Bullshit, kata Shafee ulas dakwaan ‘Merpati’ dapat layanan istimewa

September 26, 2022 · Isu semasa

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak diberi layanan istimewa sebagai banduan, tegas peguamnya Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah hari ini (26 September 2022).

Ditanya mengenai dakwaan bahawa Najib diberi nama kod “Merpati” sebagai banduan dan beliau mendapat layanan istimewa sebagai banduan, Shafee menolak idea ini.

Shafee mencadangkan bahawa perkataan “merpati” boleh mempunyai makna “pondan”, dengan alasan bahawa perkataan “burung” boleh digunakan untuk menggambarkan wanita tetapi bukan lelaki.

“Apa itu Merpati? Mereka memelihara burung merpati di hospital? Merpati biasanya untuk pondan. Burung. Bagaimana anda boleh mengatakan lelaki adalah burung?

“Maksud saya, terangkan dia burung yang bagus, saya tidak akan mengatakan dia burung yang bagus, anda boleh? Dia akan lari,” katanya menjawab soalan pemberita ketika ditemui di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, hari ini.

Untuk rekod “pondan” adalah istilah untuk “transeksual”.

Mengenai dakwaan bahawa Najib menerima layanan istimewa sebagai banduan, Shafee menegaskan anak guamnya didakwa tidak diberikan bilik khusus untuk makan ketika rehat dalam prosiding mahkamah.

“Tidak, anda akan terkejut, jika dia istimewa, mereka tidak langsung memberinya bilik di sini untuk dia duduk dan makan,” katanya.

Shafee juga menolak dakwaan bahawa Najib diberikan wad kelas pertama di Hospital Kuala Lumpur (HKL) atau Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC), dengan mengatakan bahawa dia telah melawat anak guamnya dan ia hanyalah bilik hospital biasa.

“Tidak, bullshit, sangat karut, ia adalah bilik standard untuk sesiapa yang memerlukan rawatan seperti itu dari penjara. Itulah yang mereka berikan kepadanya, saya pergi,” katanya menurut MalayMail.

Shafee berkata beliau sendiri mempunyai bilik hospital yang lebih baik ketika dirawat di Institut Jantung Negara (IJN).

Ditanya sama ada lawatan daripada keluarga mengikut prosedur biasa, Shafee menjawab:

“Saya mahu berjumpa dengannya pada Sabtu dan Ahad, kerana sebagai peguam, sesuatu yang mendesak… saya baru pulang dari Melbourne, mereka berkata mereka tidak boleh memberikan pengecualian… berkali-kali mereka berkata begitu. Itulah yang saya dapat daripada banduan lain, jadi apakah keistimewaan yang saya tidak faham.”

Dalam menolak dakwaan bahawa Najib menerima layanan istimewa, Shafee menambah: “Tiada apa-apa. Mungkin makanannya, kerana ulser, ya, mereka tidak boleh memberinya makanan pedas, mereka tidak boleh memberinya makanan berminyak.”

Ditanya sama ada Najib mendapat makanan luar, Shafee menafikannya dengan berkata, “Tidak…”, sebelum menambah bahawa keluarga pada hari ini pun tidak dibenarkan menyediakan makanan kepada Najib kerana keperluan untuk memantau pemakanannya berhubung syarat kesihatannya.

Ditanya mengapa Najib terpaksa dipindahkan dari HKL ke HRC sebelum ini, Shafee berkata Najib sudah pun menerima fisioterapi di HKL tetapi ia tidak mencukupi.

Shafee tidak pasti mengapa Najib terpaksa dipindahkan ke HRC kerana dia tidak mengetahui secara terperinci mengenai perkara itu.

“Dia mempunyai perkara tertentu yang saya sendiri pun tidak tahu secara terperinci. Dia mempunyai keadaan perubatan tertentu yang memerlukan dia melakukan fisioterapi. Ia mungkin berkaitan dengan keadaan sedia ada, anda tahu dia mengalami masalah lutut, pembedahan besar semasa menjadi PM.”

Walaupun tekanan darah Najib sebelum ini menurun, Shafee berkata ia masih belum kembali ke julat normalnya iaitu 110 hingga 120 berbanding 70 hingga 80, dan tekanan darah anak guamnya hari ini ialah 136/87.

Shafee berkata Najib juga telah kehilangan berat badan, dan masalah ulser perut serta lututnya masih ada.

Selepas keluar dari hospital baru-baru ini, Najib dilihat memakai sut biru tua dengan tali leher ungu gelap ketika berjalan ke dalam bilik mahkamah dan duduk di kandang tertuduh hari ini, untuk perbicaraan berhubung dakwaan penyelewengan RM2.28 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
1MDB: Mahkamah tolak permohonan Najib dapatkan dokumen perbankan
29 minit lalu· Isu semasa
Saman ibu model warga Belanda dibunuh akan dibicarakan
18 jam lalu· Isu semasa
Bukti rakaman suara Najib dibantah peguam bela, dakwa kedudukan anak guam terjejas
December 6, 2022· Isu semasa
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
December 1, 2022· Isu semasa
Popular
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
December 5, 2022
Selepas Anwar lantik diri jadi Menteri Kewangan, ketua setiausaha perbendaharaan dicutikan?
December 6, 2022
Minyak botol vs minyak peket
July 20, 2022
32 mangsa banjir di daerah Jelebu dipindahkan
December 7, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Enam pesakit Covid-19 meninggal dunia semalam, 1,682 kes baharu
3 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah Persekutuan tolak rayuan Najib singkir Sri Ram
15 jam lalu · Isu semasa
32 mangsa banjir di daerah Jelebu dipindahkan
December 7, 2022 · Isu semasa
16 pesakit Covid-19 meninggal dunia semalam, tujuh direkodkan di Kedah
December 7, 2022 · Isu semasa
Selepas Anwar lantik diri jadi Menteri Kewangan, ketua setiausaha perbendaharaan dicutikan?
December 6, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Satu lagi laporan polis dakwa Anwar ligat fitnah Perikatan
19 jam lalu
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar fitnah Perikatan dibiayai syarikat judi
December 7, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok