Covid-19: Penghuni madrasah jalani ujian setelah polis campur tangan

Seramai 34 penghuni sebuah madrasah di Kampung Sungai Kenerong, Dabong, dekat Kuala Krai, yang awalnya enggan menjalani ujian saringan Covid-19 beberapa hari lalu bersetuju berbuat demikian setelah campur tangan polis

Difahamkan, Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) terpaksa meminta bantuan polis dan melalui perbincangan dengan ketua madrasah dan kesemua penghuni telah bersetuju untuk menjalani ujian saringan itu.

Pengarah JKNK Datuk Dr Zaini Hussin berkata mereka pada awalnya enggan menjalani saringan kerana merasakan tiada kaitan atau kontak rapat dengan kes Covid-19, yang meninggal dunia di Dabong pada 27 Ogos lepas.

Sebelum ini, media melaporkan seramai 34 penghuni madrasah berkenaan enggan menjalani ujian saringan malah pemiliknya tidak membenarkan proses itu berlangsung ketika pejabat kesihatan daerah ingin melakukan ujian saringan susulan terdapat kematian akibat Covid-19 membabitkan seorang penghuni di situ.

Memetik Bernama Dr Zaini menyeru seluruh penduduk Kelantan untuk memberi kerjasama kepada pihak berkuasa terutama petugas JKNK dalam membendung penularan wabak itu.

“Majoriti kes Covid-19 adalah tidak bergejala serta boleh menjangkiti orang lain, maka ujian makmal yang dibuat boleh menentukan sama ada seseorang itu dijangkiti atau tidak dan ini (ujian saringan) amat penting untuk memastikan status seseorang (positif atau negatif).

“Penyiasatan yang cepat dan tepat daripada pihak JKNK memerlukan kerjasama orang ramai untuk mengekang penularan wabak ini,” katanya sambil menambah pematuhan SOP dalam kalangan penduduk juga amat penting bagi memutuskan rantaian Covid-19.

Kelantan hari ini mencatatkan 1,479 kes baharu, meningkat berbanding 1,308 semalam. Sembilan kes kematian turut dilaporkan hari ini berbanding tujuh semalam.

BERITA BERKAIT
POPULAR