Covid-19: Pesakit kritikal di Perak meningkat

August 1, 2021 · Isu semasa

Jumlah pesakit Covid-19 Kategori 4 dan 5 yang perlu dirawat di unit rawatan rapi (ICU) di Perak merekodkan peningkatan, dengan purata tujuh hari penggunaan katil ICU melebihi 100 peratus.

Kategori 4 adalah pesakit yang mengalami radang paru-paru dan memerlukan bantuan oksigen, serta memerlukan penjagaan selama 14 hari di ICU.

Manakala pesakit Kategori 5 pula adalah mereka yang kritikal dan memerlukan alat bantuan pernafasan. Purata penjagaan di ICU adalah selama 21 hari.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata sehingga semalam terdapat 121 pesakit Covid-19 di Perak yang sedang dirawat di ICU dengan kadar purata tujuh hari penggunaan katil ICU melebihi 100 peratus.

“Jabatan Kesihatan Negeri Perak dengan kerjasama Kerajaan Negeri dan pelbagai agensi sedang giat melakukan persiapan bagi menghadapi peningkatan mendadak kes Covid-19 yang diramalkan berlaku dalam tempoh dua hingga tiga minggu lagi,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu beliau melakukan lawatan kerja ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh, Hospital Taiping, Hospital Tapah dan Hospital Slim River tengah malam tadi.

Katanya sebuah bilik gerakan telah ditubuhkan bagi memastikan ketersediaan katil untuk merawat pesakit Covid-19 di Perak dan sebanyak 223 katil wad serta 42 katil ICU telah dikhaskan untuk rawatan Covid-19 di HRPB yang mula merawat pesakit wabak itu mulai Januari tahun lepas.

Dr Noor Hisham berkata bagi hospital lain di Perak, Hospital Taiping yang mula merawat pesakit Covid-19 pada Mac tahun lalu telah mengalami peningkatan kemasukan pesakit Covid-19 sejak akhir Jun lepas.

“Sebanyak 237 kes baharu telah dilaporkan di daerah Larut, Matang dan Selama termasuk 175 kes adalah di mukim Taiping.

“Persiapan sedang giat dilaksanakan bagi menghadapi peningkatan kes Covid-19 yang diramalkan memuncak dalam tempoh dua hingga tiga minggu lagi. Kerjasama semua pihak adalah penting dałam menghadapi peperangan getir yang mendatang,” katanya.

Beliau berkata lima wad dengan kapasiti 120 katil dan 16 katil ICU telah dikhaskan untuk rawatan Covid-19 di Hospital Taiping setakat ini.

Beliau berkata Hospital Tapah yang merawat pesakit Covid-19 mulai November tahun lepas, terdapat 100 katil dan daripada jumlah tersebut, 28 katil dikhaskan untuk rawatan Covid-19.

“Secara kumulatif setakat Jun lepas, pesakit Covid-19 yang telah dirawat di hospital ini berjumlah 527 orang. Selain itu, hospital ini juga memberikan perkhidmatan kesihatan bagi Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) Penjara Tapah,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata persiapan juga sedang giat dilaksanakan bagi menghadapi peningkatan kes Covid-19 di Hospital Slim River yang turut menerima rujukan kes Covid-19 kategori 3 hingga 5 dari Selangor, khususnya PKRC Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang dan Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) Daerah Petaling.

Hospital berkenaan yang mula merawat pesakit Covid-19 pada April tahun lepas, mempunyai kapasiti 250 katil iaitu 69 katil wad dan 4 katil ICU (diubah fungsi) telah dikhaskan untuk rawatan Covid-19.

Berita berkaitan
Sebanyak 32.8 peratus kes baharu Covid-19 di Sarawak disebabkan BA.5
August 11, 2022· Isu semasa
Lima kawasan di Perak jadi sasaran untuk ditandingi Warisan pada PRU-15
August 7, 2022· Politik
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Popular
Anak muda bawa skandal kapal tempur zaman BN ke jalan raya
August 14, 2022
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
August 14, 2022
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
August 14, 2022
Skandal LCS: Jangan salahkan orang lain kata Kit Siang kepada Najib
August 13, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Anak muda bawa skandal kapal tempur zaman BN ke jalan raya
2 jam lalu · Isu semasa
Permintaan terpendam percepat pertumbuhan KDNK: Tengku Zafrul
2 jam lalu · Isu semasa
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
3 jam lalu · Isu semasa
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
4 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi lemah dikesan di Kundasang
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok