‘Coklat’ RM2 juta untuk ‘bos besar Najib’: Peguam beritahu mahkamah

January 18, 2023 · Isu semasa

Pembelaan dalam kes rasuah Lim Guan Eng berhubung projek terowong dasar laut Pulau Pinang hari ini (18 Januari 2023) mendakwa bahawa ‘coklat’ (rasuah tunai) berjumlah RM2 juta sebenarnya ditujukan kepada Perdana Menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak pada 2017.

Peguam bela Gobind Singh Deo memberitahu Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur bahawa Pengarah Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (CZCSB) Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli tidak berniat memberikan ‘coklat’ kepada bekas Ketua Menteri Pulau Pinang itu seperti yang didakwa berdasarkan pertukaran mesej WhatsApp yang menjadi bukti dalam kes lain di Mahkamah Sesyen Shah Alam.

Gobind memberitahu mahkamah sebelum ini perbualan WhatsApp antara Zarul Ahmad dan ahli perniagaan Datuk Seri . Gnanaraja pada 17 Ogos 2017 jelas menunjukkan bagaimana ‘coklat’ (rasuah tunai RM2 juta) perlu dibayar kepada seorang ‘bos besar’, yang dikatakan peguam itu bukannya Guan Eng seperti yang didakwa.

Pihak pembelaan sebelum ini membantah laporan mesej WhatsApp yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan kerana keterangan telah dipotong dan tidak sepenuhnya kerana hanya mesej selepas 18 Ogos 2017 dikeluarkan.

Memeriksa balas saksi kelapan pendakwaan, pegawai penyiasat jabatan forensik Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Wan Mohd Firdaus Wan Yusof yang telah menyediakan laporan forensik pengekstrakan telefon Ahmad Zarul yang dikemukakan pada perbicaraan di Shah Alam, Gobind bertanya siapa ‘bos besar’ yang dirujuk pada masa itu.

Sehubungan itu, Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Ahmad Akram Gharib membantah sambil berhujah bahawa soalan itu perlu dikemukakan kepada saksi yang sesuai memandangkan Wan Mohd Firdaus hanyalah seorang pegawai forensik yang menerima arahan daripada pegawai penyiasat.

Ahmad Akram berkata Zarul Ahmad adalah yang paling sesuai untuk menjawab soalan yang dikemukakan.

Hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi bagaimanapun mengarahkan pihak pembelaan menyambung semula pemeriksaan balas mereka selepas Gobind menegaskan beliau berhak bertanya soalan sedemikian untuk menunjukkan relevan.

Gobind kemudian membaca transkrip mesej bertarikh 23 Julai 2017 di mana Gnanaraja telah menghantar mesej kepada Zarul Ahmad mengenai majlis memotong kek yang dihadirinya malam sebelumnya bersama seorang ‘bos besar’ ketika dia meninggalkan Taman Duta.

Peguam itu kemudiannya berkata ‘bos besar’ ini merujuk kepada perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak walaupun saksi berkata beliau tidak dapat menentukan sedemikian.

“Pelanggan saya tidak lahir pada 23 Julai dan tidak tinggal di Taman Duta. ‘Coklat’ di sini (dalam kes ini) adalah untuk bos besar. Sudah tertulis begitu, Yang Arif.

“Apabila ditunjukkan ‘bos besar’ adalah orang lain, ini adalah relevan, kerana pihak pendakwaan mengatakan coklat itu ditujukan untuk anak guam saya. Tuduhan terhadap anak guam saya adalah palsu,” kata Gobind menurut MalayMail.

Seorang lagi DPP, Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin mencelah dan berkata peguam bela tidak sepatutnya “membuat kenyataan badan peguam” berhubung kes yang sedang berjalan dengan menuduh pihak pendakwaan cuba menyekat bukti.

Gobind membalas dengan menyatakan ia bukan kenyataan daripada badan peguam tetapi pembelaan mereka di mahkamah.

Semasa pemeriksaan semula, Wan Shaharuddin bertanya kepada Wan Mohd Firdaus sama ada perbualan itu menyatakan wang itu tidak dibayar kepada Guan Eng, yang kemudiannya menjawab negatif.

Wan Mohd Firdaus juga menjawab negatif sama ada RM2 juta itu dibayar kepada orang lain.

Terdahulu, Gobind berkata pihak pembelaan akan memfailkan permohonan rasmi untuk mengemukakan keterangan daripada kes di Shah Alam yang boleh menyaksikan Guan Eng dibebaskan daripada dakwaan menerima rasuah RM2 juta.

Beliau berkata permohonan untuk mengemukakan keterangan lanjut di bawah Seksyen 51A Kanun Tatacara Jenayah adalah perlu bagi tujuan membuktikan Guan Eng tidak bersalah.

Bukti yang ingin dikemukakan terdiri daripada laporan transkrip mesej penuh WhatsApp antara dua saksi pendakwaan – iaitu Zarul Ahmad dan Gnanaraja.

Guan Eng, 61, menghadapi pertuduhan pindaan menggunakan jawatannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang untuk meminta rasuah RM3.3 juta sebagai dorongan untuk membantu pemilik Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd (CZBUCG), Zarul Ahmad, mendapatkan projek bernilai RM6, 341,383,702.

Dalam pertuduhan pindaan kedua, Lim didakwa meminta rasuah sebanyak 10 peratus daripada keuntungan daripada syarikat itu sebagai suapan untuk mendapatkan projek itu.

Gua Eng, yang merupakan bekas Setiausaha Agung DAP, menghadapi dua lagi pertuduhan menyebabkan dua bidang tanah bernilai RM208.8 juta, milik kerajaan Pulau Pinang, dilupuskan kepada dua syarikat yang dikaitkan dengan projek terowong dasar laut negeri itu.

Perbicaraan bersambung 15 Februari depan.

Berita berkaitan
Kes berprofil tinggi dikendalikan Sri Ram yang terkenal
5 jam lalu· Isu semasa
Kes 1MDB: Saksi mengaku gagal kendali akaun Najib
January 27, 2023· Isu semasa
Kes rasuah Bung Moktar dan isteri ditetapkan untuk sebutan 27 Mac
January 27, 2023· Isu semasa
Hakim baharu dalam rayuan bekas menteri Sabah terhadap sabitan dan hukuman
January 27, 2023· Isu semasa
Popular
PM lantik anak jadi penasihat kanan
January 29, 2023
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
January 29, 2023
Gopal Sri Ram meninggal dunia pada usia 79 tahun
January 29, 2023
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
January 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
6 jam lalu · Isu semasa
PM lantik anak jadi penasihat kanan
11 jam lalu · Isu semasa
Hujan lebat tahap bahaya dijangka landa Pahang, Johor dan Sabah hingga Isnin
11 jam lalu · Isu semasa
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
14 jam lalu · Isu semasa
Gopal Sri Ram meninggal dunia pada usia 79 tahun
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ramai dah mula sedar, UMNO tak peduli orang Melayu
13 jam lalu
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok