Bubar semua parti, tubuh parti tunggal, kata pengarang politik

September 19, 2022 · Isu semasa

Malaysia memelukan pendekatan baharu terhadap politik kepartian untuk bergerak ke hadapan sebagai sebuah negara, bukannya gabungan pihak yang bersedia atau kurang bersedia, rakan kongsi kemudahan, dan pendekatan khemah besar, kata pengarang politik Lim Teck Ghee.

Beliau berkata mengubah masa depan Malaysia dan rakyatnya boleh dicapai melalui taktik politik bukan perkauman yang boleh memberi manfaat kepada semua orang dan memerangi rasuah.

“Pendekatan inklusif khemah baharu di mana parti-parti sekarang dibubarkan dan menubuhkan parti baharu, dan buat pertama kali di Malaysia, parti tunggal berbilang kaum yang lahir daripada penggabungan parti sedia, ada harus dilakukan.

“Untuk wujud satu parti berbilang kaum, dua ramuan diperlukan – pemimpin parti yang menolak politik etnoreligius (kumpulan orang yang disatukan oleh latar belakang agama dan etnik yang sama) dan mereka yang komited untuk mengganggu rangka kerja institusi yang memecahbelahkan, dan tekanan awam.”

Lim berkata parti tunggal berbilang kaum telah menjadi mata rantai yang hilang dalam perkembangan politik Malaysia.

“Pilihan raya umum akan datang dan selepasnya boleh memberikan pembukaan untuk memperbetulkannya,” katanya menurut Sun.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran dua buku, yang dikarang bersama beliau dan Murray Hunter bertajuk Dark Forces Changing Malaysia dan Malaysia Towards GE15 and Beyond.

Pengerusi Parti Sosialis Malaysia Dr Michael Jeyakumar Devaraj pula menyokong penuh pendekatan bukan perkauman terhadap dasar ekonomi dan sosial, tetapi realiti perpecahan negara tidak boleh diabaikan kerana jurang perbezaan kaum berlaku di seluruhnegara dan tidak terhad kepada mana-mana komuniti.

“Lebih 60 tahun politik kaum dan etnik telah meninggalkan semua rakyat Malaysia dengan ‘kuasa gelap’ dalam diri mereka. Tetapi adakah kita membayangkan bahawa hanya penduduk Melayu yang mempunyai kuasa gelap ini?

“Bagaimana dengan orang bukan Melayu? Bukankah kita semua dipengaruhi oleh penggubalan dasar kaum dan etnik juga?,” kata Jeyakumar sambil menambah bahasa wujud rasa tidak puas hati terhadap Dasar Ekonomi Baru 1970-an-1990-an.

Beliau menambah bahawa dasar itu, bagaimanapun, adalah percubaan yang adil dalam tindakan afirmatif walaupun terdapat kelemahan, berdasarkan keadaan pada masa itu.

Sementara itu, Sun juga memetik bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas berkata Pakatan Harapan (PH) menang pada PRU-14 kerana pengundi mengambil kira skandal dan rasuah 1MDB.

“Rasuah adalah kanser kepada masyarakat. Majoriti pengundi yang mengundi rasuah di luar jawatan telah dibebani oleh dua pentadbiran yang terlibat dalam aktiviti rasuah seperti skandal LCS (kapal tempur pesisir pantai).

“Rasuah seperti ini mesti dihentikan untuk mendapatkan semula kepercayaan rakyat,” katanya.

Peguam dan aktivis Ambiga Sreenevasan bersetuju dengan Thomas, mengatakan bahawa rasuah perlu diperangi, dan rakyat sedang mencari nafas segar.

“Rakyat Malaysia mahukan sesuatu yang baharu, sesuatu yang berbeza. Mereka mahukan mesej baharu, yang boleh membawa negara keluar daripada putus asa, tetapi kita tidak mempunyai pilihan sekarang. Rasuah adalah isu terbesar,” katanya.

Berita berkaitan
Saksi beritahu Jho Low hadir mesyuarat di kediaman Najib
19 jam lalu· Isu semasa
PDRM alu-alukan sebarang maklumat berhubung lokasi Jho Low: KDN
22 jam lalu· Isu semasa
Ringgit jatuh, hutang 1MDB mungkin juga bertambah RM8.5 bilion
October 4, 2022· Isu semasa
Permohonan Najib ke Parlimen ditolak Jabatan Penjara, kata peguam
October 3, 2022· Isu semasa
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
PH terbit bajet bayangan 2023
October 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
11 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
12 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
14 jam lalu · Isu semasa
Najib mohon semakan kehakiman setelah dilarang hadir Parlimen
15 jam lalu · Isu semasa
249,646 murid dapat manfaat bekalan lokar di 626 sekolah: Radzi
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
12 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok