Che’gu Bard dakwa Anwar, DAP lindungi kesalahan menteri KBS

March 20, 2023 · Isu semasa

Pengerusi Penaja Muafakat Nasional Negeri Sembilan, Badrul Hisham Shaharin atau Che’gu Bard, mendakwa ada usaha untuk melindungi Menteri Belia dan Sukan daripada DAP, Hannah Yeoh, berhubung program ‘Jom Ziarah Gereja’ yang telah dibatalkan.

Menurutnya DAP menyedari apa yang dilakukan oleh Hannah yang juga Ahli Parlimen Segambut itu adalah satu kesalahan, tetapi parti itu akan berusaha melindunginya kerana ia adalah aspirasi DAP sejak Deklarasi Setapak 1967.

Manakala, Anwar pula dakwa Che’gu Bard, mengetahui apa yang dilakukan Hannah itu adalah salah dan membazir wang rakyat, selain melanggar undang-undang dan Perlembagaan Negara, serta mengancam akidah.

“Bagaimanapun Anwar akan terus berusaha menipu, memusing fakta melindungi semuanya kerana DAP memiliki jumlah kerusi yang banyak., dan jika DAP menarik sokongan, Anwar akan menjadi Perdana Menteri paling pendek dalam sejarah,” katanya dalam kenyataan hari ini (20 Mac 2023).

Che’gu Bard hari ini dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul susulan laporan yang dibuat Hannah terhadap beliau sebelum ini. Che’gu Bard juga turut membuat laporan balas polis terhadap menteri DAP itu.

“Dalam pada masa laporan saya tidak disiasat, Hannah Yeoh terus gunakan medan terbuka menfitnah saya. Dia berlakon menipu seolah dia mangsa. Gambaran buruk diberikan seolah saya anti-Kristian dan memusuhi agama lain.

“Perdana Menteri paling gagal pula muncul menambah fitnah jahat dengan menggambarkan isu ini dibangkitkan oleh pihak hilang kuasa dan lempar fitnah sangat jahat dengan mengatakan orang miskin sedia dibayar untuk buat kekecohan,” kata Che’gu Bard lagi.

Beliau juga sekali lagi mengulangi persoalan apakah yang telah beliau fitnahkan terhadap Hannah, sedangkan Impact Malaysia yang menganjurkan program ‘Jom Ziarah’ itu adalah agensi di bawah kelolaan dan mendapat dana Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

“Pada 13 Mac 2023 saya telah mendedahkan Impact Malaysia sedang rekrut remaja bukan Kristian (termasuk Islam) untuk sertai program “Jom Ziarah Gereja. Jelas poster berbahasa Melayu itu menyasarkan remaja Melayu Islam dan tertulis ajakan untuk peserta mengenali Kristian.

“Sah memang Impact Malaysia rekrut remaja bukan Kristian, termasuk Islam, untuk dibawa mengenal Kristian di gereja. Sah penganjur merupakan agensi di bawahKBS yang menerima budget RM5 juta setahun,” kata Che’gu Bard.

Berita berkaitan
Stop the lies and hypocrisy, please
5 jam lalu· Rencana
LCS: Anwar cakap tak serupa bikin
6 jam lalu· Isu semasa
Dana judi: Tarik balik kenyataan, minta maaf kata PAS
10 jam lalu· Politik
Wakil kerajaan jumpa Tuan Ibrahim tawar kerjasama juga
13 jam lalu· Politik
Popular
Zahid mahu SKMM ambil tindakan terhadap Telegram
May 29, 2023
Projek Aerotropolis: Sanusi kata susah betul nak dapat jumpa PMX
May 29, 2023
Raja Arshad dilantik sebagai Pengerusi baharu PNB bermula 1 Jun
May 29, 2023
Kerajaan perlu telus, banyak persoalan LCS belum terjawab : TI-M
May 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Menu Rahmah berjaya turun inflasi harga makanan, kata Salahuddin
8 jam lalu · Isu semasa
Ringgit ditutup rendah, harga minyak juga jatuh
9 jam lalu · Isu semasa
Projek Aerotropolis: Sanusi kata susah betul nak dapat jumpa PMX
9 jam lalu · Isu semasa
Raja Arshad dilantik sebagai Pengerusi baharu PNB bermula 1 Jun
9 jam lalu · Isu semasa
Zahid mahu SKMM ambil tindakan terhadap Telegram
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan jentera PRN Perikatan Nasional N24 Jeneri
21 minit lalu
[VIDEO] Malaysia Madani gagal, Anwar jadi PM buat apa pun tak jadi
2 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok