Covid-19 belum hilang, jangan leka: Tengku Zafrul

September 19, 2021 · Isu semasa

Orang ramai dinasihatkan supaya tidak leka dan kekal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan apabila lebih banyak sektor akan dibuka menjelang negara memasuki fasa endemik Covid-19.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz yang memberikan nasihat itu berkata penting untuk masyarakat berbuat demikian kerana perkembangan semasa menunjukkan masih berlakunya kluster Covid-19 melibatkan sektor tertentu.

Menurutnya kluster berkenaan wujud akibat sikap sesetengah masyarakat yang mula alpa menjaga SOP susulan lebih banyak sektor ekonomi dibuka dan perkara itu boleh dilihat menerusi aktiviti sosial yang dilonggarkan baru-baru ini.

“Ini (kewujudan kluster) kerana kadang-kadang kita dah macam ‘okey kembali normal, tak payah lagi dah nak ikut SOP’. Kita dapat lihat dari segi aktiviti sosial juga ramai juga yang macam dah lupa (menjaga SOP),” katanya lapor Bernama.

Terdahulu, Tengku Zafrul dijemput dalam rancangan Optik @ Selamat Pagi Malaysia bertajuk, Pelan Pemulihan Negara (PPN) terbitan RTM, hari ini.

Tengku Zafrul berkata demikian menjawab pertanyaan hos rancangan itu berhubung nasihat beliau tentang peranan paling penting yang boleh dijalankan masyarakat untuk membantu mereka melalui kehidupan selesa seperti biasa dengan pembukaan ekonomi lebih stabil.

Pada masa sama, Tengku Zafrul berkata Kementerian Kewangan bersikap terbuka dalam membantu mereka yang terkesan dari segi ekonomi, malah buat kali pertama dalam sejarah negara, kementerian itu telah menerbitkan Kenyataan Pra-Bajet (KPB) menjelang Belanjawan 2022.

Menurutnya kementerian itu juga memberi peluang kepada rakyat berjumpa mereka secara maya dan bertulis, selain mengeluarkan kertas konsultasi awam untuk mendengar dengan lebih mendalam pendapat pakar dari luar.

“Itulah dua fokus kami untuk membantu rakyat dan juga perniagaan buat masa terdekat ini dan juga membuat perancangan untuk tahun 2022 supaya negara kita pulih semula.

“Kami (Kementerian Kewangan) agak optimistik, kami dapat lihat forecast ataupun unjuran IMF (Dana Kewangan Antarabangsa) dan Bank Dunia untuk Malaysia tahun depan adalah agak positif,” katanya.

Selain itu, Tengku Zafrul yang juga Menteri Penyelaras PPN menjelaskan PPN merupakan pelan yang dinamik dengan menggunakan data semasa untuk membuat keputusan yang akan dibawa kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan jawatankuasa pengurusan pandemik.

Beliau berkata PPN akan menggunakan laporan terbaru yang bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga peringkat antaranbangsa untuk membuat keputusan dalam pelan tersebut.

“Apa yang kita dapat lihat, contohnya dos penggalak (Covid-19), ini perbincangan telah diadakan di KKM (Kementerian Kesihatan), Menteri kesihatan pun telah buat pengumuman yang kita akan mulakan dos penggalak, insya-Allah dalam masa terdekat. Dalam PPN kita fokus kepada ekonomi dan juga sosial,” katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
PRU15: Tiada laluan khas pengundi positif Covid-19 di pusat undi
November 16, 2022· Isu semasa
KJ, Dr Noor Hisham disaman isu vaksin Covid-19
November 16, 2022· Isu semasa
Covid-19 : Pengundi positif dilarang naik Grab, bas keluar undi
November 15, 2022· Isu semasa
5 mangsa banjir positif Covid-19 di Kelantan
November 14, 2022· Isu semasa
Popular
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
November 26, 2022
Pembukaan sempadan: Kesesakan lalu lintas dijangka di Johor Bahru esok
March 31, 2022
Atasi segera isu pemerdagangan manusia
August 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
12 jam lalu · Isu semasa
3,024 kes baharu, lapan kematian
24 jam lalu · Isu semasa
Wartawan dinyahkan dari kumpulan WhatsApp PMO?
November 25, 2022 · Isu semasa
Sentiasa buat baik dan buatlah yang terbaik, pesan Radzi
November 25, 2022 · Isu semasa
2,877 kes baharu, lapan kematian
November 25, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
November 25, 2022
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok