Covid-19: Jangan jadi seperti India, titah Sultan Johor

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar hari ini mengingatkan semua pihak supaya tidak membiarkan negara menjadi seperti India di mana penularan Covid-19 tidak terkawal dan meningkat.

Serentak itu, baginda juga menyokong sekiranya kerajaan mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lebih ketat bagi membendung penularan Covid-19.

“Sekiranya perintah kawalan pergerakan yang ketat diperlukan untuk menyelamatkan nyawa, biarlah ia dilaksanakan buat kali terakhir tetapi berkesan, dengan memastikan orang ramai juga memainkan peranan masing-masing bagi menjayakan peraturan yang dikuatkuasakan.

“Pengorbanan mesti dibuat untuk kebaikan semua. Jangan kita menyesal kemudian hari, tiada gunanya,” titah baginda dalam kenyataan hari ini.

Baginda bertitah, walaupun sistem penjagaan kesihatan negara diurus tadbir dengan baik, namun semuanya mempunyai batas.

“Jika beban yang terpaksa ditanggung menjadi keterlaluan, pasti akan membawa akibat yang tidak dapat dibayangkan. Saya harap agensi penguatkuasaan akan bertindak lebih tegas dan adil terhadap mereka yang melanggar SOP ditetapkan. Kita tidak boleh membiarkan keadaan menjadi tidak terkawal, seperti yang sedang berlaku di India sekarang,” titah baginda.

Sultan Ibrahim juga mengingatkan rakyat bahawa negara sekarang ini berada pada tahap kritikal kerana jumlah kes tidak menunjukkan tanda-tanda penurunan.

“Rakyat tidak boleh mengabaikan SOP walaupun mereka telah menerima suntikan vaksin terhadap virus tersebut. Ingatlah untuk menjaga diri dan satu sama lain, ini kerana sesetengah rakyat memandang ringan SOP dan bersikap seolah-olah wabak itu sudah berakhir.

“Sikap berbahaya ini hanya akan menambah lagi beban kemudahan penjagaan kesihatan kita. Saya juga berharap kerajaan negeri akan mengambil keputusan yang bijaksana dan bertindak demi kepentingan rakyat.

“Saya menggesa rakyat Johor agar segera mendaftar untuk menerima suntikan vaksin. Percayalah kepada pakar kesihatan yang sahih, bukan khabar angin,” titah baginda.

BERITA BERKAIT
POPULAR