara.

“Ape ke bangang buat pertandingan nyanyi. Bagi la idea mcm mana nak survive nak setelkan masalah covid ni, .. ni je level YB. Sedih la,” kata seorang pemilik akaun FB, Muhammad Sukri dalam laman FB Mohamad Sabu.

Sementara itu seorang lagi individu bernama Mohd Faizal Samsudin menulis di ruang komen berkata “Buat la benda yg berfaedah sikit YB.. malu lah ckit kat org yg undi YB.”

Majoriti warganet menghentam dan membidas penganjuran tersebut, sepatutnya Mat Sabu dan Khalid mencari jalan dalam membantu mengurangkan jumlah jangkitan Covid-19 khususnya di negeri Selangor.

Untuk rekod, Selangor merupakan penyumbang tertinggi setiap hari kepada jumlah kumulatif keseluruhan jangkitan Covid-19 kepada negara.

Rata-rata kesal dengan tindakan kedua-dua Ahli Parlimen dari Selangor itu yang dianggap tidak sensitif pada ketika rakyat Selangor semakin terhimpit dengan kehidupan akibat krisis pandemik yang melanda negara.

Berita berkaitan
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Kadar pengangguran masih tinggi walaupun turun pada 2022
August 3, 2022· Isu semasa
MB Selangor minta maaf jika DUN terbubar sebelum sidang tahun depan
August 2, 2022· Politik
Popular
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
August 8, 2022
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
August 8, 2022
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
August 8, 2022
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
August 8, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Skandal LCS: Hishammuddin tak janji bila kapal bakal siap, mungkin setahun dua lagi
35 minit lalu · Isu semasa
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
3 jam lalu · Isu semasa
2,728 kes baru semalam, 6 kematian
5 jam lalu · Isu semasa
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
5 jam lalu · Isu semasa
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
2 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok