Calon PM baharu perlu dipilih dalam sidang Parlimen, wajarkah?

August 16, 2021 · Isu semasa

Perdana Menteri (PM) baharu boleh dipilih dalam sidang Parlimen bagi menentukan calon yang memiliki majoriti terbanyak untuk dilantik memegang jawatan tertinggi tersebut, ia memandangkan tidak ada mana-mana individu yang memiliki sokongan tertinggi ketika ini.

Prof Madya Dr Hamidin Abd Hamid, Felo Penyelidik Ilham Centre berkata mana-mana individu yang merasakan memiliki majoriti untuk menjadi PM perlu membuktikannya di Parlimen ia bagi mengelak krisis politik berulang-ulang berlaku lagi selepas ini.

“Jadi kalau bagi saya sebenarnya cara yang terbaik ialah bagaimana sesiapa sahaja yang hendak jadi Perdana Menteri pada masa ini seharusnya seharusnya mampu berbuat demikian di Parlimen jadi tidak memeranjatkan sekiranya persidangan khas Parlimen diadakan bagi memilih seorang Perdana Menteri,” katanya dipetik dalam wawancara di Astro Awani hari ini.

Jelasnya, langkah tersebut akan dapat mengurangkan beban Yang di-Pertuan Agong dalam menentukan PM baharu yang layak dilantik dengan memiliki majoriti tertinggi, jika tidak berkemungkinan isu berhubung majoriti juga akan kembali berbangkit selepas ini walaupun dengan lantikan PM baharu.

“Cuma permasalahannya adakah ia boleh dilakukan selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan?

“Saya kira ia bergantung kepada kebijaksanaan Tuanku. Mungkin dilantik Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri semula sementara menunggu pelantikan baru seperti yang kita ketahui itu amalan yang dilakukan pertama kalinya apabila Tun Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan.

“Jadi saya percaya ia bukan lagi dibeban kepada Tuanku untuk membuktikan untuk membuktikan siapakah yang dapat majoriti undi tetapi ia boleh dikembalikan kepada wakil rakyat,” katanya lagi.

Untuk rekod, jika dilihat dari sudut parti politik, bukannya secara individu, jumlah yang menolak kepimpinan Muhyiddin sebanyak 120 MP. Namun perlu diingat bahawa daripada 120 MP itu masing-masing tidak menyokong antara satu sama lain.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai sokongan 91 kerusi, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mendapat dukungan 15 M Ahli Parlimen (MP) UMNO, manakala kem Dr Mahathir dikatakan mempunyai 14 kerusi jika dicampur bersama parti Warisan. Ketiga-tiga kumpulan ini tidak menyokong antara satu sama lain.

Yang kekal menyokong Muhyiddin pula sebanyak 100 MP.

Diandaikan Muhyiddin meletak jawatan dan PM baharu dilantik, maka keabsahan PM baharu itu juga boleh dipertikaikan kerana sebelum ini pembangkang telah mempertikaikan keabsahan Muhyiddin sebagai PM.

Jadi, PM baharu itu mesti berani membawa usul undi percaya terhadapnya di Parlimen untuk membuktikan dia memperoleh sekurang-kurangnya 111 sokongan MP.

Berita berkaitan
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
11 jam lalu· Politik
Buat PRU-15 itu pendirian UMNO, Menteri PN mahu utamakan rakyat dahulu
16 jam lalu· Politik
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
17 jam lalu· Politik
Sekarang pun sudah ada tempat yang banjir, kata MetMalaysia
17 jam lalu· Isu semasa
Popular
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
October 6, 2022
Kes libat Syed Saddiq lebih berat daripada Rosmah, SRC: Pendakwaan
October 6, 2022
PM menghadap Agong 45 minit
October 6, 2022
Rakyat terbeban, harga barang naik lagi tapi UMNO galak nak PRU juga
October 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Guna 16.3% hasil negara bayar faedah hutang membimbangkan
11 jam lalu · Isu semasa
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
11 jam lalu · Isu semasa
Kutipan cukai individu 2021 jatuh RM11 bilion: Ketua Audit Negara
12 jam lalu · Isu semasa
Rakyat terbeban, harga barang naik lagi tapi UMNO galak nak PRU juga
12 jam lalu · Isu semasa
PM menghadap Agong 45 minit
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
13 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok