Bullshit, kata Shafee ulas dakwaan ‘Merpati’ dapat layanan istimewa

September 26, 2022 · Isu semasa

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak diberi layanan istimewa sebagai banduan, tegas peguamnya Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah hari ini (26 September 2022).

Ditanya mengenai dakwaan bahawa Najib diberi nama kod “Merpati” sebagai banduan dan beliau mendapat layanan istimewa sebagai banduan, Shafee menolak idea ini.

Shafee mencadangkan bahawa perkataan “merpati” boleh mempunyai makna “pondan”, dengan alasan bahawa perkataan “burung” boleh digunakan untuk menggambarkan wanita tetapi bukan lelaki.

“Apa itu Merpati? Mereka memelihara burung merpati di hospital? Merpati biasanya untuk pondan. Burung. Bagaimana anda boleh mengatakan lelaki adalah burung?

“Maksud saya, terangkan dia burung yang bagus, saya tidak akan mengatakan dia burung yang bagus, anda boleh? Dia akan lari,” katanya menjawab soalan pemberita ketika ditemui di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, hari ini.

Untuk rekod “pondan” adalah istilah untuk “transeksual”.

Mengenai dakwaan bahawa Najib menerima layanan istimewa sebagai banduan, Shafee menegaskan anak guamnya didakwa tidak diberikan bilik khusus untuk makan ketika rehat dalam prosiding mahkamah.

“Tidak, anda akan terkejut, jika dia istimewa, mereka tidak langsung memberinya bilik di sini untuk dia duduk dan makan,” katanya.

Shafee juga menolak dakwaan bahawa Najib diberikan wad kelas pertama di Hospital Kuala Lumpur (HKL) atau Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC), dengan mengatakan bahawa dia telah melawat anak guamnya dan ia hanyalah bilik hospital biasa.

“Tidak, bullshit, sangat karut, ia adalah bilik standard untuk sesiapa yang memerlukan rawatan seperti itu dari penjara. Itulah yang mereka berikan kepadanya, saya pergi,” katanya menurut MalayMail.

Shafee berkata beliau sendiri mempunyai bilik hospital yang lebih baik ketika dirawat di Institut Jantung Negara (IJN).

Ditanya sama ada lawatan daripada keluarga mengikut prosedur biasa, Shafee menjawab:

“Saya mahu berjumpa dengannya pada Sabtu dan Ahad, kerana sebagai peguam, sesuatu yang mendesak… saya baru pulang dari Melbourne, mereka berkata mereka tidak boleh memberikan pengecualian… berkali-kali mereka berkata begitu. Itulah yang saya dapat daripada banduan lain, jadi apakah keistimewaan yang saya tidak faham.”

Dalam menolak dakwaan bahawa Najib menerima layanan istimewa, Shafee menambah: “Tiada apa-apa. Mungkin makanannya, kerana ulser, ya, mereka tidak boleh memberinya makanan pedas, mereka tidak boleh memberinya makanan berminyak.”

Ditanya sama ada Najib mendapat makanan luar, Shafee menafikannya dengan berkata, “Tidak…”, sebelum menambah bahawa keluarga pada hari ini pun tidak dibenarkan menyediakan makanan kepada Najib kerana keperluan untuk memantau pemakanannya berhubung syarat kesihatannya.

Ditanya mengapa Najib terpaksa dipindahkan dari HKL ke HRC sebelum ini, Shafee berkata Najib sudah pun menerima fisioterapi di HKL tetapi ia tidak mencukupi.

Shafee tidak pasti mengapa Najib terpaksa dipindahkan ke HRC kerana dia tidak mengetahui secara terperinci mengenai perkara itu.

“Dia mempunyai perkara tertentu yang saya sendiri pun tidak tahu secara terperinci. Dia mempunyai keadaan perubatan tertentu yang memerlukan dia melakukan fisioterapi. Ia mungkin berkaitan dengan keadaan sedia ada, anda tahu dia mengalami masalah lutut, pembedahan besar semasa menjadi PM.”

Walaupun tekanan darah Najib sebelum ini menurun, Shafee berkata ia masih belum kembali ke julat normalnya iaitu 110 hingga 120 berbanding 70 hingga 80, dan tekanan darah anak guamnya hari ini ialah 136/87.

Shafee berkata Najib juga telah kehilangan berat badan, dan masalah ulser perut serta lututnya masih ada.

Selepas keluar dari hospital baru-baru ini, Najib dilihat memakai sut biru tua dengan tali leher ungu gelap ketika berjalan ke dalam bilik mahkamah dan duduk di kandang tertuduh hari ini, untuk perbicaraan berhubung dakwaan penyelewengan RM2.28 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Berita berkaitan
RM4 juta masuk akaun Najib dari syarikat berkait Jho Low: Saksi
4 jam lalu· Isu semasa
KJ ungkit kenyataan Azalina ‘peguam negara orang PM’, sindir kes rasuah Zahid
19 jam lalu· Politik
Rayuan difailkan berhubung pembebasan kes rasuah Bung Moktar dan isteri
September 19, 2023· Isu semasa
AS$30 juta masuk akaun Najib daripada syarikat samaran: Saksi
September 19, 2023· Isu semasa
Popular
Ribuan peniaga diramal gulung tikar ekoran kenaikan harga bahan mentah: Laporan
September 20, 2023
Zaid Ibrahim disiasat bawah Akta Hasutan, diambil keterangan
September 21, 2023
Kemalangan treler: Pekerja Pos Malaysia dan Mahkamah Ampang dikenal pasti maut
September 20, 2023
Pemandu bas sekolah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun kerana meliwat
September 20, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Zaid Ibrahim disiasat bawah Akta Hasutan, diambil keterangan
4 jam lalu · Isu semasa
Kemalangan treler Putrajaya: Pemandu direman empat hari
4 jam lalu · Isu semasa
Penagih dadah meningkat 27 peratus, kata AADK
7 jam lalu · Isu semasa
Kemalangan treler: Pekerja Pos Malaysia dan Mahkamah Ampang dikenal pasti maut
20 jam lalu · Isu semasa
Pemandu bas sekolah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun kerana meliwat
20 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Susah senang bersama, PN tidak akan khianat pengundi sertai kerajaan PH-BN
3 jam lalu
[VIDEO] Rakyat beratur beli beras Rahmah macam negara kita miskin
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok