Covid-19: Jakim letak 16 pegawai di hospital tangani kemurungan

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan menempatkan 160 pegawainya di hospital seluruh negara bagi menangani masalah kemurungan dan kerohanian dalam kalangan pesakit serta kakitangan kesihatan akibat pandemik Covid-19, tanpa mengira kaum dan agama.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, berkata pegawai terbabit akan membantu pihak hospital memberi khidmat psikospritual, bimbingan dan ilaj syarie.

“Inisiatif ini bagi membantu kerajaan menangani masalah kemurungan dalam kalangan pesakit selain program MyCareCov19 yang dimulakan pada April 2020,” katanya dalam hantaran di Facebook, hari ini

Katanya, mereka terdiri daripada Kader Post JAKIM, Pegawai Mesra Ibadah lantikan Jabatan Kesihatan Sabah (JKNS) dan ‘Spiritual Provider’ lantikan Hospital Rehabilitasi Cheras yang akan diberikan latihan bagi membantu menangani masalah ini.

Selain agensi agama di bawah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) seperti Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, MyCareCov19 turut mendapat sokongan beberapa kementerian.

Ia termasuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kementerian Belia dan Sukan dan Kementerian Wilayah Persekutuan.

Ia bertujuan membantu golongan terjejas akibat Perintah Kawalan Pergerakan tanpa mengira kaum dan agama melalui perkongsian rasa, khidmat nasihat dan bimbingan yang diberikan kepada mereka.

BERITA BERKAIT
POPULAR